Maminka.czKuriozita

Zázrak z porodnice: Největší miminko, jaké jste kdy viděli. A narodilo se přirozeně!

Vanda Stöckbauerová 27.  2.  2023
Australanka aboriginského původu Natashia Ellis-Corrigan si vždycky přála velké a baculaté dítě, ale nečekala, že porodí macka, který překoná hranici 6 kilogramů. Neobvyklý případ zaujal média po celém světě a ukázal, že i když jsou takto velcí novorozenci vzácní, mohou být naprosto zdraví a přijít na svět přirozenou cestou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Natashia Ellis-Corrigan, matka čtyř dětí, se stala známou i mimo rodnou Austrálii, když v lednu 2017 porodila svého třetího syna jménem Brian Liddle Junior. Výjimečnost novorozence spočívala v jeho velikosti – vážil 6,06 kg a měřil 57 cm. 

I když Natashia před porodem absolvovala kontrolní ultrazvuk, který odhalil velký plod, nedostala konkrétní informace o předpokládané váze. "Nikdy jsem si nemyslela, že bude tak velký," nechala se slyšet Natashia. "Čekala jsem, že bude mít maximálně 5 kilo."

VIDEO: Přirozený porod byl můj cíl, říká maminka, který rodila ve FN Bulovka

Přirozený porod jen s rajským plynem

Čtyřnásobná matka z Prestonu uvedla, že předchozí porody měla vyvolávané, takže přirozený porod Briana byl pro ni novou zkušeností. Po narození Briana se objevila v několika rozhovorech, kde hovořila o svém zážitku z porodu. Přiznala, že se neobešel bez komplikací. "Bylo to děsivé, protože se mu zaseklo rameno," řekla Natashia, která si od bolesti ulevovala pouze rajským plynem. Na porodní sál hned přispěchali všichni dostupní lékaři. "Začala jsem panikařit, ale naštěstí mě porodní asistentka a partner uklidnili," řekla. "Mám velké štěstí, že se syn narodil v pořádku."

Maminka uvedla, že byla neskutečně vděčná za to, že jí během sedmihodinového porodu stáli po boku její partner a porodní asistentka. "Bez nich bych zpanikařila a bylo by to mnohem děsivější," uvedla. "Vždycky jsem ale chtěla rodit přirozeně a vždycky jsem věřila v pozitivní myšlení a převahu mysli nad hmotou. Přála jsem si velké, baculaté dítě a dostala jsem, co jsem chtěla,“ prozradila.

Na svém Instagramu sdílela radost nad Brianovým narozením. "Moje krásné tlusté dítě... Abyste všichni věděli – přirozený porod, žádná cukrovka, minimum stehů, zdravá maminka a dítě."

Brianova velikost s sebou přinesla i úsměvné momenty. Nevešel se do nejmenších plenek a byl příliš velký na oblečení, které mu rodiče do porodnice nachystali, a tak museli narychlo shánět větší velikost.

Zdravá matka i dítě

Navzdory své velikosti se Brian narodil zdravý a nevyžadoval žádnou speciální péči. Lékaři z nemocnice Mercy Hospital for Women v Melbourne uvedli, že zdravotní stav matky i dítěte byl dobrý. Podle lékařů byla skvělá spolupráce Natashie a porodního týmu klíčová pro úspěšný průběh porodu. Lékaři také zdůraznili, že maminka byla po celou dobu velmi odvážná a silná. Natashia si přála, aby její příběh inspiroval a povzbudil ostatní matky. „Věřte v sebe, svá těla a nebojte se porodu.“ Zároveň také zdůraznila, že každý porod je jiný a že není dobré se stresovat z porodních příběhů ostatních žen.

Rekordy: největší novorozenci

Podle Guinnessovy knihy rekordů se vůbec největší miminko na světě narodilo v roce 1879 v Kanadě. Vážilo 10,5 kilogramu, ale bohužel zemřelo 11 hodin po narození. Jak matka, tak otec trpěli vzácným gigantismem. Největší dítě, které přežilo, se narodilo v roce 1955 v Itálii. Vážilo neuvěřitelných 10,2 kilogramu!

Jak má miminko po porodu správně přibírat na váze? Zeptali jsme se pediatra

Frekvence, rizika a indikace k císařskému řezu

Obrovský novorozenec (nad 5 kg) se vyskytuje pouze výjimečně, a to v poměru 1 : 2500 porozených dětí. V České republice jsme svědky stálého mírného nárůstu počtu porodů hypertrofických dětí (nad 4 kg). Jejich podíl se pohybuje okolo 14 %.

Porod velkého novorozence může být spojen se zvýšeným rizikem komplikací pro matku a dítě:

  • Poranění dítěte při porodu: velký novorozenec má větší hlavu a ramínka, což může způsobit obtíže při průchodu porodními cestami a zvýšit riziko poranění (např. zlomenina kostí).
  • Natržení a poranění matky: porod velkého dítěte může zvýšit riziko trhlin a poranění porodních cest.

Císařský řez: pokud je odhadovaná velikost dítěte velká a porodní cesty matky nejsou dostatečně velké pro jeho průchod (úzká pánev), doporučuje se císařský řez. Uvádí se, že u diabetiček je indikováno ukončení těhotenství císařským řezem, jestliže je odhad hmotnosti plodu větší než 4000 g, u nediabetiček 4500 g.

Je důležité, aby těhotné ženy chodily na pravidelné kontroly, zejména pokud mají rizikové těhotenství, trpí těhotenskou cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem. To umožní včasné odhalení jakýchkoli potenciálních problémů a zvýší se šance na bezpečný porod.

Markéta a porod miminka koncem pánevním: V hlavě jsem měla nastaveno, že se Anežka narodí přirozeně!
Témata: Porod, Příběhy, Novorozenec, Porodnice, Miminko, Instagram, Kuriozita, Matka, FN Bulovka, Anežka, Itálie, Austrálie, Velikost, Vid, Odhalení, Melbourne, Ellis, David, Česká republika, Goliáš, Brian, Preston, Kilogram, Kanada