Maminka.czKrása a styl

Zbavit se chloupků vám pomůže žiletka i cukr

Jana Knaislová 10.  8.  2015
Mít dokonale hladké nohy, podpaží i oblast bikin se v posledních několika letech stalo u většiny žen naprostou samozřejmostí. Zbavit se nechtěných chloupků může být právě v těhotenství obzvlášť aktuální, protože vlivem hormonálních změn mohou růst mnohem více. Metod, jak chloupky odstranit, existuje celá řada. Záleží jen na Vás, kterou z nich si vyberete. Navíc ne každá je vhodná pro budoucí maminky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důležité je vědět, jestli chcete provádět depilaci, nebo epilaci. Slova znějí podobně, je však mezi nimi zásadní rozdíl. Zatímco depilace odstraňuje chloupky pouze z povrchu kůže, je rychlá, bezbolestná, ale pokožka v takovém případě vydrží hladká jen několik dní. Naopak u epilace se odstraňují chloupky i s kořínky, zákrok je tedy trochu bolestivější, ale z hladké pokožky se budete radovat mnohem déle. Také jednotlivé metody se od sebe liší. Pojďme si tedy přiblížit ty nejběžnější i s jejich výhodami a nevýhodami.

Depilace žiletkou

Snad nejrozšířenější metodou, jak si ženy odstraňují chloupky, je pomocí klasického žiletkového holítka. Nejlépe za pomoci pěny či gelu na holení, který chloupky změkčí a nevysušuje pokožku. Holení provádějte vždy během sprchování, žiletka klouže po kůži jednodušeji a chloupky půjdou lépe odstranit.

Naopak holení suché kůže vede k výraznému podráždění pokožky. Holení si ulehčíte pravidelným tělovým peelingem. Odstraníte odumřelé buňky z povrchu kůže a snížíte riziko zarůstání chloupků. To pomůže eliminovat také holení po směru růstu chloupků. Na stejném principu jako žiletková holítka fungují také elektrické depilátory.

Plusy: Postup je rychlý, celý bezbolestný proces trvá vždy jen pár minut. Výhodou je i pořizovací cena holítka a také možnost odstraňovat i velmi krátké chloupky.

Minusy:  Pokožka bez chloupků vydrží krátce a za pár dní je třeba depilaci opakovat. Ženy s tvrdšími chloupky často trápí jejich zarůstání a následné špatné odstraňování, rizikem je také časté podráždění pokožky, a to hlavně v oblasti třísel a intimních partií, kde bývá kůže mnohem citlivější.

Takové riziko dokážou zmírnit pěny na holení určené právě pro senzitivní kůži a také zklidňující tělová mléka, která jsou určená právě k péči o pokožku po depilaci. Hodit se může i klasický dětský pudr. Důležitá je péče o žiletkové holítko – po každém použití jej dobře propláchněte a pravidelně také měňte žiletky.

Depilační pěny

Nanášejí se přímo na kůži a po chvíli se odstraňují i s chloupky pomocí houbičky nebo stěrky.

Plusy: Bezbolestná, rychlá a cenově dostupná metoda vhodná na všechny partie.

Minusy: Citlivá kůže může být po použití depilační pěny podrážděná. Kůže vydrží hladká jen několik dní. V těhotenství věnujte pozornost složení jednotlivých depilačních pěn.

Odstranění chloupků voskem

Používání vosku je poměrně rozšířené. Depilaci voskem můžete provádět doma, nebo na ni zajít do kosmetického salonu. Používá se teplý i studený vosk nebo praktické voskové pásky. Podobně působí cukrová pasta, která se zahřeje, následně se rozetře na depilované místo a pak se z něho pasta i s chloupky strhává.

Plusy: Hodí se hlavně na oblast nad horním rtem, podpaží, ruce a nohy a pokožka vydrží hladká i několik týdnů. Pravidelným používáním chloupky postupně slábnou.

Minusy: Voskem se chloupků zbavíte sice rychle, ale bolestivě. Příliš se nehodí na velké plochy, výrazně dlouhé husté chloupky a velmi citlivou kůži.

Pomocí epilátoru

Poměrně malý přístroj, který dobře padne do ruky, odstraňuje chloupky i s kořínky. Existují různé typy epilátorů, řada z nich má také chladicí mechanismus, který mírní případné podráždění pokožky.

Plusy: Dá se použít na všechny partie, z nichž se chcete chloupků zbavit, lze jej použít i na velmi krátké chloupky. Hladká pokožka by měla vydržet čtyři až šest týdnů.

Minusy: Metoda je poměrně bolestivá. Někoho odradí i vyšší cena pořizovaného epilátoru.

Laserová epilace

Moderní, nejúčinnější, ale i zároveň nejdražší, je odstraňování chloupků pomocí laseru a také fotoepilací, pulsním světlem IPL (Intense Pulsed Light). Přístroje na IPL epilaci jsou k dostání také pro domácí využití.  Cílí především na tmavé chloupky.

Plusy: Hodí se k odstranění chloupků z horního rtu, podpaží, nohou a také intimní oblasti. Působí intenzivně a tak je rychle vidět výsledek. S každým dalším použitím chloupků výrazně ubývá, hladká kůže pak vydrží dlouho, v podstatě navždy.

Minusy: Nejprve je třeba pokožku oholit, což celou proceduru prodlužuje. Než se dosáhne uspokojivého výsledku, je třeba absolvovat více sezení. Nejde ani o levnou metodu. Není příliš vhodná pro používání v letním období, protože po zákroku je kůže citlivá na UV záření a reaguje na něj vznikem pigmentových skvrn. Laserová epilace se nedoporučuje v těhotenství.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

 

Témata: Krása a styl, Cukr, Povrch kůže, IPL, Rowenta, Intimní oblast, Pinzeta, Tlumící bolest, Purity Vision, Citlivá kůže, Letní období, Pořizovací cena, Braun, Zásadní rozdíl