Maminka.czPraktické rady

Zbytky po dětech dojí žížaly aneb kompost na balkoně

Martina Machová 17.  6.  2014
Zbytky po dětech dojí žížaly aneb kompost na balkoně
Přenosný nezapáchající kompost, jehož nenahraditelnými obyvateli je „parta“ žravých kalifornských žížal, zbaví vaši domácnost biologického odpadu a na oplátku vyrobí skvělé hnojivo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Eliška je má dlouholetá, neuvěřitelně akční a velmi nekonvenční kamarádka. Zhruba před rokem se Eliška (opět) vášnivě zamilovala, oním šťastlivcem však nebyl příjemně zralý čtyřicátník, jak by se k jejímu věku, stavu a početné rodině slušelo, ale „parta“ žravých kroužkovců. A tak se do panelákového bytu k nezkrotnému veselému batoleti a absolutně pesimistickému puberťákovi, nezávislé kočce a velmi závislému psímu nalezenci, suchozemské želvě, králici a papouškovi, přistěhovaly také kalifornské žížaly.

Žížaly žijí na balkoně v přenosné třídílné nádobě, které se říká vermikompost. Eliška své „jůlinky“, jak jim láskyplně říká, krmí biologickým odpadem z domácnosti – zkrátka kuchyňskými zbytky. Ostatní odpad recykluje. Kompost, který žížaly vyrobí, používá na svou balkónovou zahrádku a pokojové rostliny nebo jej vozí kamarádům. Kapalným hnojivem, tzv. žížalím čaje (worm tea), obdarovává nadšené kamarády a příbuzné.

„Bytový“ vermikompost: Jak to vypadá? Jak to funguje?

Vermikompostér lze mít prý i v bytě, to si však netroufla ani Eliška. (Hlavně neměla finanční prostředky na krásné dřevěné a do detailů propracované kompostovací nádoby, které si lze klidně splést s originálním kusem nábytku.) Od jara do podzimu má Eliška kompost na balkóně, v zimě ho se souhlasem sousedů přechovává na domovní chodbě.

Jak vše funguje? V nejspodnější části nevelkého plastového kompostéru (vyrobený z krabic z IKEA) je nádržka na skvělé dusíkaté hnojivo zvané „žížalí čaj“. Což je vlastně kondenzovaná kapalina z rozkladných procesů a vysrážená vlhkost z dýchání žížal. Nad nádržkou na hnojivo je další patro, které je částečně zaplněné rašelinou, geotextilií, kokosovými vlákny či obyčejnou hlínou. A právě v tomto patře se krmí i pracují žížaly. Ty buď koupíte, nebo vyprostíte u jiného nadšence vermikompostování.

„Žížaly krmíme především zbytky ovoce, zeleniny nebo částečně zkompostovanou trávou a listím. Velice rády mají kávovou sedlinu nebo namočené proužky papírové lepenky. Nevhodné je dávat žížalám mléčné výrobky, zbytky masa a tuky. Množství odpadu se odvíjí od počtu žížal. 0,5 kg žížal zkonzumuje za den okolo 0,25 kg odpadů, což je zhruba množství, které vyprodukuje čtyřčlenná rodina za den,“ uvádí se na stránkách Kompostuj.cz.

Dno obou krabic je provrtané několika dírami. Časem lze přidat i další patro a začít práci nanovo. Za péči se vám žížaly odmění velmi kvalitním kompostem a cenným (a navíc na 100% přírodním) tekutým hnojivem.

Fuj, to musí smrdět!

„Vermikompost nezapáchá a je kvalitním hnojivem,“ uvedl například známý vinař Miloš Michlovský v rozhovoru pro ČT Brno. I já musím přiznat, že Elišky kompost opravdu nijak nezapáchal. Nicméně nehoda se občas stane a i vermikompost může za určitých podmínek páchnout. Podstatné je kompost nepřemokřit a žížalám nedávat přespříliš jídla, které nestačí zkonzumovat, dále je důležité neházet do kompostu věci, které tam nepatří.

Aromatickou nehodu může způsobit i to, když necháte žížaly na slunci a ony během víkendu, kdy jste pryč, uhynou horkem. Dalším problémem, který mi nakonec přiznala i Eliška, jsou mušky octomilky. Mušek se však během týdne zbavila, opět je důležité, aby kompost nebyl příliš vlhký. Ač se to na první pohled může zdát, vermikompostování není naprosto žádná věda a vyžaduje asi tolik péče jako akvárium.

Kdo je pohlídá, až pojedu na dovolenou?

„Pokud jedete na dovolenou, pak se není čeho bát. Žížaly bez problémů přečkají i vaši čtrnáctidenní dovolenou. Pokud ale odjíždíte na měsíc nebo déle, je už dobré dát vermikompost přeci jen na opatrování ke známým,“ dočtete se například na serveru Ekolist.cz. Pokud tedy nežijete kočovným životem, žížalám před odjezdem trochu přilepšíte a nenecháte je na prosluněném balkóně, zvládnou i dvoutýdenní odloučení.
Nemusím mít všechno!

Vermikompost rozhodně není „hobby“ pro každého, osloví jemné „zelené“ duše, odvážné experimentátory a nadšené pěstitele toužící po vlastním ekologickém hnojivu. Vermikompostéry ale používají nejen „zelení městští blázni“, ale v ČR je už najdeme i na menších farmách a ekofarmách, výjimečněji ve firmách, v některých vinařstvích a třeba i v obyčejných zahradách.

Témata: Praktické rady, Octomilky, Balkón, Bál, Kapalina, Vinařství, Čtyřčlenná rodina, VERMI, Žížala, Kompostér, Akvárium