Maminka.czBatole

Zdá se vám, že vaše batole šilhá nebo mhouří oči? Na nic nečekejte a vezměte ho k lékaři

Ivana Ašenbrenerová 7.  3.  2023
Oční vady je totiž potřeba řešit co nejdříve, aby nedošlo k trvalé poruše zraku. Kdy je ideální čas? Kdy "za pět minut dvanáct"? A kdy už bohužel pozdě? Ptáme se oftalmoložky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po svých rodičích dědíme nejen barvu očí, ale bohužel i zrakové vady, jako jsou krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus. „Největší pravděpodobnost refrakční vady je vždy v rodinách, kde se oční vada již vyskytuje,“ potvrzuje oční lékařka EVA JERHOTOVÁ z oční kliniky NeoVize Praha a Dětského očního centra Kukátko.

Uvádí se, že tam, kde je krátkozraký jeden z rodičů, postihuje myopie 20 až 40 % dětí. V případě, že jsou krátkozrací oba rodiče, postihuje vada 40 až 60 % dětí. Může se také stát, že oční vada přeskočí jednu generaci a projeví se až u vnoučat. Brýle tak mohou nosit i děti, jejichž rodiče žádnou oční vadu nemají.

VIDEO: Miminko dostalo brýle a poprvé spatřilo rodiče! Podívejte se na jeho reakci!

Včas na vyšetření

Pokud tedy trpíte oční vadou, jako je krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, nebo dokonce tupozrakost a s šilháním jste se i vy jako malí léčili, měli byste věnovat zraku svých potomků mimořádnou pozornost. „Nejkritičtějším obdobím ve vývoji zraku u dětí jsou první roky života. Zrak se totiž po narození u dětí teprve vyvíjí a jakákoli komplikace může zrak při zanedbání léčby natrvalo poškodit,“ říká Eva Jerhotová. Důležité je vyhledat včas odborného lékaře a nechat zrak dítěte vyšetřit. To, že dítě hůře vidí, může naznačit i pravidelná pediatrická kontrola, při níž se kontroluje i zrak.

 

tam, kde je krátkozraký jeden z rodičů, postihuje myopie 20 až 40 % dětí. V případě, že jsou krátkozrací oba rodiče, postihuje vada 40 až 60 % dětí.

 

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jaké jsou nejčastější dětské oční vady?

Jak a kdy vzniká tupozrakost a dá se léčit?

Znáte tzv. pleoptické cviky?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Děti a nemoci, Rodiče, brýle, oko, Zrak, oční vady, korálky, Eva Jerhotová, Astigmatismus, Vada, Tupozrakost, PhD, Krátkozrakost, Oční vada, Lékař, Myopie, Zdraví na Heureka.cz