[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Že nevíte, o čem je řeč? Přece o avokádu, které pochází ze Střední Ameriky a znali jej už staří Aztékové. Kromě toho, že obsahuje „zdravé“ tuky, jež jsou dobře stravitelné, obsahuje také foláty, které jsou pro těhulky velice prospěšné. Avokádo umí též snižovat cholesterol v krvi, obsahuje vitaminy E a C, B1, draslík a řadu dalších významných vitaminů. Dužninu můžete využít i jako pleťovou masku, takže nazmar nepřijde z avokáda vůbec nic. A k čemu všemu je dobré? Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, salátky, pasty, zákusky, ale i hlavní jídla.
Vyzkoušejte náš avokádový recept - určitě vám bude chutnat!
150 g krůtích prsíček, 2 avokáda, rostlinný olej, 1 cibule, 2 nektarinky, 1 celer, sůl, bílý jogurt (zakysaná smetana), trocha pepře, šalvěj, 1 citron, podle potřeby 30% eidam
Postup:
Avokáda umyjeme, podélně rozkrojíme a odstraníme z nich pecky. Lžičkou vydlabeme část dužniny. Pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Krůtí maso nakrájíme na kostičky a nadrobno nakrájíme také cibuli. Na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme krůtí maso a sůl a dusíme doměkka. Přidáme trochu pepře a šalvěj. Odstavíme, posypeme nastrouhaným celerem, přidáme bílý jogurt a smícháme. Nektarinky nakrájíme na kostičky. Hotovou masovou směs můžeme posypat nastrouhaným sýrem nebo zakapat citronem. Směsí naplníme půlky avokáda a můžeme podávat s toasty s máslem nebo vařenou rýží.
Tip: Pokud nechcete vydlabanou dužninu z avokáda vyhodit, nakrájejte ji také na kostičky a duste spolu s masem a ostatními ingrediencemi.
Více o ...avokádu
Nejznámější druh má zelenou barvu, hladkou slupku a hruškovitý tvar. Považuje se za ovoce, i když v kuchyni mívá využití, které přísluší spíše zelenině. Nezralé avokádo je hořké, zralé má naopak měkkou máslovitou dužninu se skvělou chutí. Je lehce stravitelné i pro malé děti - dužnina tak trochu chutná po oříšcích. Nejznámějším výrobkem z avokáda je mexická omáčka quacamole (poklad Aztéků). V obchodě kupujte avokádo tvrdé, které si doma uskladníte. Pozor na měkká místa, tmavé skvrny. Aby vám avokádo hezky změklo, zabalte jej do tmavého papírového pytlíku a nechte asi 2-3 dny při pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak plod zčerná. Avokádo nepatří do mrazáku!