[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
10 mističek nebo 1 dortová forma o průměru 20 cm příprava: 30 minut
1 kg biojablek (část můžete nahradit banánem)750 ml jablečného biomoštu2 vanilkové pudinky s pravou vanilkou (biopudink prodává např. dm drogerie)1–2 lžíce citronové šťávy1–3 lžíce sirupu z agáve nebo medu na doslazení1 lžička pravé vanilky2 sáčky špaldových biopiškotů
Omytá a oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na čtvrtiny a vařte v 500 ml moštu po dobu asi 10 až 15 minut do úplného změknutí. Když jsou měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory.
Pokud je nakrájíte na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat. Sama se rozvaří. Mezitím rozmíchejte pudinkové prášky v hrnku se zbývajícími 250 ml moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a důkladně metlou vyšlehejte. Nepřestávejte míchat i po zhoustnutí a chvilku povařte. Přidejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset pudink dosladit sirupem z agáve nebo medem.
Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký. Pokud chcete použít banány, které dají dezertu báječnou příchuť, rozmačkejte je s troškou citronové šťávy a nakonec je vmíchejte do uvařeného pudinku. Nalijte do malých mističek, do kterých jste předtím rozložili několik piškotů, nebo na dno dortové formy vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 9/2013