Maminka.czVýživa a stravování

Zdravá sladkost pro děti: Jablečný pudink se špaldovými piškoty

Jana Vašáková 5.  10.  2013
Zdravá sladkost pro děti: Jablečný pudink se špaldovými piškoty
Ať už vaříte pro děti, nebo pro dospělé, nepřehánějte to v kuchyni s bílým cukrem. Jeho konzumace je spojována s různými zdravotními problémy od tzv. okyselování těla přes rozkolísanou hladinu krevního cukru, osteoporózu a oslabování imunity až třeba po hyperaktivitu. Vyzkoušet můžete třeba recept na skvělý jablečný pudink.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

recept:

10 mističek nebo 1 dortová forma o průměru 20 cm
příprava: 30 minut

1 kg biojablek (část můžete nahradit banánem)
750 ml jablečného biomoštu
2 vanilkové pudinky s pravou vanilkou (biopudink prodává např. dm drogerie)
1–2 lžíce citronové šťávy
1–3 lžíce sirupu z agáve nebo medu na doslazení
1 lžička pravé vanilky
2 sáčky špaldových biopiškotů

Omytá a oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na čtvrtiny a vařte v 500 ml moštu po dobu asi 10 až 15 minut do úplného změknutí. Když jsou měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory.

Pokud je nakrájíte na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat. Sama se rozvaří. Mezitím rozmíchejte pudinkové prášky v hrnku se zbývajícími 250 ml moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a důkladně metlou vyšlehejte. Nepřestávejte míchat i po zhoustnutí a chvilku povařte. Přidejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset pudink dosladit sirupem z agáve nebo medem.

Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký. Pokud chcete použít banány, které dají dezertu báječnou příchuť, rozmačkejte je s troškou citronové šťávy a nakonec je vmíchejte do uvařeného pudinku. Nalijte do malých mističek, do kterých jste předtím rozložili několik piškotů, nebo na dno dortové formy vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 9/2013

Témata: Děti, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Piškot, Pud, SPA, Sla, Dortová forma, Pudink