[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pochva zdravé ženy je pokryta vrstvou hlenu, ve kterém všechny přirozené mikroorganismy žijí. Jedná se převážně o laktobacily, tedy mléčné bakterie, které zajišťují mléčné kvašení a napomáhají vytvářet z cukrů blahodárnou kyselinu mléčnou, díky níž je prostředí ve vagině kyselé a nepříznivé pro bakterie a kvasinky, které jsou původci vaginální infekce. Pokud je poševní prostředí v rovnováze, jste chráněná před vznikem infekce, tento ideální stav však můžou vystřídat pálení, svědění či výtok, tedy symptomy probíhající infekce.
K udržení celkového zdraví pochvy přispívá soubor mikroorganismů včetně bakterií, kvasinek a virů známý jako vaginální mikrobiom. Jeho složení se mění vlivem hormonů a dalších vnějších faktorů. „Normální vaginální pH se pohybuje v rozmezí 3,8 až 4,5. Takto kyselé prostředí chrání pochvu před infekcemi a záněty, protože kyselost zabraňuje množení bakterií a kvasinek,“ říká gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná.
Zdraví mikrobiomu a poševní pH ale mohou narušit různé faktory. Nejvíce mu škodí nezdravá strava, zejména cukr, pšeničná mouka a alkohol. Dalšími narušiteli jsou sprchové gely, aromatizované hygienické potřeby a výplachy pochvy. „Antibiotika také narušují mikorobiom, protože spolu s bakteriemi likvidují i prospěšné laktobacily, které chrání pochvu před infekcemi,“ vysvětluje MUDr. Koutná. Vagině může přinést obtíže i setkání se spermatem, které má zásadité pH a snižuje kyselost v pochvě. Dále mohou problémy souviset s diabetem, gynekologickými operacemi, vysokou psychickou zátěží a chronickým stresem.
Nepodceňujte hygienu po sexu! „Nedílnou součástí prožitého sexu by měla být návštěva toalety a sprchy, kde se z poševní oblasti vypláchnou škodlivé bakterie. Pokud má žena nového partnera, tak může navíc užít vaginální probiotika, která mohou podpořit zdravou vaginální mikroflóru,“ říká MUDr. Daniel Leško z Porodnické a gynekologické kliniky FN a LF Hradec Králové. Pozor také na výběr spodního prádla. Krajková tanga vyměňte za bavlnu, která je pohodlná a odvádí pryč pot z těla. Vyvarujte se zapaření při sportu nošením nevhodného prádla.
Je obecně známé, že se kvasinky živí cukrem. Proto lze s mykózou a infekcí bojovat protikvasinkovou dietou, která spočívá v omezení cukru ve všech jeho podobách. Bez tohoto zdroje energie totiž kvasinky vyhladoví a začnou ubývat.
Základem je správná každodenní hygiena. Vaginu nevyplachujte, jelikož výplachem se zbavíte nejen špatných bakterií, ale i laktobacilů a celkově narušíte mikroflóru. Používejte intimní mýdla s odpovídajícím složením, která pomáhají chránit kyselost uvnitř vaginy.
Když se objeví svědění nebo pálení, začněte s léčbou okamžitě, tím zabráníte rozvoji a zhoršení obtíží. Mnoho volně dostupných mastí a čípků seženete v lékárnách, některé obsahují i antimikrobiální stříbro, které zabírá na všechny druhy zánětů.
Jako dočasné nouzové řešení nebo první pomoc můžete použít tampon namočený do jogurtu. „Ten může chvilkově zklidnit a dodat pochvě užitečné laktobacily. Nenechávejte tampon v pochvě příliš dlouho, aby nedošlo k rozvoji syndromu toxického šoku,“ říká gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná.
Při prvních obtížích nebo tehdy, když chcete zjistit, zda máte „tam dole“ vše v pořádku, vyzkoušejte indikační pH papírky na měření poševního pH. „Pokud hodnota překročí 4,5, může to znamenat bakteriální infekci, kterou většinou doprovází šedý výtok s rybím zápachem. Při hodnotě nad 5 může jít o streptokok B, stafylokok nebo E. coli. Naopak kvasinkovou infekci poznáte podle svědění, pálení a výtoku a hodnoty pH do 4,5,“ vysvětluje Petra Tymešová, marketingová manažerka značky Gynella. Pokud obtíže nadále přetrvávají, navštivte svého ošetřujícího gynekologa. Opakující se vaginální infekce nepodceňujte, mohly by přerůst v chronické obtíže.
Laktobacily jsou jedny z mnoha prospěšných mikroorganismů, které podporují samočisticí funkci vaginy a chrání ji před infekcemi. Podílejí se na tvorbě kyseliny mléčné, a společně tak napomáhají k tvorbě příznivého kyselého prostředí, které podporuje růst dalších laktobacilů a zabraňuje přítomnosti škodlivých bakterií a infekcí. Bohužel, vnějšími vlivy dochází ke snížení počtu laktobacilů.
Vagina se za pomoci laktobacilů a tvorby kyseliny mléčné o sebe stará sama, průběžně produkuje sekret, který ji zvlhčuje, samočistí a udržuje správnou kyselost na ochranu proti infekcím. Vnitřní prostředí v pochvě se v různých etapách života mění – během menstruačního cyklu, těhotenství, menopauzy, ale i při každodenních aktivitách. A právě jakékoli podobné změny mohou mnohdy vést ke vzniku nepříjemného podráždění nebo ke kvasinkovým a bakteriálním infekcím.