[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Patří k nenahraditelné součásti batolecího jídelníčku. Možná ale váháte, která zelenina je pro vaše dítě vhodná a která méně. Poradíme vám.
V období jara je pochopitelně nejlepší zelenina čerstvá, tedy jarní. Měla by být zastoupena v jídelníčku každý den, a to 2–3x (jako příloha oběda, pak jedna svačina a nakonec jako příloha večeře). Takováto zelenina je zdrojem vlákniny, vitaminů A a C, minerálů (hořčíku a draslíku), ale i kovů (železa a zinku), které se ale z rostlinných zdrojů hůře vstřebávají. Co ale mezi jarní zeleninu vlastně zařadit? Nepochybujte o mrkvi, mladém salátu, jarní cibulce, pórku a petrželce, počítat můžete snad i s kedlubnou, špenátem, brokolicí, ředkvičkou a pažitkou. Většinou jde o tzv. skleníkové druhy. Proto pozor na dusičnany, čím jsou kousky zeleniny větší, tím v sobě mají více dusičnanů. Rizikové jsou především brukvovité (kedlubna, ředkvička), do jisté míry i mrkev. Některá zelenina je hůře stravitelná, měla by být i u batolete důkladně pokrájená, nastrouhaná či umixovaná.
Krůtí špízy se zeleninou
Suroviny: 500 g krůtích prsíček, olivový olej, 1 lžička kečupu bio, majoránka, 1 malá cuketa, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, 1 malý pórek, bylinková sůl (jen špetka)
Postup:Maso nakrájíme na malé kostky. V misce si připravíme marinádu z oleje, kečupu, koření. Do ní naložíme kousky masa (aspoň na dvě hodiny, lepší nechat marinovat přes noc). Pak maso napícháme na kovové jehly nebo špejle střídavě s cuketou, barevnými paprikami a pórkem. Špízy upečeme v troubě vyhřáté na 180°C.
Během pečení je několikrát obrátíme. Doba pečení je asi 35 minut.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.
Tvarohová svačinka
Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce medu, 1 větší nastrouhaná mrkev, 1 malé nastrouhané jablko, 10 lžic plnotučného mléka (můžete i kojeneckého), citronová šťáva, kulaté piškoty (můžete nahradit dětskými sušenkami).
Postup: Kromě piškotů všechno dobře promícháme. Pokud se vám bude zdát, že je směs málo sladká, přidejte trochu medu. Piškoty rozdrobíme a vmícháme do směsi. Podáváme hned, dokud jsou piškoty křupavé.
Maminčin odborník MUDr. Martin Fuchs primář pediatrického oddělení FN Na Bulovce, Praha
Moje dcera má dvouletá dvojčata a ta v poslední době odmítají pít obvyklý dětský čaj a chtějí jenom minerálku.
Víme, že Poděbradka pro malé děti vhodná není. Ovšem nevíme už, jestli je vůbec nějaká minerálka, kterou by tak malé děti mohly pít, aniž by tam hrozilo riziko předávkování. Obecně platí, lepší vhodná minerálka než nevhodný čaj. Čaj je totiž nápoj obvykle připravený ze stolní vody (dnes podle nové nomenklatury pramenité vody), z balené pitné vody či z vody z kohoutku, a to jsou tekutiny obvykle se značným nedostatkem iontů.
To v případě pravidelného přísunu stravy zas až tak nevadí, ale v teple s hojným pocením (ztráta iontů) dojde velmi snadno ke kolapsu, pokud hrozící iontový úbytek ještě „naředíme“ prostou vodou. Naopak nadměrné náloži některého z iontů (sodík, draslík, hořčík) bychom se měli bát u nedostatečně fungujících ledvin (včetně velmi malého kojence). Ale ledviny batolete již zvládnou minerální nálož odpovídající funkcím dospělého, proto se vhodných minerálek bát nemusíme, musí jít ovšem o minerální vody skutečně vhodné – s atestem i pro naše nejmenší. Optimální je používat i v batolecím a vyšším věku vody označené „voda vhodná pro přípravu kojenecké stravy“, kde je uhlídáno limitní složení sodíku, chloridů, vápníku, fluoridů a dalších. Výhodou této vody je i to, že se nemusí převařovat. Minerálky pro kojence a batolata by dále neměly obsahovat sloučeniny projímavé, sirnaté, kyselé, železité, příliš vápenaté.