Maminka.czJen pro maminku

Zdravě a lehce

Pavla Millerová 11.  6.  2010
Chystáte se na velký úklid? Co takhle spolu s bytem pročistit také svoje tělo? Nezasloužilo by si to přece jen víc než okna? Poradíme vám, jak na to, aby to moc nebolelo a vy jste se cítila skvěle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zimní měsíce patří tradičně mezi období, kdy se svému organismu moc nevěnujeme. Málo se hýbeme, hodně jíme a navíc si obvykle dopřáváme pokrmy, které našemu tělu moc neprospívají.

První slunečné, teplé dny však přímo vyzývají ke změně. K zamyšlení se sama nad sebou a k podniknutí kroků, které vedou ke zlepšení zdraví, vzhledu i duševní pohody. Vykročte s námi.

Chytrý nástroj

Naše tělo je dokonalé. Kromě jiných funkcí a schopností má dokonce i svůj vlastní samočisticí systém. A ten se každý den celých 24 hodin stará o to, aby nedošlo k jeho zanesení či poškození škodlivými látkami. Všechno, co sníme či vypijeme, prochází tělem přes játra, která filtrují všechny nebezpečné toxiny a odvádějí je ven z těla. Pokud jsou ale játra neustále přetěžována a nestíhají přebytek škodlivých látek zpracovávat, ty se mohou dostávat přes krevní oběh i do dalších částí těla, kde mohou brzdit jednotlivé funkce organismu.

„Samoočistné pochody slábnou nejen s množstvím toxinů nahromaděných za léta života, ale také přirozeně s věkem. A jsou ovlivňovány i naším celkovým životním stylem,“ upozorňuje nutriční specialistka Monika Divišová z pražského centra péče Wellnessia.

Nedostatečné očistné funkce organismu mají vliv nejen na náš fyzický stav (únava, zhoršená kvalita pleti či vlasů aj.), ale také na psychiku. Přitom stačí málo – pomoci vlastnímu tělu k bezvadnému fungování zdravým životním stylem nebo alespoň pomocí pravidelné očistné kúry.

Dobrá rada nad zlato

Tzv. detoxikace neboli řízený proces pročišťování a zbavování těla toxinů a dalších škodlivých látek, které každodenně přijímáme potravou i vzduchem, je podle odborníků prospěšná hned z několika důvodů: zbavuje tělo toxinů, dodává energii a zároveň pomáhá odbourat kila navíc.

Odbornice na výživu dodává: „Díky pravidelné očistě dáte tělu šanci ‚pečovat‘ o všechny orgány, což je skvělá prevence jejich selhání v podobě vážného onemocnění.

Po samotné očistě se většinou zlepšuje pleť, srovnává se menstruační cyklus, bolesti hlavy či kloubů se zmírňují. V některých případech se sice při detoxikaci mohou objevit nepříjemné průvodní jevy, například vyrážka nebo bolesti hlavy, ty jsou ale znamením, že v těle se něco skutečně děje. A po pár dnech samy zmizí.“ Samozřejmě je potřeba vzít očistu těla za správný konec. „Pro úplné začátečníky určitě není vhodný půst ve formě úplného hladovění.

Kvůli nevhodnému složení stravy je jejich tělo velmi ‚zaplněné‘ odpadem a většinou mají i značně rozkolísanou hladinu krevního cukru (kvůli hojné konzumaci cukru a bílé mouky), proto by se u půstu necítili vůbec dobře a hlavně po jeho ukončení by návratem k nevhodnému stravování nadělali tělu ještě více problémů,“ varuje nutriční specialistka Monika Divišová.

Pro sebe to nejlepší

Jakou formu detoxikace zvolíte, je pouze na vás a vašich fyzických či zdravotních možnostech. Můžete podstoupit jednorázové pročištění organismu, například týdenním jarním odlehčením stravy, nebo můžete vyzkoušet pravidelné očistné dny jednou měsíčně.

V případě pevné vůle a dobrého zdraví jsou pro tělo prospěšné také dlouhodobé a krátkodobé půsty. „Půst je vhodný pro ty, kteří se již delší dobu věnují zdravému stravování a je to tak další přirozený krok k očistě. Určitě je dobré postupovat podle doporučení odborníka, třeba lékaře celostní medicíny, nebo jeho odborné publikace.

Rozhodně ale nedržte půst při redukčních programech, protože není vhodnou metodou zdravého hubnutí. Zde je třeba dlouhodobé změny životního stylu, což je jediný způsob dlouhodobého udržení optimální váhy,“ říká nutriční specialistka, podle které je samozřejmě pro tělo nejprospěšnější definitivní odbourání všech škodlivých potravin a racionální stravování po celý rok.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Fyzický stav, Skvělá prevence, Monika Divišová, Nutriční specialistka, Dobré zdraví, Správný konec, Nevhodné stravování, Odlehčení, Wellnessia, Redukční program, Zhoršená kvalita