[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Schválně nepíšeme upéci, protože až na jeden tyto recepty splňují principy raw food. „Základem těsta jsou datle, používáme ale i další sušené ovoce. Co naopak nepoužíváme vůbec, to je mouka, máslo, vejce, tuky a ořechy. Díky tomu je ovocné cukrawí vhodné pro lidi se všemi typy potravinové intolerance,“ popisuje Michaela Pospíšilová z projektu Sladký život, který si dal za cíl naučit lidi mlsat zdravě. Kromě vánočního cukroví tak přes rok připravují hlavně ovocné dorty.
Další recepty jsou z dílny firmy Lifefood, která se zabývá dodávkou a výrobou surovin v raw kvalitě.
Potřebujeme: 300 g vypeckovaných datlí (nejlépe v BIO kvalitě), tři lžíce raw kakaa, kokos
Nejprvě si připravte kokos, který je nutné zbavit skořápky a poté v robotu, nebo ručně nastrouhat. Nekupujte nastrouhaný a raději si dejte tu práci, výsledek chutná úplně jinak.
Datle rozmixujte v mixéru, dokud nevytvoří pevnou hmotu. Během mixování postupně přisypávejte kakao. Z výsledné hmoty dělejte kuličky, které následně bohatě obalíte ve strouhaném kokosu.
Potřebujeme: 250 g máku, 100 g sušených švestek, 100g rozinek, skořice
Ze švestek a rozinek připravíme v mixéru hmotu, postupně přimíchávejte mák a skořici. Vezměte formičky na pracny a těsto do nich vtlačujte. Pokud vám nepůjde dobře vyklepávat, použijte potravinovou fólii. Vystelte formičku folií, vmáčkněte těsto a taháním za folii vyndáte cukroví ven.
Oříškové placičky se sušeným ovocem, máčené v čokoládě
Potřebujeme: 30 g sušeného ovoce dle chuti (meruňky, rozinky, goji, třešně, moruše... vše v bio kvalitě), 150 g oříšků (mix dle chuti), 50 g datlí, 100 g kakaového másla, 3 vrchovaté lžíce kakaa (bio kvalita), 3 lžíce agávového sirupu, 10 g sušeného ananasu, trochu vody
Nejprve si uděláme placičky. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ je hotov. Vytvarujte z těsta placičky a dejte je přes noc do sušičky.
Druhý den si připravte čokoládovou polevu. Rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte placičky. Nechte zatuhnout.
Tip: Pro zpestření můžete placičky ještě před zaschnutím polevy dozdobit sušeným ovocem.
Potřebujeme: 100 g kakaového másla, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 2 lžíce agávového sirupu, 30 g šalvěje, 20 g cedrových oříšků
Ve vodní lázni rozehřejte kakaové máslo. Přesijte kakaový prášek přes sítko a rozmíchejte v rozehřátém másle s agáve sirupem. Ve hmoždíři rozdrťte lístky šalvěje a piniové oříšky. Vše smíchejte dohromady.
Rozetřete čokoládovou hmotu na sušící plát. Vhodná tloušťka je cca 5 mm. Vložte do lednice a po zatuhnutí - nejlépe přes noc - nalámejte na kousky.
Tip: Recept na lámance je jednoduchý a umožňuje dát průchod vaší kulinářské rafinovanosti. Zkusili jste přidat špetku soli nebo chilli? Máte po ruce mátu ze zahrádky? A co goji nebo sušená moruše od Lifefoodu? S čokoládovými lámanci se nebudete nikdy nudit!
A jedno zdravé, i když pečené cukroví nakonec.
Potřebujeme: 24 datlí, 300 g vloček, 150 ml rostlinné smetany, 2 banány, 200g mandlí, 120g strouhaného kokosu, skořice Všechny ingredience nahrubo rozmixujte, poté lžičkou tvořte hrudky, které pokládejte na pečící papír. Pečte v rozehřáté troubě na 150 stupňů cca pět minut.