Maminka.czZdraví

Nezapomínejte na pravidelné odčervování. Před parazity uchráníte zvíře i sebe

LH 19.  11.  2013
Pokud je součástí vaší rodiny kočičí nebo psí kamarád, neměli byste v rámci péče o něj zapomínat na důležitou položku. Kromě pestré a vydatné stravy potřebuje váš čtyřnohý společník ochranu proti vnitřním parazitům. Ohrožují totiž nejen zvířata, která mají přístup do zahrady či parků, ale i ta, která chováte pouze v bytě. Nejlepším řešením problému je prevence. Ideální čas na odčervení nastává právě teď.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vnitřní parazité u domácích zvířat nejsou nic neobvyklého

Mezi nejčastější vnitřní parazity se u psů a koček řadí škrkavky, tasemnice, měchovci a tenkohlavci. Larvy škrkavek se mohou do těla štěňat dostat již v průběhu těhotenství přes placentu feny. Koťata se rodí nenakažená, ale parazité do jejich těla mohou pronikat prostřednictvím mateřského mléka. Snadno a rychle se tak může nakazit zvíře v jakémkoliv věku.

Pokud v těle domácího mazlíčka např. již úřadují dospělé škrkavky, aktivně produkují vajíčka, která zvíře následně vylučuje svým trusem do okolí. Zde s nimi potom mohou přijít do kontaktu ostatní psi, kočky, ale stejně tak i např. děti, které si hrají na pískovištích, jež byla před tím kontaminována.

Důležitost prevence před tzv. endoparazity dokládá i fakt, že v 1 g trusu může být obsaženo až 10 000 vajíček škrkavek, která mohou přežívat měsíce až roky. I proto je také nezbytné sbírat psí exkrementy a předcházet nákaze dalších zvířat i tímto způsobem. Škrkavky mohou být strašákem také zdraví lidského, a to ve formě onemocnění larvální toxokarózy.

Mezi další časté pokušitele zdraví dospělých psů a koček se řadí tasemnice, které jsou přenášené blechami. I ony mohou představovat hrozbu pro zdraví lidské – stačí, aby psovi či kočce ulpěla blecha na tlamě, pak už jen jedno přátelské olíznutí a může dojít i k přenosu na člověka. Pravidelné odčervování každé 3 měsíce, tak bude sloužit jako důsledná ochrana psa či kočky, ale i nás. Současně bychom ale neměli podcenit ani ochranu před blechami. I ty jsou totiž celoročním rizikem, neboť jejich kukly mohou přežívat více jak 100 dní.

V únoru nás tak mohou překvapit blechy třeba u nás v obývacím pokoji. Psy můžeme ochránit prostřednictvím spot-on přípravku. Některé z nich disponují repelentním účinkem a ochrání před nejširší škálou vnějších parazitů. Psům i kočkám může poskytnout ochranu také anitiparazitární obojek, který účinkuje až po dobu 8 měsíců.

I kočku žijící doma, mohou trápit vnitřním parazité

Častým argumentem, proč si s odčervováním koček nedělat tak těžkou hlavu, může být fakt, že kočka žije pouze v bytě a nemá se tedy kde nakazit. Bohužel tomu tak není. Domů si totiž snadno můžeme přinést zbytek hlíny či písku, který mohl ulpět na našich botách. Pro kočku potom může představovat riziko napadení vnitřními parazity. I těmto nesnázím můžeme ale přecházet.

Jak odčerovat

Nejúčinnější prevencí je pravidelné odčervování prostřednictvím originálních odčervovacích tablet. Tímto způsobem lze chránit zdraví psů, štěňat, koček i koťat a mít tak doma spokojeného domácího mazlíčka. Dospělé psy a kočky bychom měli pravidelně odčervovat každé tři měsíce. Odčervovací tablety jsou velmi dobře dostupné v klasických lékárnách a u veterinárních lékařů, kde si můžeme vybrat dle věku a také druhu zvířete.
Kočky a koťata můžete chránit prostřednictvím speciálních elipsoidních tablet, které působí proti oblým i plochým červům. Lze je pořídit v praktickém balení po dvou tabletách a jsou vhodné již pro koťata od čtyř týdnů věku. Od jednoho roku jejich života je poté odčervujeme jako dospělé kočky, každé 3 měsíce.

Pro štěňata je možné využít suspenze, která působí proti nejčastějším střevním parazitům, škrkavkám, tenkohlavcům, měchovcům. Tuto formu ochrany lze pořídit v podobě chutné tekutiny, kterou je možné aplikovat přímo do tlamy štěněte nebo ji jednoduše zamíchat do krmiva. Samozřejmostí je pravidelné dodržování dávkovacího režimu, který je pro štěňata odlišný. Od půl roku jejich života je však majitel začíná odčervovat jako dospělého psa, tedy opět nám známé každé 3 měsíce. I dospělým psům lze zpříjemnit odčervování použitím tablet s masovou příchutí, které si vyberete v souvislosti s váhou psa. Tablety bude pes díky jejich chuti velmi dobře přijímat a ony pak budou působit proti oblým i plochým červům.

Je čas na odčervení, nezapomeňte ani vy a mějte doma spokojenou kočku a spokojeného psa. Veškeré podrobnosti najdete na www.casnaodcerveni.cz.

Témata: Zdraví, zvíře, štěnata, Parazit, Klasický lék, Larva, PRÁV, Pravidelné odčervování, Obojek, Blecha, Pára, Tasemnice, Pár, Par, Zdraví na Heureka.cz