Maminka.czZdraví žen

Že nejde cvičit s dětmi za zády? Tak se podívejte, jak to funguje

Tereza Víchová 28.  5.  2021
Je to věčné dilema každé mámy miminka nebo batolete. Chuť cvičit tu je, ale věčné nerudovské "kam s ním" následuje hned poté. Řešit nejdříve hlídání a pak – když přemluvíte manžela nebo babičku – rychle přebíhat do fitka na svou těžce vybojovanou hodinu? To vezme energii i zarytým milovnicím zdravého životního stylu. Že ale všechno jde i s dítětem na noze (a to doslova), dokazuje fyzioterapeutka Klára Tuzarová. Podívejte se na video a inspirujte se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Domácí cvičení "zdomácnělo" v době covidu. I celostní terapeutka Klára Tuzarová z terapeutického centra Namao pořádala on-line lekce a na svůj byt je jako na tělocvičnu zvyklá. Jaké hlavní výhody má podle ní cvičení doma?

  • zabere mnohem méně času
  • můžete si vybrat cviky ušité na míru tomu, co potřebujete posílit, zpevnit či naopak protáhnout
  • nikam nemusíte
  • k efektivnímu výsledku stačí 15–30 min. každý den
  • nepotřebujete žádné speciální vybavení
  • cvičení je mnohem levnější než jinde

Jak na to, aby mělo cvičení doma efekt?

Cíl většiny maminek je jasný – shodit kila navíc a vytvarovat postavu. "Aby cvičení bylo efektivní a kila klesala, je třeba být konzistentní ve svém úsilí," říká Klára Tuzarová. "Doporučuji tedy cvičit každý den alespoň 15 minut. Střídejte lekce zaměřené na kardio, posilování a klidnější, například jógou inspirované workouty zaměřené na protahování," radí odbornice.

Dejte ale pozor, abyste nedělala moc náročné cviky, které by vám způsobovaly bolesti. Pořád totiž mějte na paměti, že vás doma žádný odborník nekontroluje.

Než začnete cvičit doma, zkuste trenéra on-line

Klára Tuzarová také doporučuje aspoň jednu konzultaci s profesionálem. "Dnes je na internetu mnoho trenérů, kteří nabízí trénink on-line. Pokud máte pohybová omezení (trápí vás bolesti kolen, zad či víte, že máte slabý střed těla), doporučuji hledat trenéra, který je zároveň fyzioterapeut. Může vás alespoň na dálku vyšetřit, podívat se na vaše tělo a hledat jeho potřeby. Následně dokáže vymyslet takové cviky, které budou vašemu tělu prospívat a budou cílené přesně na to, co potřebuje. Ideální je, pokud vám sestaví plán, který budete každý den plnit. A bude jej přizpůsobovat podle toho, jak se vám bude dařit."

Váš týdenní tréninkový plán

Rovnější, zpevněná a plná sil – tak přesně to vás čeká, když překonáte počáteční nechuť a najdete motivaci. Cvičením se zabavíte vy a "asistencí" i miminko. A Klára Tuzarová závěrem přidává tip na týdenní tréninkový plán.

  • Pondělí – core lekce s vlastní vahou a prvky balančního fyzioterapeutického cvičení
  • Úterý – náročnější kardio lekce například se švihadlem nebo bez pomůcek
  • Středa – protahování, lekce typu yoga flow, zaměřené rovněž na dech a celkové zklidnění
  • Čtvrtek – náročnější posilování s vlastní vahou zaměřené na střed těla a svalů uložených hlouběji v oblasti hýždí
  • Pátek – lekce zaměřené na posílení nohou, klenby, stabilizátorů kyčlí a kolen (hlubokých svalů okolo kloubů, které jej stabilizují a zajišťují tak jejich optimální funkci)
  • Sobota – delší lekce jógy zaměřená na uvědomování si svého těla a jeho komplexní posílení a protažení
  • Neděle – intenzivní posílení celého těla s vlastní vahou založené na principech primal movements, funkčního tréninku a fyzio movements
Po porodu ji povolené bříško a strie dostaly na dno. Nyní své tělo miluje a soutěží ve fitness!
Máma maká: Iva Fiškandlová pomáhá matkám po porodu k plochému břichu. A funguje to!
Témata: Miminko, Po porodu, Batole, Kam s dětmi, Sport, Zdraví žen, Maminka cestuje, Hubnutí po porodu, Cvičení, Lekce, Trenér, Věčné dilema, TAK, Tělo, Internet, Flow, Manžel, Sport na Heureka.cz