Maminka.czPříběhy

Ze sirotčince v Kambodži až na olympijské hry. Fascinující příběh opuštěného chlapce a jeho adoptivního otce dobývá svět

Simona Formánková 26.  9.  2022
Když se v roce 2020 představil Jordan Windle na olympijských hrách v Tokiu, dmul se jeho otec Jerry pýchou. A není divu! Cesta, kterou společně ušli, je více než fascinující. Přečtěte si příběh homosexuálně orientovaného muže, který v touze stát se otcem překonal veškeré překážky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jerrymu Windleovi, svobodnému gayovi, lidé neustále tvrdili, že jeho touha stát se otcem je naprosto marná. On sám však neztrácel naději a svého životního snu se nehodlal jen tak vzdát. S odstupem času přiznává, že při ohlédnutí zpět se jeho cesta rodičovstvím může zdát jako pohádka. Navíc jsou podle něho on a jeho syn Jordan důkazem, že odhodlání a ryzí láska můžou i hory přenášet. 

Jerry Windle se dlouho snažil adoptovat dítě ve Spojených státech, to se ale stále nedařilo, proto se začal zajímat i o možnosti adopce z jiné země. Jednoho dne se v časopisu začetl do příběhu, který popisoval strastiplný život sirotků v Kambodži. Neváhal ani minutu a oslovil tamní úředníky, že by alespoň jednomu z místních dětí chtěl pomoct. Tato chvíle mu obrátila život vzhůru nohama. 

Klepněte pro větší obrázek

V červnu 2000 byl Jerry poprvé navštívit svého syna v sirotčinci ve Phnom-Penhu. Tam byl Jordan umístěn poté, co jeho rodiče zemřeli. Chlapec trpěl podvýživou, svrabem a potýkal se s mnoha těžkými infekcemi. Když společně odletěli na Floridu, která se pro oba stala domovem, začal náročný kolotoč léčení a rekonvalescence. Dvojice navíc bojovala s jazykovou bariérou, proto se zpočátku domlouvali doslova rukama nohama. 

V tu dobu byly Jordanovi 2 roky a vážil sotva 7 a půl kilogramu. Lékaři Jerrymu nedávali záruky, že chlapec bude žít. On si však dal předsevzetí, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby jeho syn nemusel trpět. I za krátkou dobu, kdy byli spolu, si vytvořili naprosto jedinečné pouto. 

Klepněte pro větší obrázek

Vše se naštěstí vyvíjelo velmi dobře a chlapec začal sílit a uzdravovat se. Ambice na olympijské úspěchy se u něho probudily zhruba v sedmi letech a vlastně úplnou náhodou. Jerry chtěl synovi dopřát dobrodružné léto a na poslední chvíli ho přihlásil na letní tábor s vodními sporty. "Tam ho nechali skočit ze skokanského můstku. Když jsem ho přijel vyzvednout, tak mi táborový vedoucí řekl, že ho rozhodně musíme přihlásit do týmu. Že jednou bude národním šampionem, nebo dokonce olympionikem," vzpomíná Jerry.

To se v podstatě splnilo. Jordan se stal členem olympijského týmu a v roce 2020 odletěl na letní olympijské hry do Tokia, kde reprezentoval Spojené státy americké ve skocích do vody z 10 metrů. Nejenže skončil na skvělém devátém místě, ale stal se také prvním skokanem kambodžského původu, který soutěžil na olympijských hrách. 

Otec a syn převyprávěli svůj příběh v knížce pro děti, kterou napsali v roce 2011. Kniha s názvem An Orphan No More: The True Story of a Boy vypráví příběh o kohoutovi, kterému jiná zvířata řekla, že se bez slepice nemůže stát otcem. On však jednoho dne narazí na vejce, které nikdo nechce. To, co se vylíhne, je káčátko, ale navzdory jejich odlišnému vzhledu ti dva dokázali, že „kde je láska, je rodina“.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Příběhy, Rodičovství, Instagram, Syn, Životní příběh, Otec, Sport, Sociální sítě, Adopce, Odvaha, USA, sportovec, Sirotčinec, Příběh, Kambodža, Tokio, Olympijské hry, Ohlédnutí, Olympijský, Florida, Chlapec, True!!!!, Fascinující příběh, Jerry, Sport na Heureka.cz