[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Jablko je asi nejoblíbenější druh ovoce, který děti nejen tolerují, ale mají i celkem rády. K němu se řadí ještě hruška a banán. Jenže možností je daleko víc. Ovoce patří mezi „zdravé“ potraviny a dítě by mělo mít na talíři aspoň 2 porce denně (čerstvé má přednost). Přestože má vysoký obsah sacharidů, má taky hodně vody, vlákniny, spoustu vitaminů a minerálních látek. Do jednoho roku jsou nejvhodnější takové druhy, které nemají moc kyselin, tedy jablka, hrušky, meruňky, švestky i banán. Batole už klidně může konzumovat hroznové víno (bez peciček), jahody, citrusy, maliny, ostružiny, ananas i kiwi.
Zelenina je nenahraditelná, bohužel většina batolat jí má v jídelníčku pořád málo. Denně by měly děti sníst minimálně 3 porce, do dvou let by to mělo být aspoň 300 gramů denně. Ideální je naučit dítě konzumovat zeleninu co nejdřív, aby si k ní vytvořilo pozitivní vztah. Mrkev obvykle dětem chutná, zvláště když k ní přidáte nastrouhané jablko, ale není to jediný druh zeleniny, který by měly děti jíst. Na výběr máte další druhy, jako jsou brokolice, květák, kapusta, špenát, dýně, lilek, červená řepa, okurka, ředkvičky či paprika. Nabídka zeleniny by měla být co nejpestřejší.
„Zavádění zeleniny do stravy batolat může být pro rodiče výzvou, ale jde o velmi důležitý krok k tomu, aby dítě získalo všechny potřebné živiny a zároveň si k ní vytvořilo pozitivní vztah už v raném věku. Ideálně bychom měli podle doporučení Americké kardiologické asociace ovoce nebo zeleninu zahrnovat dětem do každého jídla. Vhodnou volbou jsou i sušené nebo mražené formy ovoce a zeleniny, které mohou usnadnit přípravu a šetřit čas,“ uvádí nutriční terapeutka Veronika Baťová z ProVeg Praha. Jak to tedy udělat, abyste nemuseli s dítětem zápasit o každý kousek?
U dětí stoprocentně platí, že nasávají vše, co vidí u svých rodičů. Takže když vy sami nesnášíte květák a budete před dítětem nahlas ohrnovat nos a říkat „fuj, to je ale hnusné“, věřte tomu, že ani váš potomek nebude květák chtít. Vaše dítě se o výběru potravin učí od vás, takže nejlepším způsobem, jak ho povzbudit, aby jedlo zeleninu, je nechat ho, aby vidělo, jak jíte zeleninu vy a jak si na ní pochutnáváte. Když uvidí, že si k hranolkům a kuřeti dáváte ještě hromadu salátu, bude chtít pravděpodobně udělat totéž.
Zelenina může vypadat i hezky, nikoli nudně. Nezapomínejte na to, že děti jedí taky očima, takže nalákejte děti na barevné druhy zeleniny. „Vytvářejte zábavné tvary s kousky ovoce a zeleniny a vybírejte pestrobarevné kombinace. Talíř dítěte bude vypadat hned lákavěji. Vyzkoušejte vyskládat dílky mandarinky do tvaru slunce nebo dušené brokolici vyrobte oči z oliv a trošky rostlinné majonézy. Buďte kreativní a z nudného obloženého chleba udělejte šneka pomocí proužků okurky a pečené papriky nebo zkuste srolovat toast a nakrájet ho na sushi kousky,“ radí Eva Hemmerová z ProVeg.
Místo vnucování zkuste jiný přístup. Většina dětí spíše sní zeleninu s jemnou chutí, jako jsou cuketa, brambory, brokolice nebo mrkev. Drobné druhy zeleniny mohou být taky hitem pro batolata. Vyzkoušejte cherry rajčátka a mini okurky. Pokud je chuť zeleniny příliš výrazná nebo neznámá, zeleninu lehce spařte nebo nakrájejte na malé kousky a napíchněte na špejli střídavě s kousky ovoce. Také můžete zkusit zkombinovat jídlo, které má vaše dítě rádo, s novou zeleninou, na kterou ještě není zvyklé.
Když zapojíte dítě do plánování a vaření rodinných zeleninových jídel, je pravděpodobnější, že mu bude víc chutnat. Můžete ho například nechat, aby před vařením samo vložilo nakrájenou zeleninu do mísy nebo pařáku, omylo ji a promíchalo s listy salátu. Starší děti můžou pomáhat se strouháním nebo sekáním, pokud máte jistotu, že bezpečně zvládnou i ostřejší kuchyňské nářadí. „Jděte společně nakupovat a dejte dětem nákupní seznam, aby mohly prozkoumat supermarket. Pokud ještě dítě neumí číst, můžete s ním potraviny nakreslit, než vyrazíte,“ radí Eva Hemmerová.
Vyzkoušet můžete taky způsoby, kdy zeleninu proměníte v lákavé pochoutky. „Co třeba cukroví z červené řepy, vydatný cuketový dort nebo květákový základ na pizzu? Podávání jídla z muffinových formiček nebo pečení zeleniny v obalu z listového těsta může u malých dětí taky dobře fungovat," říká Eva Hemmerová z ProVeg. Nabídněte svým ratolestem řepný muffin v jasně růžovém košíčku nebo fialové smoothie z borůvek a malin, do kterého přidáte hrst kapusty, a budete překvapeni.
Malé děti jsou notoricky vybíraví jedlíci, a to z několika důvodů. Jedním z nich je touha po nezávislosti, ke které dochází ve věku od dvou do tří let. Batolata sice nemají kontrolu nad svými životy, ale můžou rozhodnout a rozhodují se, kdy a kolik budou jíst. To může být pěkně frustrující pro rodiče, kteří se z plných sil snaží vštípit jim zdravé stravovací návyky. Ale nebojujte s nimi, nesnažte se je nutit násilím. Ničemu a nikomu tím neprospějete. Na druhou stranu to ale nevzdávejte a buďte důslední. Pokračujte v nabídce zeleniny u každého jídla, i když ji dítě odmítá. Děti někdy potřebují vidět jídlo třeba 15krát, než jsou ochotny ho vyzkoušet. Buďte trpěliví a dopřejte dítěti čas i dostatek příležitostí, aby se seznámilo se zeleninou. Máte-li možnost, založte si zeleninovou zahradu. Ukážete tím, odkud se zelenina bere a kde roste, a dítě si určitě užije, když si bude moct ochutnat vlastnoručně sklizenou úrodu.
A ještě něco. Odolejte nutkání dítě trestat za to, že zeleninu nesnědlo, ani se ho během jídla nesnažte podplácet. Když sníš tenhle kousek okurky, dostaneš pak čokoládu. Z dlouhodobého hlediska podplácení nepomůže vytvořit zdravé návyky. Výzkumy dokonce ukazují, že odměny za jídlo mohou děti naučit ignorovat jejich přirozený hlad a sytost. To může vést v budoucnu k závislosti na sladkostech nebo zpracovaných potravinách, protože dítě si spojuje tyto potraviny s pozitivními pocity a souhlasem rodičů.