Zelenina v utajení: Tyto báječné zeleninové recepty si děti zamilují

Pomazánka z kedlubny Foto: David Háva

Pomazánka z kedlubny | Foto: David Háva

Bramborové lodičky Foto: David Háva

Bramborové lodičky | Foto: David Háva

Bramborové placičky Foto: David Háva

Bramborové placičky | Foto: David Háva

Cuketovo-polentové hranolky Foto: David Háva

Cuketovo-polentové hranolky | Foto: David Háva

Pomazánka z kedlubny Foto: David Háva

Pomazánka z kedlubny | Foto: David Háva

Celerové muffiny Foto: David Háva

Celerové muffiny | Foto: David Háva

Bramborové lodičky Foto: David Háva
Bramborové placičky Foto: David Háva
Cuketovo-polentové hranolky Foto: David Háva
Pomazánka z kedlubny Foto: David Háva
6
Fotogalerie

Taky máte někdy pocit, že děti mají radar na zeleninu, obzvlášť tu zeleně zabarvenou? A všechny druhy se jmenují „fuj“? Zkuste jim ji naservírovat tak, aby je bavila a lákala na pohled. Inspirujte se našimi nápady. Zn.: Testováno na dětech

 

Ovoce a zeleninu konzumuje denně podle průzkumu Nestlé pouze polovina českých dětí od 7 do 15 let. Podle doporučení českého Státního zdravotního ústavu by měly děti denně konzumovat 4–5 porcí zeleniny,  což splňuje pouze 1,5 % z nich.
„Zelenina a ovoce jsou pro výživu dětí zásadní, obsahují plno důležitých vitamínů a minerálních látek. Obsahují také tolik potřebnou vlákninu, která je důležitá pro správné fungování střev a střevního mikrobiomu a pro prevenci chorob spojených s trávicím systémem,“ uvádí Markéta Veverková, nutriční specialistka společnosti Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí.

Rodiče by měli jít v tomto ohledu dětem příkladem. To potvrzuje také nutriční terapeutka se zaměřením na obezitologii Karolína Hlavatá: „Správné stravovací návyky se vytvářejí od raného dětství. Jejich správné nastavení a dodržování může pozitivně ovlivnit zdraví dětí i v jejich dospělosti. Přestože je dobré začít s výchovou ke zdravému životnímu stylu co nejdřív, platí, že není nikdy pozdě.“

Při vaření se proto vyplatí být kreativní. Můžete vyzkoušet třeba některý z našich receptů. 

Bramborové lodičky

lodicky1.jpg

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké brambory
  • 100 g nastrouhaného sýra
  • 1 lžičku másla
  • 100 g cukety
  • 100 g brokolice
  • 100 g šunky

Postup:

Brambory důkladně opláchněte a upečte je v troubě jako brambory na loupačku. Brokolici uvařte doměkka a cuketu nastrouhejte na jemném struhadle. Šunku nakrájejte na nudličky. Upečené brambory nechte trochu vychladnout a pak z nich vydlabejte vnitřní část. Vzniklé bramborové skořápky nechte stranou.

Do mísy dejte vydlabanou část brambor, máslo, vidličkou rozmačkanou brokolici, cuketu, polovinu sýra a podle potřeby přidejte špetku soli. Směs vraťte zpět do slupek a navrch nasypte zbylý sýr. Brambory ozdobte jako lodičky a podávejte.

Bramborové placičky

placicky.jpg

Budete potřebovat:

  • 4 uvařené brambory
  • 200 g dýně
  • 1 vejce
  • špetku muškátového oříšku
  • kukuřičné lupínky na obalování
  • sůl
  • olej na vymazání pekáčku

Postup:

Brambory uvařte doměkka a nechte je vychladnout. Dýni nakrájejte na kousky a také ji uvařte doměkka. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k nim vidličkou rozmačkanou dýni, vejce, špetku muškátového oříšku a soli.

Vše důkladně promíchejte. Pokud je směs příliš řídká na tvorbu placiček nebo kuliček, přidejte trochu mouky. Kukuřičné lupínky nadrťte. Ze směsi vytvarujte malé placky nebo kuličky a obalujte je v kukuřičné strouhance. Pekáček vytřete olejem a hotové placičky do něho poskládejte. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a upečte dozlatova.

Cuketovo-polentové hranolky

hranolky.jpg

Budete potřebovat:

  • 100 g instantní polenty
  • 100 g cukety
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 50 g parmazánu
  • sůl

Postup:

Cuketu oloupejte a nastrouhejte na velmi jemném struhadle, stejně tak jako sýr. Polentu uvařte podle návodu. Vmíchejte do ní sýr, vymačkanou cuketu, sezamová semínka a směs trochu osolte. Pak ji hned rozetřete do menšího pekáčku a nechte ztuhnout.

Nakrájejte z ní hranolky a poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Hranolky se můžou baštit jen tak samotné nebo je namáčet do omáček.

Pomazánka z kedlubny

pomazanka.jpg

Budete potřebovat:

  • 1 kedlubnu
  • 200 g žervé
  • 70 g másla
  • špetku soli
  • zeleninu na zdobení

Postup:

Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte, přebytečnou tekutinu z ní vymačkejte. Máslo rozšlehejte s žervé a přimíchejte kedlubnu. Pomazánku podávejte s oblíbeným pečivem a ozdobte vykrajovanou zeleninou.

Celerové muffiny

muffiny.PNG

Budete potřebovat:

  • ¼ celeru
  • 1 bramboru
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku pohankové mouky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 lžíce smetany
  • 1 lžičku nadrobno nasekané petrželky nebo pažitky
  • ½ lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • máslo na vytření formiček

Postup:

Zeleninu očistěte a nastrouhejte ji na velmi jemném struhadle. Vejce rozšlehejte se smetanou. Přidejte mouku, prášek do pečiva, rozpuštěné máslo, bylinky, zeleninu, trochu soli a vše dobře promíchejte.

Formičky na muffiny vytřete máslem a naplňte ze dvou třetin připravenou směsí. Muffiny pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak je vyklopte a nechte vychladnout. Nakonec je můžete ozdobit trochou oblíbeného krémového sýra.

Zdroje: Maminka speciál, Recepty od maminky, Foto: David Háva
Průzkum Nestlé vypracovala společnost Instant Research pro společnost Nestlé Česko v březnu 2025. Respondenty bylo 1050 rodičů dětí ve věku od 7 do 15 let.

VIDEO:  Recept: Brokolicové placky

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů