Taky máte někdy pocit, že děti mají radar na zeleninu, obzvlášť tu zeleně zabarvenou? A všechny druhy se jmenují „fuj“? Zkuste jim ji naservírovat tak, aby je bavila a lákala na pohled. Inspirujte se našimi nápady. Zn.: Testováno na dětech
Ovoce a zeleninu konzumuje denně podle průzkumu Nestlé pouze polovina českých dětí od 7 do 15 let. Podle doporučení českého Státního zdravotního ústavu by měly děti denně konzumovat 4–5 porcí zeleniny, což splňuje pouze 1,5 % z nich.
„Zelenina a ovoce jsou pro výživu dětí zásadní, obsahují plno důležitých vitamínů a minerálních látek. Obsahují také tolik potřebnou vlákninu, která je důležitá pro správné fungování střev a střevního mikrobiomu a pro prevenci chorob spojených s trávicím systémem,“ uvádí Markéta Veverková, nutriční specialistka společnosti Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí.
Rodiče by měli jít v tomto ohledu dětem příkladem. To potvrzuje také nutriční terapeutka se zaměřením na obezitologii Karolína Hlavatá: „Správné stravovací návyky se vytvářejí od raného dětství. Jejich správné nastavení a dodržování může pozitivně ovlivnit zdraví dětí i v jejich dospělosti. Přestože je dobré začít s výchovou ke zdravému životnímu stylu co nejdřív, platí, že není nikdy pozdě.“
Při vaření se proto vyplatí být kreativní. Můžete vyzkoušet třeba některý z našich receptů.
Bramborové lodičky

Budete potřebovat:
- 2 středně velké brambory
- 100 g nastrouhaného sýra
- 1 lžičku másla
- 100 g cukety
- 100 g brokolice
- 100 g šunky
Postup:
Brambory důkladně opláchněte a upečte je v troubě jako brambory na loupačku. Brokolici uvařte doměkka a cuketu nastrouhejte na jemném struhadle. Šunku nakrájejte na nudličky. Upečené brambory nechte trochu vychladnout a pak z nich vydlabejte vnitřní část. Vzniklé bramborové skořápky nechte stranou.
Do mísy dejte vydlabanou část brambor, máslo, vidličkou rozmačkanou brokolici, cuketu, polovinu sýra a podle potřeby přidejte špetku soli. Směs vraťte zpět do slupek a navrch nasypte zbylý sýr. Brambory ozdobte jako lodičky a podávejte.
Vanda Stöckbauerová
8. února 2024
Bramborové placičky

Budete potřebovat:
- 4 uvařené brambory
- 200 g dýně
- 1 vejce
- špetku muškátového oříšku
- kukuřičné lupínky na obalování
- sůl
- olej na vymazání pekáčku
Postup:
Brambory uvařte doměkka a nechte je vychladnout. Dýni nakrájejte na kousky a také ji uvařte doměkka. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k nim vidličkou rozmačkanou dýni, vejce, špetku muškátového oříšku a soli.
Vše důkladně promíchejte. Pokud je směs příliš řídká na tvorbu placiček nebo kuliček, přidejte trochu mouky. Kukuřičné lupínky nadrťte. Ze směsi vytvarujte malé placky nebo kuličky a obalujte je v kukuřičné strouhance. Pekáček vytřete olejem a hotové placičky do něho poskládejte. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a upečte dozlatova.
Cuketovo-polentové hranolky

Budete potřebovat:
- 100 g instantní polenty
- 100 g cukety
- 2 lžíce sezamových semínek
- 50 g parmazánu
- sůl
Postup:
Cuketu oloupejte a nastrouhejte na velmi jemném struhadle, stejně tak jako sýr. Polentu uvařte podle návodu. Vmíchejte do ní sýr, vymačkanou cuketu, sezamová semínka a směs trochu osolte. Pak ji hned rozetřete do menšího pekáčku a nechte ztuhnout.
Nakrájejte z ní hranolky a poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Hranolky se můžou baštit jen tak samotné nebo je namáčet do omáček.
Ivana Ašenbrenerová
27. dubna 2023
Pomazánka z kedlubny

Budete potřebovat:
- 1 kedlubnu
- 200 g žervé
- 70 g másla
- špetku soli
- zeleninu na zdobení
Postup:
Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte, přebytečnou tekutinu z ní vymačkejte. Máslo rozšlehejte s žervé a přimíchejte kedlubnu. Pomazánku podávejte s oblíbeným pečivem a ozdobte vykrajovanou zeleninou.
Celerové muffiny

Budete potřebovat:
- ¼ celeru
- 1 bramboru
- 1 mrkev
- 1 vejce
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku pohankové mouky
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 4 lžíce smetany
- 1 lžičku nadrobno nasekané petrželky nebo pažitky
- ½ lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- máslo na vytření formiček
Postup:
Zeleninu očistěte a nastrouhejte ji na velmi jemném struhadle. Vejce rozšlehejte se smetanou. Přidejte mouku, prášek do pečiva, rozpuštěné máslo, bylinky, zeleninu, trochu soli a vše dobře promíchejte.
Formičky na muffiny vytřete máslem a naplňte ze dvou třetin připravenou směsí. Muffiny pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak je vyklopte a nechte vychladnout. Nakonec je můžete ozdobit trochou oblíbeného krémového sýra.
Zdroje: Maminka speciál, Recepty od maminky, Foto: David Háva
Průzkum Nestlé vypracovala společnost Instant Research pro společnost Nestlé Česko v březnu 2025. Respondenty bylo 1050 rodičů dětí ve věku od 7 do 15 let.
VIDEO: Recept: Brokolicové placky
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC