Maminka.czVýživa a stravování

Zelenina zamořená dusičnany

Reklama 2.  5.  2011
Zelenina, která vypadá na první pohled krásně je někdy vlivem urychlovacích a zkrašlovacích technik zamořená dusičnany. Směrnice týkající se přípustného množství dusičnanů v potravinách se rok od roku mění. Faktem však zůstává, že jejich vyšší obsah může být až rakovinotvorný a u kojenců dokonce může způsobit nemoc zvanou methemoglobinémie.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodnou zemí téměř veškeré zeleniny, kterou velká spousta z nás nakupuje v supermarketech, není Česká republika. Jsou jimi země jižní Evropy nebo jiné destinace. Zde se zelenina pěstuje ve velkých sklenících.

Tím nejdůležitějším, na co pěstitelé této zeleniny hledí, je její vzhled a rychlost růstu. Konečné produkty musí vypadat „k nakousnutí“ a musí se tak stát za velice krátkou dobu. Z tohoto důvodu se používá různých hnojiv a speciálních urychlovacích technik, které mají výrazně zkrátit dobu mezi semínkem a konečným produktem. Tato na první pohled krásně vypadající zelenina je někdy vlivem urychlovacích a zkrašlovacích technik zamořená dusičnany.

Co to dusičnany jsou a jaké nebezpečí představují pro lidský organismus? Jednoduše řečeno se jedná o jeden z druhů vazby dusíku. Rostliny ke svému růstu potřebují určité množství dusičnanů a ty jsou obsaženy v půdě. K samotné rostlině, především k jejím listům, se tak dostávají skrze její kořeny. Dalo by se říci, že dusičnany představují její stavební prvek. Pokud tedy rostlinu pěstujeme přirozeným způsobem a nezvyšujeme množství dusičnanů, vše je v naprostém pořádku. Na druhé straně však stojí zelenina pěstovaná ve velkých pěstitelských koloniích na jihu Evropy. Zde se používají hnojiva, kterými se do půdy dostává přebytečné množství dusičnanů. Vlivem urychlovacích technik pak rostliny nemají možnost tyto látky v dostatečné míře vstřebat a k nám se tak dostává zelenina jimi přeplněná.

Směrnice týkající se přípustného množství dusičnanů v potravinách se rok od roku mění. Faktem však zůstává, že jejich vyšší obsah může být až rakovinotvorný a u kojenců dokonce může způsobit nemoc zvanou methemoglobinémie.

A jak se s vysokým obsahem dusičnanů v zelenině vypořádat? Možným řešením (pokud se ovšem dočista nehodláte vzdát konzumace zeleniny) je její pěstování ve vlastním skleníku nebo fóliovníku, kde máte přehled o hnojivech, která používáte, a tudíž i o množství dusičnanů.

V případě, že budete ve skleníku pěstovat své vlastní rostliny tak získáte nejen zdravou a chutnou zeleninu, ale taktéž příjemný pocit z dobře odvedené práce.

Více informací získáte na Skleník-expert.cz.

Témata: Výživa a stravování