Maminka.czVýživa a stravování

Zelenina zamořená dusičnany

Komerční článek
2. 5. 2011
Zelenina zamořená dusičnany
Zelenina, která vypadá na první pohled krásně je někdy vlivem urychlovacích a zkrašlovacích technik zamořená dusičnany. Směrnice týkající se přípustného množství dusičnanů v potravinách se rok od roku mění. Faktem však zůstává, že jejich vyšší obsah může být až rakovinotvorný a u kojenců dokonce může způsobit nemoc zvanou methemoglobinémie.

Rodnou zemí téměř veškeré zeleniny, kterou velká spousta z nás nakupuje v supermarketech, není Česká republika. Jsou jimi země jižní Evropy nebo jiné destinace. Zde se zelenina pěstuje ve velkých sklenících.

Tím nejdůležitějším, na co pěstitelé této zeleniny hledí, je její vzhled a rychlost růstu. Konečné produkty musí vypadat „k nakousnutí“ a musí se tak stát za velice krátkou dobu. Z tohoto důvodu se používá různých hnojiv a speciálních urychlovacích technik, které mají výrazně zkrátit dobu mezi semínkem a konečným produktem. Tato na první pohled krásně vypadající zelenina je někdy vlivem urychlovacích a zkrašlovacích technik zamořená dusičnany.

Co to dusičnany jsou a jaké nebezpečí představují pro lidský organismus? Jednoduše řečeno se jedná o jeden z druhů vazby dusíku. Rostliny ke svému růstu potřebují určité množství dusičnanů a ty jsou obsaženy v půdě. K samotné rostlině, především k jejím listům, se tak dostávají skrze její kořeny. Dalo by se říci, že dusičnany představují její stavební prvek. Pokud tedy rostlinu pěstujeme přirozeným způsobem a nezvyšujeme množství dusičnanů, vše je v naprostém pořádku. Na druhé straně však stojí zelenina pěstovaná ve velkých pěstitelských koloniích na jihu Evropy. Zde se používají hnojiva, kterými se do půdy dostává přebytečné množství dusičnanů. Vlivem urychlovacích technik pak rostliny nemají možnost tyto látky v dostatečné míře vstřebat a k nám se tak dostává zelenina jimi přeplněná.

Směrnice týkající se přípustného množství dusičnanů v potravinách se rok od roku mění. Faktem však zůstává, že jejich vyšší obsah může být až rakovinotvorný a u kojenců dokonce může způsobit nemoc zvanou methemoglobinémie.

A jak se s vysokým obsahem dusičnanů v zelenině vypořádat? Možným řešením (pokud se ovšem dočista nehodláte vzdát konzumace zeleniny) je její pěstování ve vlastním skleníku nebo fóliovníku, kde máte přehled o hnojivech, která používáte, a tudíž i o množství dusičnanů.

V případě, že budete ve skleníku pěstovat své vlastní rostliny tak získáte nejen zdravou a chutnou zeleninu, ale taktéž příjemný pocit z dobře odvedené práce.

Více informací získáte na Skleník-expert.cz.

Témata: Výživa a stravování

Mohlo by vás zajímat
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Otce svého dítěte neprozradím, říká Míša Maurerová
100 mimořádných fotek z porodu! Podívejte se, jak ho rodiny prožívají
Povzdech znechucené matky: Jak utéct před rodičovskou soutěživostí?
Smí rodič líbat dítě na ústa? Mate ho tím a dráždí, tvrdí někteří odborníci
Čekáte miminko? Oznámit to můžete vtipně a s nápadem. Třeba takto
Největší rodičovské chyby při psaní domácích úkolů. Čeho se vyvarovat?
Opustil mě den po porodu. Vracela jsem se do prázdného bytu
Nikol Štíbrová to schytala od matek! Vyčetly jí, že syn patlá po výloze

Horoskopy

Beran Také v úterý jste nepřístupní a nervózní. Nemáte pevnou půdu pod nohama a od čeho se potom odrazit.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Patrik, Ella, Lev





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu