[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Maso je skvělé, ale chce to ještě něco. chutně připravená zelenina udělá z grilování gastronomickou báseň!
4 porce, 30 minut
Potřebujeme: 750 g nových mladých brambor, 300 g šalotky, máslo na potření, anglická slanina, 3 bobkové listy, 1 lžíce drceného koriandru, sůl a pepř
Omyté brambory i se slupkou povařte asi 15 minut. Slijte, nechte oschnout a spolu s oloupanou šalotkou rozložte na grilovací tácek. Potřete rozpuštěným máslem, poklaďte plátky slaniny, přidejte bobkové listy a grilujte asi 10 minut, až se na nich utvoří mřížka a slanina se vypeče dokřupava. Podávejte jako přílohu k opečenému masu nebo samostatně, posypané hrubou mořskou solí a nahrubo podrceným pepřem a koriandrem.
Potřebujeme: 1 zelená a 1 žlutá cuketa, 1 červená paprika, salátové lístky k podávání, sůl a pepř, citronová šťáva na zakápnutí extra panenský olivový olej, jarní cibulka
Omyté cukety podélně nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Papriku podélně rozpulte a zbavte jádřince. Do dlaní si nalijte trochu oleje, rozetřete jej a pak v nich promněte plátky cukety a poloviny paprik. Grilujte, až zelenina zvláční. Přemístěte ji do misky, přidejte omyté a okapané salátové lístky, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olejem a posypte nakrájenou cibulkou.
Náš tip:Grilovanou zeleninu můžete posypat také najemno nastrouhaným parmazánem.
4 porce, 15 minut
300 g fusilli, 1 kg rajčat, 2 lžíce propláchnutých kaparů, po ½ svazku hladkolisté petrželky a bazalky, 125 ml extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, 8 plátků anglické slaniny nebo pršutu
Těstoviny povařte asi 8 minut ve vroucí osolené vodě tak, aby zůstaly pevné na skus. Sceďte je. V míse je promíchejte s pokrájenými rajčaty, kapary, bylinkami a olejem. Dobře osolte a opepřete a podávejte pokladené dokřupava ogrilovanou slaninou.
Potřebujeme: 2 hotové korpusy na pizzu, obloha: 150 g měkkého kozího nebo ovčího sýra, 1 snítka tymiánu, 4 lžíce smetany 12%, sůl a pepř, 4 větvičky cherry rajčat, 50 g piniových oříšků extra panenský olivový olej na zakápnutí
Sýr promíchejte s většinou tymiánových lístků a smetanou, osolte a opepřete. Rajčata pečlivě omyjte, a chcete-li, nechte je na větvičce. Pečlivě osušte. Korpusy rozpulte, potřete ochuceným sýrem, okraje nechte volné. Nahoru položte rajčata, osolte, opepřete a posypte piniovými oříšky, zbylým tymiánem a pečte v kotlíkovém grilu s víkem asi 20 minut. Podávejte pokapané olejem.
(Článek vyšel v časopisu F.O.O.D)