Maminka.czVýživa a stravování

Zeleninové přílohy

, Časopis F.O.O.D.
18. 7. 2014
Zeleninové přílohy
Grilované maso skvěle doplňuje zelenina. Zkuste tentokrát místo obvyklého pečiva naservírovat při grilovačce chutně upravenou zeleninu.

Maso je skvělé, ale chce to ještě něco. chutně připravená zelenina udělá z grilování gastronomickou báseň!

Grilované nové brambory

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 750 g nových mladých brambor, 300 g šalotky, máslo na potření, anglická slanina, 3 bobkové listy, 1 lžíce drceného koriandru, sůl a pepř

Omyté brambory i se slupkou povařte asi 15 minut. Slijte, nechte oschnout a spolu s oloupanou šalotkou rozložte na grilovací tácek. Potřete rozpuštěným máslem, poklaďte plátky slaniny, přidejte bobkové listy a grilujte asi 10 minut, až se na nich utvoří mřížka a slanina se vypeče dokřupava. Podávejte jako přílohu k opečenému masu nebo samostatně, posypané hrubou mořskou solí a nahrubo podrceným pepřem a koriandrem.

Grilovaná zelenina

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 zelená a 1 žlutá cuketa, 1 červená paprika, salátové lístky k podávání, sůl a pepř, citronová šťáva na zakápnutí
extra panenský olivový olej, jarní cibulka

Omyté cukety podélně nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Papriku podélně rozpulte a zbavte jádřince. Do dlaní si nalijte trochu oleje, rozetřete jej a pak v nich promněte plátky cukety a poloviny paprik. Grilujte, až zelenina zvláční. Přemístěte ji do misky, přidejte omyté a okapané salátové lístky, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olejem a posypte nakrájenou cibulkou.

Náš tip:Grilovanou zeleninu můžete posypat také najemno nastrouhaným parmazánem.

Těstoviny s rajčaty a křupavou slaninou

4 porce, 15 minut

300 g fusilli, 1 kg rajčat, 2 lžíce propláchnutých kaparů, po ½ svazku hladkolisté petrželky a bazalky, 125 ml extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, 8 plátků anglické slaniny nebo pršutu

Těstoviny povařte asi 8 minut ve vroucí osolené vodě tak, aby zůstaly pevné na skus. Sceďte je. V míse je promíchejte s pokrájenými rajčaty, kapary, bylinkami a olejem. Dobře osolte a opepřete a podávejte pokladené dokřupava ogrilovanou slaninou.

Rajčatové pizzy s pikantním sýrem

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 hotové korpusy na pizzu, obloha: 150 g měkkého kozího nebo ovčího sýra, 1 snítka tymiánu, 4 lžíce smetany 12%, sůl a pepř, 4 větvičky cherry rajčat, 50 g piniových oříšků extra panenský olivový olej na zakápnutí

Sýr promíchejte s většinou tymiánových lístků a smetanou, osolte a opepřete. Rajčata pečlivě omyjte, a chcete-li, nechte je na větvičce. Pečlivě osušte. Korpusy rozpulte, potřete ochuceným sýrem, okraje nechte volné. Nahoru položte rajčata, osolte, opepřete a posypte piniovými oříšky, zbylým tymiánem a pečte v kotlíkovém grilu s víkem asi 20 minut. Podávejte pokapané olejem.

(Článek vyšel v časopisu F.O.O.D)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Tácek, Červená paprika, Jarní cibulka, Zeleň, Citronová šťáva, Báseň, Grilování, Připravená zelenina

Mohlo by vás zajímat
Moc jsem chtěla dítě, muže jsem neměla. Stálo to jako dovolená u moře
Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Tohle je přesné! Nejšílenější momenty, které zažíváme s dětmi na mateřské
Jak by vypadal svět podle dětských kresbiček? Takhle! Pobavte se s námi
Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Od početí k porodu. Fascinující snímky zrození očima známého fotografa
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Od narození do puberty. Táta točil své děti každý týden. Výsledek je skvělý
V autosedačce sedí špatně polovina dětí. Vadí zimní oblečení i sklopené madlo

Horoskopy

Vodnář Vodnářův volný den proběhne v klidné atmosféře. S partnerem se začínají vnímat a odpouštět si vzájemné…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Albína, Albina, Adelaida





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu