Maminka.czVýživa a stravování

Zeleninové přílohy

redakce 18.  7.  2014
Zeleninové přílohy
Grilované maso skvěle doplňuje zelenina. Zkuste tentokrát místo obvyklého pečiva naservírovat při grilovačce chutně upravenou zeleninu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Maso je skvělé, ale chce to ještě něco. chutně připravená zelenina udělá z grilování gastronomickou báseň!

Grilované nové brambory

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 750 g nových mladých brambor, 300 g šalotky, máslo na potření, anglická slanina, 3 bobkové listy, 1 lžíce drceného koriandru, sůl a pepř

Omyté brambory i se slupkou povařte asi 15 minut. Slijte, nechte oschnout a spolu s oloupanou šalotkou rozložte na grilovací tácek. Potřete rozpuštěným máslem, poklaďte plátky slaniny, přidejte bobkové listy a grilujte asi 10 minut, až se na nich utvoří mřížka a slanina se vypeče dokřupava. Podávejte jako přílohu k opečenému masu nebo samostatně, posypané hrubou mořskou solí a nahrubo podrceným pepřem a koriandrem.

Grilovaná zelenina

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 1 zelená a 1 žlutá cuketa, 1 červená paprika, salátové lístky k podávání, sůl a pepř, citronová šťáva na zakápnutí
extra panenský olivový olej, jarní cibulka

Omyté cukety podélně nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Papriku podélně rozpulte a zbavte jádřince. Do dlaní si nalijte trochu oleje, rozetřete jej a pak v nich promněte plátky cukety a poloviny paprik. Grilujte, až zelenina zvláční. Přemístěte ji do misky, přidejte omyté a okapané salátové lístky, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olejem a posypte nakrájenou cibulkou.

Náš tip:Grilovanou zeleninu můžete posypat také najemno nastrouhaným parmazánem.

Těstoviny s rajčaty a křupavou slaninou

4 porce, 15 minut

300 g fusilli, 1 kg rajčat, 2 lžíce propláchnutých kaparů, po ½ svazku hladkolisté petrželky a bazalky, 125 ml extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, 8 plátků anglické slaniny nebo pršutu

Těstoviny povařte asi 8 minut ve vroucí osolené vodě tak, aby zůstaly pevné na skus. Sceďte je. V míse je promíchejte s pokrájenými rajčaty, kapary, bylinkami a olejem. Dobře osolte a opepřete a podávejte pokladené dokřupava ogrilovanou slaninou.

Rajčatové pizzy s pikantním sýrem

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 hotové korpusy na pizzu, obloha: 150 g měkkého kozího nebo ovčího sýra, 1 snítka tymiánu, 4 lžíce smetany 12%, sůl a pepř, 4 větvičky cherry rajčat, 50 g piniových oříšků extra panenský olivový olej na zakápnutí

Sýr promíchejte s většinou tymiánových lístků a smetanou, osolte a opepřete. Rajčata pečlivě omyjte, a chcete-li, nechte je na větvičce. Pečlivě osušte. Korpusy rozpulte, potřete ochuceným sýrem, okraje nechte volné. Nahoru položte rajčata, osolte, opepřete a posypte piniovými oříšky, zbylým tymiánem a pečte v kotlíkovém grilu s víkem asi 20 minut. Podávejte pokapané olejem.

(Článek vyšel v časopisu F.O.O.D)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Zeleň, Tácek, Červená paprika, Báseň, Jarní cibulka, Citronová šťáva, Zelení, Obloha, Slanina, Anglická slanina, Grilování, Připravená zelenina, Grilovaná zelenina