Maminka.czVýživa a stravování

Železem proti únavě

Iveta Kolocová 27.  5.  2010
Železem proti únavě
Víčka padají, hlava klesá, údy ochable vlají. Proti malátnosti a vyčerpání však musíte zakročit aktivně. Že v tomhle stavu výkon nepřichází v úvahu? Žádné strachy, možná postačí jen upravit jídelníček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V zaměstnání i po návratu domů míváme tolik povinností, že nám zbývá čas do sebe nanejvýš hodit nějakou rychlovku z fastfoodu. Za svou píli se pak odměníme v cukrárně a před pádem hlavy do klávesnice nás zachraňuje káva. Jaké je pak naše překvapení, když trik po čase přestane účinkovat.

Místo úlevy z odcházející zimy se dostaví jarní únava, jsme nesoustředění, případně propadáme depresím. Za tím vším může být nedostatek železa, které je esenciálním stopovým prvkem - to znamená, že si ho náš organismus nedokáže sám vytvářet, ale musí ho přijímat společně s potravou.

Železo je nezbytnou součástí červeného krevního barviva neboli hemoglobinu, který zajišťuje transport kyslíku, myoglobinu (zásobníku kyslíku ve svalech) a enzymů. Významnou roli hraje při zvyšování obranyschopnosti organismu proti infekcím.

Leze, leze po železe

Každý den dochází v těle k malým ztrátám železa, které je nutné nahradit. Pokud se tak nestane, pomalu se naše zásobárny železa vyprazdňují. To může negativně ovlivnit naše zdraví. Denní potřeba železa činí zhruba 10-15 mg, zvyšuje se například v těhotenství nebo při menstruaci.

Jeho nedostatek způsobuje:

  • anemii, která se projevuje bledostí kůže a sliznic, zadýcháváním, zvýšenou únavou, případně mdlobami
  • bolesti hlavy, nechutenství, zažívací potíže
  • prasklinky v ústních koutcích, pálení jazyka, obtíže při polykání, pálení žáhy
  • vypadávání vlasů, zvýšenou lámavost nehtů

S kapslemi opatrně

Zdravou pestrou stravou denně získáváme 10 až 30 mg železa. Tak dokážeme vykompenzovat běžné ztráty. Pacientům s prokázaným nedostatkem železa a těhotným ženám se doporučují výživové doplňky s jeho obsahem, například Ferronat, Aktiferrin nebo Maltofer.

U těch je ovšem nutné dodržovat správné dávkování, protože nadbytek železa podporuje tvorbu volných radikálů, které poškozují buňky. V lidovém léčitelství se při nedostatku železa osvědčil především kopřivový čaj.

Kofeinový blok

Absorpci železa napomáhá konzumace vitaminu C. Některé látky naproti tomu brání vstřebávání železa z rostlinné stravy. Patří k nim polyfenoly v kávě, v čaji nebo fytáty v obilí, ořeších a luštěninách.

Na železo v mase a rybách tyto látky ovšem žádný vliv nemají. Pokud se tedy cítíte unavení, zkuste vyměnit odpolední kávu za kiwi nebo pomeranč, odměnou vám bude větší výkonnost a radost ze života. Když ani to nepomůže, nezbývá než vyhledat lékaře, který vám na základě krevního obrazu doporučí vhodný přípravek k doplnění vaší „železné rezervy“.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.

Témata: Výživa a stravování, Kopřivový čaj, Lidové léčitelství, Denní potřeba, Vhodný přípravek, Jarní únava, Správné dávkování