Zemlbába neboli žemlovka je jídlem milovaným i nenáviděným. Pokud jí dopřejete dostatečnou péči a připravíte ji z kvalitních surovin, jde o naprosto dokonalý moučník, který si dopřávají děti i dospělí. Navíc si na něm pochutnáte v jakoukoli denní dobu!
Žemlovka je velmi jednoduchý pokrm, ve kterém můžete zužitkovat starší pečivo, zralé ovoce – a přesto si na všem skvěle pochutnáte. Obvykle se podává v kombinaci jablek a skořice. Což je typická dvojka podzimních chutí i vůní. Připravit si ji můžete i nevšedně. Třeba právě podle našeho receptu.
Suroviny:
- 500 g bílého pečiva (skvělé jsou i mazanec nebo vánočka)
- 2 jablka
- 0,5 šálku třtinového cukru + 2 lžíce na posypání
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany (12 %)
- 1 lžička pomerančové kůry
- 2 lžíce změklého másla + na vymazání
- 125 g malin
Postup:
Pečivo nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rovněž pokrájejte na plátky. Cukr nasypte do mísy a prošlehejte s vejci. Přimíchejte mléko i smetanu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
Zapékací mísu vymažte máslem. Naskládejte do ní střídavě plátky pečiva a jablek. Poté zalijte vaječnou směsí. Pečivo zlehka zatlačte do tekutiny, ať nasákne celé. Povrch posypte malinami a cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.
Mezitím připravte omáčku. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a na mírném ohni povařte, až omáčka lehce zhoustne, přibližně 5 minut.
Žemlovku podávejte přelitou omáčkou, případně ještě poprášenou moučkovým cukrem.
Zdroj: časopis F.O.O.D.