[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Žemlovka je velmi jednoduchý pokrm, ve kterém můžete zužitkovat starší pečivo, zralé ovoce – a přesto si na všem skvěle pochutnáte. Obvykle se podává v kombinaci jablek a skořice. Což je typická dvojka podzimních chutí i vůní. Připravit si ji můžete i nevšedně. Třeba právě podle našeho receptu.
Suroviny:
Postup:
Pečivo nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rovněž pokrájejte na plátky. Cukr nasypte do mísy a prošlehejte s vejci. Přimíchejte mléko i smetanu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
Zapékací mísu vymažte máslem. Naskládejte do ní střídavě plátky pečiva a jablek. Poté zalijte vaječnou směsí. Pečivo zlehka zatlačte do tekutiny, ať nasákne celé. Povrch posypte malinami a cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.
Mezitím připravte omáčku. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a na mírném ohni povařte, až omáčka lehce zhoustne, přibližně 5 minut.
Žemlovku podávejte přelitou omáčkou, případně ještě poprášenou moučkovým cukrem.
Zdroj: časopis F.O.O.D.