Maminka.czRecepty

RECEPT na nedělní oběd: Žemlovka s jablky a vanilkovou omáčkou

redakce 17.  3.  2024
Zemlbába neboli žemlovka je jídlem milovaným i nenáviděným. Pokud jí dopřejete dostatečnou péči a připravíte ji z kvalitních surovin, jde o naprosto dokonalý moučník, který si dopřávají děti i dospělí. Navíc si na něm pochutnáte v jakoukoli denní dobu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Žemlovka je velmi jednoduchý pokrm, ve kterém můžete zužitkovat starší pečivo, zralé ovoce – a přesto si na všem skvěle pochutnáte. Obvykle se podává v kombinaci jablek a skořice. Což je typická dvojka podzimních chutí i vůní. Připravit si ji můžete i nevšedně. Třeba právě podle našeho receptu. 

Suroviny:

  • 500 g bílého pečiva (skvělé jsou i mazanec nebo vánočka)
  • 2 jablka
  • 0,5 šálku třtinového cukru + 2 lžíce na posypání
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany (12 %)
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 2 lžíce změklého másla + na vymazání
  • 125 g malin

Postup:

Pečivo nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rovněž pokrájejte na plátky. Cukr nasypte do mísy a prošlehejte s vejci. Přimíchejte mléko i smetanu a nastrouhanou pomerančovou kůru.

Zapékací mísu vymažte máslem. Naskládejte do ní střídavě plátky pečiva a jablek. Poté zalijte vaječnou směsí. Pečivo zlehka zatlačte do tekutiny, ať nasákne celé. Povrch posypte malinami a cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.

Mezitím připravte omáčku. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a na mírném ohni povařte, až omáčka lehce zhoustne, přibližně 5 minut.

Žemlovku podávejte přelitou omáčkou, případně ještě poprášenou moučkovým cukrem.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, Podzim, oběd, dezert, vůně, suroviny, omáčka, Nedělní oběd, Surovina, Žemlovka, Svačinka, Moučník, Jablka, Recept, Pečivo, Vejce