Maminka.czZdraví

Žen s endometriózou stále přibývá. Existuje prevence? Zeptali jsme se gynekologa

Michaela Láchová 4.  1.  2023
Záhadná, zákeřná a neprobádaná. Přesně taková je endometrióza. Žen s tímto chronickým onemocněním rapidně přibývá, důvody jejího vzniku přitom nejsou stále zcela jasné. Jak konkrétně se dá léčit? A existuje vůbec nějaká prevence?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Endometriózou v současnosti trpí zhruba každá desátá žena. Mnohé z nich ale absolvují velmi dlouhou cestu, než se u nich diagnóza potvrdí. „Většinou ženy s touto diagnózou přivedou do ordinace touha po miminku, které se přirozenou cestou delší dobu nedaří, ale i časté bolesti v podbřišku nebo silná menstruace. To všechno jsou příznaky, které endometriózu mohou provázet,“ říká gynekoložka MUDr. Martina Zachová s tím, že hypotéz, proč v tak hojné míře endometrióza u žen vzniká, je mnoho. Stejně jako jejích forem. A o co že se vlastně jedná?

VIDEO: Bolest břicha

Buňky takzvaného endometria, tedy děložní sliznice, se uchytí i mimo dutinu děložní. Například na vaječnících, vejcovodech, v dutině břišní, ale mohou být třeba i na plicích nebo na mozku. Jednoduše tam, kde „nemají co dělat“. Takto „uložené“ buňky následně reagují na hladiny pohlavních hormonů v těle. V době menstruace dochází v těchto ložiscích, která mění svou strukturu, ke krvácení a postupnému rozvoji chronického zánětu, který následně může být i příčinou neplodnosti.

Tak ráda se schovává…

Jak už bylo řečeno, forem endometriózy je mnoho. Některé odhalí lékař na ultrazvuku, jindy se ale musí přistoupit k laparoskopickému vyšetření, které diagnózu buď potvrdí, nebo vyvrátí. Během operace se zavede malými otvory do dutiny břišní malá kamera, pomocí které se odebere vzorek tkáně k dalšímu vyšetření. Zákrok probíhá v celkové anestezii a zotavení po něm bývá velmi rychlé, nemusíte se obávat ani jizev.

Strašák jménem endometrióza. Jak poznáte, že se tato autoimunitní choroba týká i vás? A kdy může způsobit neplodnost?

K finálnímu stanovení diagnózy někdy dochází až po měsících i letech. U někoho se navíc nemoc nemusí vůbec projevit. Pokud ale silněji krvácíte, trápí vás bolesti v podbřišku nebo máte jakékoli bolesti během pohlavního styku, měl by to vždy být důvod k návštěvě gynekologa. Příznakem endometriózy může být i krev v moči nebo mimoděložní těhotenství.

Proč právě já?

O příčinách vzniku endometriózy se mezi odborníky stále vedou vášnivé debaty. „Bezpříznakové“ ženy, které nepociťují žádné potíže, pak často přicházejí až ve chvíli, kdy nemohou otěhotnět. „Endometrióza se může rozrůstat a škody na reprodukčním systému můžou být s postupujícím věkem vyšší, ve finále můžou způsobit i neplodnost. V souvislosti s tím, že ženy rodí dnes v pozdějším věku než generace našich maminek, může být v pozdějším věku šance na otěhotnění menší,“ podotýká lékařka.

Na vzniku endometriózy se ale pravděpodobně podílí souhra mnoha faktorů, vedle genetických i hormonální a imunologické. Studie ukazují, že některé chemické látky, například ftaláty a polychlorované bifenyly, by mohly mít toxické účinky na lidský reprodukční a hormonální systém. Podle toho, jak rozsáhlý nález se ukáže, se odvíjí i následná léčba, která je velmi individuální. V některých případech lze ložiska endometriózy odstranit operativně prostřednictvím laparoskopického zákroku, při němž se odstraní ložiska či rozruší vzniklé srůsty. Jindy se nasazuje konzervativní hormonální léčba, která má za cíl zabránit růstu sliznice. Možná je samozřejmě i kombinace obojího.

Jak podpořit léčbu?

Léčbu endometriózy můžete samozřejmě podpořit mnoha různými způsoby. Pomoct můžou cvičení podle Ludmily Mojžíšové, fyzioterapie nebo tradiční čínská medicína. Skvěle se osvědčují i dnes tolik populární hormonální jóga nebo akupunktura. Zmírnit projevy pomohou i bylinky na konkrétní neduhy a v neposlední řadě vyvážený jídelníček s dostatkem vitaminů a minerálů a pravidelný pitný režim.

V léčbě endometriózy může pomoci tradiční čínská medicína i cvičení Mohendžodáro

Některé studie poukazují na souvislost mezi endometriózou a zvýšenou hladinou estrogenu v krvi. Mezi faktory, které se na tom podílejí, patří nadváha, nedostatek vitaminů A a D, naopak nadbytek mědi v těle, snížená funkce progesteronu, stres a špatné stravování. I proto je i v tomto případě jen a jen k užitku stravovat se racionálně, vyhnout se chemicky zpracovaným potravinám, polotovarům a litrům kávy denně, alkohol nevyjímaje. Vliv na náš hormonální systém mají i pesticidy, které se často používají při pěstování potravin. Volba konkrétní diety je ale velmi individuální, proto by vám ji měl doporučit vždy lékař.

Dočkám se miminka?

I s endometriózou se dá otěhotnět v podstatě bez potíží. Stejně tak se ale může vše zásadně komplikovat, třeba v případě, kdy srůsty blokují vejcovody nebo neprůchodné vaječníky. V případě problémů s otěhotněním pořád existuje pomoc ve formě IVF. Nikdy není nic ztraceno, jak dokazuje mnoho po světě běhajících „zázraků“, které si navzdory lékařským verdiktům cestu na svět našly.

Jak pomůže fyzioterapie?

  • Ke zmírnění potíží, které chronický zánět napáchal, může pomoct i fyzioterapie. Postupuje se vždy podle individuálního nálezu.
  • Vhodně zvolená cílená léčba zaměřená na změnu dechu, uvolnění srůstů a adhezí, masáž vnitřních orgánů, relaxaci, popřípadě aktivaci svalů pánevního dna a hlubokého stabilizačního systému páteře pozitivně ovlivní nejen držení těla, ale i funkci vnitřních orgánů díky jejich lepšímu prokrvení.
  • Mimo jiné se zlepší i průtok lymfy a stav imunitního systému, což pomůže s vypořádáním se s chronickými záněty a samotnou endometriózou, současně to má i pozitivní vliv na psychiku.
  • Pomoct může i v rámci případné pooperační péče při uvolnění jizev po laparoskopické léčbě endometriózy nebo po jiných gynekologických i břišních operacích.

Zdroj: Fyziosvet.cz

ROZHOVOR:

MUDr. Richard Sabol, Oblastní nemocnice Příbram, nemocnicepribram.cz

Jak složité je podle vašich zkušeností u pacientek endometriózu diagnostikovat?

Je to velmi individuální, protože postižení tkání endometriózou je různé a podle toho se nálezy mohou velmi výrazně lišit. Záleží hodně na tom, jaké konkrétní orgány jsou postiženy. Diagnóza pak může být velmi jednoduchá, třeba když je postižen vaječník, endometriální cysty lékař najde, aniž by po nich musel pátrat, a ta žena přitom nemusí ani mít žádné potíže. Ale třeba postižení diskrétní pánevní pobřišnice je věc, která je většinou ultrazvukem nediagnostikovatelná. Takže příznaky mohou být třeba zhoršující se bolesti v průběhu menstruace nebo neplodnost. Tam je pak diagnostika velmi obtížná. Problém endometriózy je v tom, že doba od prvních příznaků do stanovení definitivní diagnózy je v letech, což je u velmi málo nemocí.

Může být i u mladších slečen příčinou bolestivé menstruace hrozící endometrióza?

Pakliže se bavíme o prvních menstruačních cyklech u děvčat mezi 11 a 13 lety, tam je diagnostika endometriózy velmi nepravděpodobná. Bolestivá menstruace u prvotních menstruačních cyklů je ale v tomto případě povětšinou jiné etiologie. Jde o naivní organismus a někdy je nastavování hormonálních hladin u děvčat hodně bouřlivé. Na hranici dospělosti se už teoreticky objevit může. Jedna z teorií vzniku mluví o vycestování buněk sliznice děložní v průběhu menstruace mimo dělohu, a čím víc menstruačních cyklů proběhne, tím větší je riziko vzniku endometriózy. Proto je u mladých slečen s bolestivými prvními menstruacemi nepravděpodobné, aby tyto bolesti způsobovala endometrióza.

Jak jste zmínil, příčiny vzniku stále nejsou objasněny. Může hrát roli genetika?

Je to v zásadě poměrně „nová“ nemoc, počty případů jsou násobně vyšší než před dvaceti lety. Není úplně jasné, jestli to jednoduše nebylo diagnostikováno, protože vyšetřovací metody včetně ultrazvuků nebyly dřív tak kvalitní, nebo je to tím, že ta nemoc nebyla tolik rozšířená. Genetická vazba není vyloučena.

Co byste poradil maminkám v rámci prevence endometriózy?

Rozhodně nepodceňovat prvotní příznaky, pokud nějaké jsou. Endometrióza je významný faktor neplodnosti a chronických bolestí u žen. Včasná návštěva gynekologa je asi nejdůležitější.

Témata: Zdraví, Plodnost, Menstruace, Fyzioterapie, Bolest, Endometrióza, Příbram, Bolesti břicha, Martina Zachová, Diagnóza, Gynekolog, Chronické onemocnění, Léčba, Ludmila Mojžíšová, Příznaky, Průtok, Příčina vzniku, Prevence, Zdraví na Heureka.cz