Maminka.czChování a vztahy

Ženské přátelství: Záleží na věku kamarádek?

Jana Potužníková 5.  6.  2023
Mateřství je jednou z těch životních etap, v nichž máme bytostnou potřebu doslova se obklopit kamarádkami. Proč? A proč vůbec neplatí, že je hledáme jen mezi svými vrstevnicemi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když jsem ve svých článcích sdílná a otevřená, patřím k introvertům. Ale obejít se bez kamarádek? To neumím ani já. Jen jsem si nedávno uvědomila, že před narozením dcery jich bylo méně, vídala jsem hlavně jednu dvě „nejky“, své vrstevnice. Pak jsem potřebovala mít kolem sebe hlavně holky se stejně starými dětmi a jejich vlastní věk, zájmy, jsem takřka neřešila. Dnes, kdy jsem mámou školačky a můj život už je zase víc můj, mám „nejky“ tři… a nepočítaně těch, které vždycky ráda vidím. Moje holčičí sociální bublina příjemně nabobtnala a dává mi prostor být taková, jaká jsem. Otevírat těžká témata i blbnout, jako když mi bylo o x let méně. Mimo jiné i díky tomu, že s počtem kamarádek jako takových se postupně změnilo i jejich věkové rozložení. Mám kamarádku o 10 let mladší i o 18 let starší. A já si čím dál tím víc uvědomuju, že i díky tomu pestrému věkovému spektru mi budou mít vždycky co nabídnout. Máte to stejně? A proč je to právě mateřství, které nás doslova nutí se kamarádkami „zahrnovat“?

VIDEO: O čem se mlčí: Polyamorie nás nutí zkoumat své vlastní vztahy

Já jsem matka, ty jsi matka…

„Možná bych neřekla, že máme přímo potřebu zahrnovat se kamarádkami. Řekla bych, že je to spíše potřeba obklopit se jednoduše dalšími ženami, a pokud možno právě těmi, které s námi sdílejí a prožívají stejnou změnu – tedy mateřství. To,stejno' je důležité,“ říká na začátek psychoterapeutka Mgr. Klára Rudolfová (terapie-koucink. cz) s tím, že k takovému mateřskému obklopování nás vede primárně potřeba sdílet. „Určitě jste zažila situaci, kdy jako máma začnete něco vyprávět a kamarádky kývají a doříkávají vlastně stejně s vámi. Doplňujete se a je vám díky tomu oběma lépe. A pokud je vám navíc blízká hodnotami a přístupem, můžete se od ní inspirovat, může vám poradit a tím vám situaci odlehčit,“ vysvětluje dál odbornice a dodává, že samozřejmě stejnou „protislužbu“ můžete prokázat i vy jí. Nemluvě o tom, že i když si nedokážete vzájemně poradit, je nesmírně úlevná právě už ta skutečnost, že nemáte trable sama.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Přátelství mezi matkami.

Ženské kruhy.

Co potřebuje ženské přátelství, aby vydrželo?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Rodina, Mateřství, Rodičovství, Psychika, Chování a vztahy, Matka, přátelství, Životní etapa, Znalost, Lilium Khousnoutdinová, Vrstevnice, Kamarádka, Vztah, Věk