Maminka.czDěti a mateřství

Ženy, které nechtějí mít děti

Kateřina Černá 27.  7.  2011
Ženy, které nechtějí mít děti
Model, kdy mladá dívka se vdávala nejpozději po maturitě, a to většinou už s těhotenským bříškem, není dnes na rozdíl od minulosti příliš častý. Dnes mají ženy mnohem větší možnosti a záleží tedy na každé z nich, jakou cestu si zvolí. Někoho dostihnou tikající biologické hodiny již před dvacítkou, jiného nikdy. Asi by mělo záviset na vůli každé ženy. Ale funguje to tak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poměrně nový průzkum ukázal, že stále roste počet žen, které děti nechtějí, je jich přibližně okolo osmi procent. Jaké mají důvody? Jedním z nich může být studium, budování kariéry a určitého postavení. Nutno podotknout, že po mateřské by to bylo o mnoho obtížnější. Málokterá maminka s malými dětmi si může dovolit být v práci do osmi do večera plus každý druhý víkend a jednou měsíčně odletět na zahraniční služební cestu.

Takto vytížená žena pak také nemusí mít výčitky, že někoho zanedbává, pokud děti nemá. Dalším častým důvodem je nenalezení vhodného partnera. Například dnes čtyřicetiletá Irena přiznává, že v období, kdy si přála mít děti, tedy někdy kolem pětatřiceti, neměla vhodného partnera. Nyní, když takového našla, mít již děti nemůže. U mnoha žen se mateřský cit rozvine právě až díky partnerství s tím pravým mužem. Pokud na něj nenatrefí ve správný okamžik, touha po dítěti se vůbec nemusí objevit. V době ekonomické nestability mnohé ženy uvádějí jako důvod bezdětnosti špatnou finanční situaci. Troufám si ovšem tvrdit, že tento důvod může hrát roli třeba u druhého nebo třetího dítěte. Pokud však někdo po dítěti opravdu touží, pořídí si ho bez ohledu na výši platu.

Často se setkáváme také s takzvaným odkládaným rodičovstvím, kdy se plánování miminka neustále posouvá na dobu neurčitou. Netřeba dodávat, že mnohé z těchto žen se pak miminka nedočkají. V současnosti se také zvyšuje počet neplodných párů, kterým se z nějakého důvodu nedaří počít dítě přirozenou cestou. Část z nich se rozhodne nepodstupovat ani umělé oplodnění ani netouží po náhradní rodinné péči a stávají se tak vlastně nedobrovolně dobrovolně bezdětní.

Důvodů, proč si dítě nepořídit je mnoho, stejně tak jako opačně. Ty, které se staly matkami mají však tu výhodu, že jejich rozhodnutí je všeobecně přijímáno jako normální a správné. Nikdo se nepodivuje nad tím, proč si žena pořídila dítě. Pokud ho však nemá, stává se pro okolí něčím zvláštním, až nepřirozeným.

Samostatnou kapitolou jsou pak neustálé dotazy ze stran příbuzenstva a naléhání ze strany rodičů, kteří si pravidelně přejí vnoučka pod vánoční stromeček. Tak tedy ti, kteří se rozhodli děti nemít, zakládají po celém světě kluby (např. NO KIDDING), kde se sdružují právě lidé, které spojuje toto rozhodnutí.

Témata: Děti, Neplodný pár, Mateřský cit, Zen