Maminka.czBatole

Ženy mohou dřívě do práce. Firemních školek je teď dvojnásobek

redakce 12.  9.  2012
Ženy mohou dřívě do práce. Firemních školek je teď dvojnásobek
Počet firemních školek pro děti zaměstnanců v České republice meziročně vzrostl o 52 %. Vyplývá to z aktuálních statistik občanského sdružení Firemní školky, které hodnotí období od ledna do srpna 2012. Podle odborníků vychází firmy vstříc aktuálnímu trendu, kdy se matky vrací z rodičovské dovolené do zaměstnání dříve než v předchozích letech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Firemní školky zřizuje pro děti svých zaměstnanců stále více společností, přestože investiční náklady na výstavbu středně velkého zařízení činí až 3 miliony korun. Provozní náklady na měsíc pak občanské sdružení Firemní školky odhaduje na 360 tisíc korun, přičemž hrubá cena nákladů na pobyt jednoho dítěte dosahuje ceny 12 tisíc korun. Podle odborníků se společnosti přizpůsobují aktuálnímu trendu a zřizováním firemních školek umožňují ženám vracet se do zaměstnání dříve, než tomu bylo v minulých letech.

„Zájem firem o zřízení předškolních firemních zařízení v letošním roce vzrostl oproti loňsku o polovinu. Na trhu je totiž stále více malých a středních organizací, které tímto způsobem řeší narůstající problém dřívějších návratů zaměstnanců z rodičovské dovolené,“ uvedla Kateřina Francová z občanského sdružení Firemní školky. „Ženy se nyní snaží vracet do zaměstnání co nejdříve. Rychlý návrat do pracovního procesu je pro ně totiž po lednových změnách v čerpání rodičovské dovolené z finančního hlediska nejvýhodnější. Firmy se jim snaží vycházet vstříc a proces návratu jim usnadnit,“ sdělil Jaroslav Slavíček z finančně poradenské společnosti, která pořádá pro ženy informační kampaň, jež jim pomůže ve snadnějším návratu do zaměstnání.

Nový trend dřívějšího návratu žen do zaměstnání je podle odborníků výsledkem lednové novely zákona o rodičovské dovolené. Ta sjednotila maximální výši pro všechny varianty rodičovského příspěvku na 220 tisíc korun. Umožnila tak matkám s malými dětmi nastoupit do zaměstnání o rok až dva dříve. Rychlejší návrat žen do zaměstnání byl podle ministerstva práce a sociálních věcí jedním z cílů lednové novely.

„Všechna opatření v oblasti rodinné politiky mají za cíl vytvořit takové podmínky, aby žena nemusela rezignovat na svou rodičovskou roli, ale mohla se zároveň věnovat i profesnímu životu. Nedostatečná nabídka volných míst v předškolních zařízeních je však bariérou pro opětovný vstup rodičů na trh práce, proto v této situaci vítáme každý vstřícný krok,“ vysvětlil Petr Sulek z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Témata: Děti, Batole, Kariéra, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, Rychlý návrat, Vstřícný krok, Profesní život, Práce, Ted, Zen