Maminka.czZdraví

Ženy s „pubertální dělohou“ mají malou šanci donosit dítě

Martina Machová 29.  10.  2013
Ženy s „pubertální dělohou“ mají malou šanci donosit dítě
Pubertální děloha je regulérním lékařským termínem, v případě, že je její „majitelkou“ dospívající slečna, je vše v pořádku. Je-li takto označen tělesný orgán dospělé ženy, lze s velkou pravděpodobností předpokládat problémy v těhotenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Paní Iva K. si svou diagnózu vyslechla až po změně gynekologa a předčasně ukončeném těhotenství. Její první gynekolog samovolný potrat v druhém trimestru těhotenství okomentoval velmi lakonicky; prostě se to prý stává. Paní Iva se s vysvětlením nespokojila a změnila lékaře. Avšak i druhé těhotenství skončilo spontánním potratem, jenže tehdy už věděla, že pokud se jí podaří přivést na svět své vytoužené dítě v optimálním termínu, bude to takřka zázrak. Paní Iva se s podporou svého lékaře rozhodla riskovat potřetí.

Alešek přišel na svět sice předčasně, v 7 měsíci těhotenství, ale nyní je již takřka ročním raubířem, který svůj uspěchaný příchod na svět „dohání“ pouze pravidelným cvičením Vojtovi metody. Paní Iva je šťastná, další těhotenství však zatím neplánuje. Takřka dva roky života pro ni byly emočně velice náročné, navíc samozřejmě netrpěla jen ona sama, ale i její partner a blízká rodina. Nicméně Ivin příběh může být povzbuzením pro všechny ženy s podobnými problémy, podobným zklamáním a strachem, jimiž si nyní šťastná maminka prošla.

Pubertální děloha (uterus pubertalis)

Termín „pubertální děloha“ patří do širší rodiny vad zvaných hypoplazie. Ženy s touto diagnózou mají dělohu v různé míře zmenšenou, neboť u nich došlo ke zpomalení, nebo předčasnému zastavení jejího vývoje. Samotná „uterus pubertalis“ svou velikostí i stavbou připomíná dělohu pubertální dívky v období začínajících hormonálních změn – děloha je stejně velká jako děložní krček (u normálně vyvinuté dělohy je však poměr krčku a samotného orgánu 1 : 2).

Hypoplazie se řadí mezi nejčastěji zjištěné vývojové vady dělohy, úspěšnost těhotenství je pak velmi závislá na tom, jak závažná je její forma. U méně vážných případů nebývá neobvyklé, že se vše nakonec podaří, budoucí maminka otěhotní a donosí zdravé miminko, jak tomu bylo i v případě Ivy.

Dá se tento stav léčit?

Své tělo i mysl lze úspěšně podpořit cvičením dle paní Mojžíšové, aby se však dané cviky prováděly opravdu efektivně, je vhodné nechat se „zaškolit“ u odborníka. Cvičení však nese ovoce až po několika měsících pravidelného „tréninku“. Smutnou pravdou je, že v určitém smyslu děloze pomohou i neúspěšná těhotenství, což je samozřejmě pro každou ženu velmi emocionálně náročné. V některých případech se přistupuje i k podpůrné hormonální terapii.

Lze hypoplazii poznat ještě dřív, než otěhotním?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Například paní Iva naprosto žádné potíže neměla. Bez problému otěhotněla, potíže se dostavily až s postupujícím těhotenstvím, které 2 x skončilo neúspěšně. Nicméně v případě, že se jedná o vážnější formy hypoplazie, mohou vás na problém upozornit opakované potíže s nepravidelným menstruačním cyklem, nebo dokonce jeho absence. Dalším příznakem je i velmi bolestivá menstruace. Nepříjemně bolestivé však mohou být i intimní chvilky! Ve většině případů tedy není problém otěhotnět, ale životaschopný plod donosit.

Témata: Zdraví, Puberta, Zen, Vážný případ, Blízká rodina, Zdravé miminko, Vytoužené dítě, Bolestivá menstruace, Podobný problém, Děložní krček, Děti, Malo, Don, Máj, Šťastná maminka, Zdraví na Heureka.cz