Maminka.czČasopis Maminka

Ženy vydrží všechno, když se to týká jejich dětí, říká Tereza Broschová, specialistka na funkční výživu

Lenka Brožová 4.  8.  2022
„Mnoha matkám se zhorší zdraví až poté, co vytáhnou ze zdravotních problémů své dítě,“ říká specialistka na preventivní a funkční výživu Tereza Broschová. Dobře to zná, tuhle cestu si krůček po krůčku vyšlapala.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ATOPICKÝ EKZÉM

Klepněte pro větší obrázek
Tereza Broschová, specialistka na preventivní a funkční výživu, zaměřuje se na terapeutickou dietu známou jako autoimunitní protokol (AIP). Jejími klienty jsou zejména děti s atopickými ekzémy, trávicími potížemi, potravinovými alergiemi a intolerancemi, dále dospělí s autoimunitními onemocněními a těhotné nebo ženy s hormonálními problémy. terezabroschova.cz
Klepněte pro větší obrázek

Zajímá vás ozdravná terapeutická dieta AIP? Tereza Broschová napsala knihu Opravdové jídlo pro děti a vytvořila on-line kurz Opravdovým jídlem ke zdraví.

Přesně vím, kdy jsem o Tereze Broschové slyšela, nebo spíš četla poprvé: Seděla jsem v autě a snad posté googlila téma „těžký atopický ekzém u dětí“. Bez většího očekávání jsem si stáhla Terezin e-book Mámou nemocného dítěte. Po pár stránkách dopadly na displej telefonu první slzy. Její příběh mi tak moc připomínal ten můj… Miminko s ekzémem, drbání do krve, bezradní lékaři, chronické nevyspání, touha svému dítěti ulevit, beznaděj, narušený partnerský vztah, psychické potíže… Až později jsem zjistila, že se tomu stavu odborně říká „psychosociální dopady atopického ekzému“.

Někdy si říkám, jak jsem to vlastně vydržela…

Ženy vydrží všechno, když se to týká jejich dětí. Často bez přemýšlení, instinktivně poskytnou své fyzické i psychické rezervy a drží. Drží, protože musí, nikdo jiný to za ně neudělá. Mnoha ženám se zhorší zdraví až poté, co vytáhnou ze zdravotních problémů své dítě. Vybere si to svou daň.

U mě hrálo obrovskou roli nevyspání. Dcera byla vzhůru co hodinu dvě. Ne týdny, ne měsíce, ale roky! Jak jste se s tím vyrovnávala vy?

Ženy po porodu jsou nastavené na to, aby tohle období zvládly. Ale pokud trvá delší dobu, už se to ustát moc nedá. Spánek je základní lidská potřeba. Každý ji má samozřejmě jinou, ale pokud se bavíme už o takovýchto extrémních situacích, tak je to poškozující vždy. Měla jsem to dost podobně jako vy. Když byl synovi rok, zhroutila jsem se. A ten hlavní důvod nebylo pouze psychické vyčerpání, ale dlouhodobá spánková deprivace.

Lidé říkali: „Buď ráda, že má jen ekzém.“ Ale je to taky neklidné dítě s hraničním chováním, oblečené od hlavy k patě i v létě, bojíte se mu dát cokoli k jídlu, krvavé stopy v dětské postýlce… Celý náš rodinný život se točil okolo ekzému. Co radíte na tyto stesky klientkám?

Tak je to v mnoha rodinách – jediné, co má žena v hlavě, je její nemocné dítě. Pohltí vás to. Naprosto všem doporučuji psychoterapii.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Děti a nemoci, Atopický ekzém, jídlo, Atopici, dieta, Děti, Specialistka, Chudinka, Ekzém, Beznaděj, Největší výzva, Bro, Přetížení, Blízký, Výživa, Michal Závacký, Zdraví na Heureka.cz