Maminka.czZdraví

Zhoršil se vám v těhotenství zrak? Nebojte, po porodu se to spraví

Iva Endrychová 4.  4.  2016
Je normální, že v těhotenství najednou nesnesete kontaktní čočky? A že vidíte hůř? A na co byste si měla dát pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco během prvního těhotenství Zuzana žádné zvláštní potíže s očima nezaznamenala, teď v průběhu druhého o tři roky později s údivem zjistila, že vidí hůř. „Mám tři dioptrie na dálku a střídám kontaktní čočky a brýle. Když jsem byla těhotná s dcerou, normálně jsem dál nosila čočky a viděla stejně jako předtím.

Den mrkve 2016

Mezinárodní den mrkve vznikl v roce 2012 a společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii a Japonsku.  V podstatě po celém světě se tak na začátku apríla konají do oranžova zbarvené party, happeningy a mejdany na oslavu této oblíbené kořenové zeleniny. Slaví se 4. dubna. 

V České republice se ročně vypěstuje na 100 000 tun mrkve – to už je dobrý základ pro pořádnou party! Od roku 2014 je každoročně den mrkve pod patronátem očních klinik DuoVize a NeoVize.

A jak tedy uctít oblíbenou kořenovou zeleninu v letošním roce? Přinášíme vám pár tipů. Tradiční oslava Dne mrkve by měla zahrnovat mrkvové jednohubky, dorty a saláty. Jako nápoj doporučujeme servírovat džus nebo drinky doplněné o mrkvovou šťávu. Významnou úlohu hraje v tento den tematický dress code.

Milovníci mrkve si obstarávají speciální kostýmy ve tvaru mrkve nebo oranžový frak a zelený klobouk. V případě, že předepsaný mrkvový kostým nemáte po ruce, postačí alespoň co nejvíce oranžové barvy na oblečení a doplňcích. Výsledek postujte na Facebook s hashtagem #denmrkve.

Teď se synem ale nesnesu čočky v oku ani dvě hodiny, vidím rozmazaně, oči mě pálí a je to tak nepříjemné, že myslím jen na to, až je vyndám. Protože jsem měla i hodně popraskané žilky, zašla jsem na oční, jestli nemám náhodou zánět spojivek.

Paní doktorka mě prohlédla a konstatovala, že změny pravděpodobně souvisí s těhotenstvím a ať čočky raději nenosím. Taky mám pocit, že vidím o něco hůř, ale prý nemá smysl pořizovat si brýle s vyššími dioptriemi, protože se mi po porodu zrak nejspíš zase spraví. Doufám,“ dodává dvaatřicetiletá maminka.

Ach, ty hormony! 

Těhotenství spouští v ženském těle celou řadu změn, není tedy divu, že u některých nastávajících maminek může ovlivňovat i zrak. „U těhotných se mění hladina hormonů, tělo více zadržuje vodu, jinak funguje metabolismus i krevní oběh. Hormon relaxin, které tělo v těhotenství vylučuje ve větší míře, uvolňuje kolagen a způsobuje lehké roztažení oka, což může mít za následek zhoršené vidění,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Juhás z centra laserové chirurgie oka Oftum.

Nadměrné zadržování vody v těle podle něj také někdy způsobuje, že se o něco změní tloušťka a zakřivení rohovky, což vede k rozostřenému vidění. V těhotenství rovněž vaše tělo vytváří méně slz, což může vést k syndromu suchého oka.

Můžete vyzkoušet umělé slzy v kapkách (zeptejte se ale lékaře nebo lékárníka, jestli jsou vhodné pro těhotné), případně oči co nejvíc šetřit, tedy omezit nošení čoček i sledování obrazovky počítače.

Navždy? Nejspíš ne 

Zhoršení zraku se většinou týká těch maminek, které byly již před otěhotněním krátkozraké, případně dalekozraké. Obvykle u nich dochází k přechodnému zhoršení krátkozrakosti, které ovšem odborníci doporučují spíše ignorovat.

„Nemá smysl, aby si nastávající maminka pořizovala silnější brýle nebo čočky. V naprosté většina případů jde o změny přechodné, které se po porodu nebo ukončení kojení samy srovnají. Stejně tak se nedoporučuje ženám v tomto období podstupovat laserovou korekci zraku, právě kvůli změnám na rohovce. Výsledky vyšetření mohou být v těhotenství a během kojení zkreslené a mohlo by se stát, že bychom mamince odstranili víc dioptrií, než je třeba. Po ukončení kojení, až se oči zase samy srovnají, by mohla zjistit, že najednou vidí o něco hůř nablízko. Z tohoto důvodu zákrok maminkám v tomto období jednoznačně rozmlouváme,“ konstatuje oční lékař z centra Oftum.

Naopak podstoupit laserovou korekci dříve, než žena otěhotní, je podle něj zcela běžné a bezpečné. „Určitě není třeba čekat s operací až do doby, než se vám narodí děti. Není pravda, že by se zrak po zákroku během těhotenství zhoršoval víc než u ostatních žen, ani vám po korekci nemůže oko během porodu prasknout, a i kdyby se vám vidění pod vlivem těhotenských hormonů přechodně zhoršilo, zase se samo vrátí do normálu. A pokud náhodou ne, některé kliniky dnes již běžně dávají na zákrok doživotní záruku, takže by vám oči zdarma reoperovaly,“ doplňuje MUDr. Tomáš Juhás.

Pozor na dvojité vidění, mžitky nebo hodně dioptrií 

Problémy s očima v těhotenství mohou ale také ukazovat na jiné zdravotní problémy, například na preeklampsii. Jestliže vidíte dvojitě, rozmazaně, dělají se vám mžitky před očima nebo přechodně nevidíte vůbec, případně se vám najednou udělaly otoky kolem očí nebo vás oči silně bolí, informujte o tom co nejdřív svého gynekologa.

Některá onemocnění, třeba zelený zákal, se pod vlivem těhotenských hormonů naopak mohou o něco zlepšit. Také pokud trpíte silnou krátkozrakostí, více než -8 dioptrií, měl by vás v těhotenství vidět oční lékař a zkontrolovat vaše oční pozadí.

Jak může strava ovlivnit váš zrak

„Silně krátkozrací lidé jsou více náchylní k odchlípnutí sítnice, také u nich častěji dochází ke ztenčování sítnice, případně se na ní mohou objevit drobné trhlinky,“ popisuje oční lékař. Žádná stabilizovaná dioptrická vada ale neznamená, že budete muset automaticky podstoupit porod císařským řezem. „Vždy záleží na stavu sítnice,“ dodává MUDr. Tomáš Juhás.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Po porodu, Zrak, Zánět spojivek, Mejdan, Krátkozrakost, NeoVize, Oční pozadí, Pór, Dioptrická vada, Apríl, Dioptrie, Přechodné zhoršení, Dobrý základ, Oslava dne, Happening, Oční lékař, Mezinárodní den, Rozostřené vidění, Speciální koš, Těhotenský hormon, Zelený zákal, Dvojité vidění, DuoVize, Zdraví na Heureka.cz