Maminka.czLáska a vztahy

Žijete spolu, nebo jen vedle sebe? I vztah je potřeba servisovat

Tereza Víchová 19.  2.  2019
Je to smutná realita. Trávíme spolu jako partneři (a rodiče) stále méně času. Vymlouváme se na děti, práci, únavu. Co s tím? A proč si na sebe nenajdeme prostor a vlastně ani nemáme po letech spolu moc chuť na sex?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před pár lety mi občas s nadsázkou ulétla věta: „My se máme doma rádi, protože se vidíme minimálně.“ Manžel v největším rozmachu kariéry, já v zajetí dvou malých ratolestí a částečné práce. Poté, co po čase do domácnosti přibylo třetí dítě a s ním veškeré provozní a duševní starosti, se stal paradox. Více si povídáme, organizujeme předem čas, který strávíme jen spolu (a že to jsou v naší velké rodině většinou pořádné manévry!), občas jdeme sami dva ven se psem. Jako by nám v hlavě dozrálo, že tu jednou budeme zase jen my dva jako kdysi a že si čas spolu zasloužíme už teď. Je to tou nejlepší investicí do vztahu a jeho dalšího vývoje. Jenže kde ten čas vzít v případě, že chybí na obou stranách vůle a chuť? 

Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství

Co s námi udělá dítě? 

„Partnerský vztah se dá připodobnit k silnici plné zatáček. Každá z nich je zátěžovou situací a i zde je u každé ostřejší zatáčky mnoho hrobečků těch vztahů, které ztroskotaly právě na tomto životním úkolu,“ říká Jeroným Klimeš, psycholog se specializací na partnerský život. „První dítě je jednou z těch nejtěžších zatáček a dramaticky mění dosavadní způsob života.“ Problém ani není v tom, že by se lidé k sobě povahově nehodili, ale že odmítají přizpůsobit svůj životní styl novým životním situacím. Někdy za to může ryzí egoismus, ale často jen hrdost – to, co jsme zvládali dosud, přece zvládneme i nadále.

Neslevíme. Ale měli bychom 

„Běžně vídám, že třeba muž míval kapelu a jezdíval dvakrát ročně na výšlapy do hor. A teď je překvapený, že by měl z něčeho slevit, a nechce. Lidé odmítají přizpůsobit svůj životní styl nárokům, které na ně nová situace klade,“ shrnuje psycholog. 

V praxi to znamená vypustit mnoho ze zájmových aktivit stejně jako obětovat velkou část své pracovní kariéry. „Do důchodu se odchází stále později. O pracovní kariéru rozhodně nikdo nepřijde, ale tisíce lidí přicházejí o děti, o partnera i všechny sny o rodině,“ varuje psycholog. 

Rodičovství ve větší pohodě: Jde to! A nic na tom není

Nevyspání a fyzické a psychické přetížení v životě s malými dětmi nás zaskočí a věnovat se ještě vztahu vyžaduje najednou příliš energie. Je těžké odložit digitální přístroje a trochu si spolu popovídat. Ještě těžší je chodit do postele společně.

Vztah potřebuje servis 

Abyste si společný čas užili a ne třeba jen z povinnosti přežili, bude nutná investice do něj. Jaksi samozřejmě se staráme třeba o svůj počítač, mobil nebo auto, stejně ale musíme „servisovat“ i svůj vztah. Jeroným Klimeš poukazuje na zvláštní fenomén dneška. Odevšad se na nás valí, že máme dělat jen to, co nás baví, nebrat ohledy na druhé. Pořádně se odvázat, následovat své choutky. 

„To je ale cesta do pekel vztahu,“ podotýká psycholog. „Jsme spolu přece na jedné lodi, takže musíme přemýšlet, jak se o ni starat. To nejde v momentě, kdy muž tráví večery u své milované laserové hry a žena zjišťuje, že jediný, kdo ji v rodině má rád, je její roční syn, se kterým usíná, vstává.“ Aby totiž naše pomyslná bárka nešla ke dnu, musíme jí natírat palubu, pozorovat útesy v dálce, abychom do nich nenarazili, vylévat rychle vodu, když se začínáme potápět. Pro šťastnou cestu do cíle se nedá jen opalovat na palubě. 

Chvalte ho a nechte se ovlivnit! Jen tak dokážete zlepšit partnerský vztah!

Nejezděte na plný plyn 

Zkusme tedy dělat všechno to, co jsme spolu dělali „před dětmi,“ ale ne na plný plyn. Jestli jste byli zvyklí chodit dvakrát za měsíc do kina, jděte teď aspoň jednou. A nastavme si také doma pomyslná časová pravidla pro komunikaci: ne tu s mobilem v ruce a mechanickým odpovídáním „hm“. Ale na opravdové povídání: 15 minut denně, aspoň hodinu v kuse třeba o víkendu. A při tom povídání najděte alespoň jednu aktivitu týdně, kterou budete dělat společně, ať je to sport, kultura nebo večeře ve dvou. 

„Častým problémem dneška je, že chodí každý z páru spát v jinou dobu,“ shrnuje Jeroným Klimeš. „Nesejdou se spolu ani večer v posteli i přesto, že se celý den pořádně ani neviděli. V absolutních časech tráví s kolegou či kolegyní v práci násobky času, který tráví spolu.“ Rodinný čas je především večer. Skládá se z večeře, uspávání dětí a odchodu rodičů do postele, aby všichni druhý den měli dost energie. V rodinném čase by se nikdo neměl věnovat jen sám sobě ani televizi, počítači či mobilu, a už vůbec ne práci. Na sebe vzájemně najděte chvíli poté, co děti usnou. 

Partner, nebo další dítě? Neztrapňujte ho! Oceňte, co pro rodinu dělá

NAŠE TIPY NA SPOLEČNÉ AKTIVITY:

1. DOMÁCÍ PRÁCE VE DVOU
Je třeba se ale sám předem neurolingvisticky naprogramovat: „Dnes budeme s partnerkou na zahradě, budu se snažit být příjemný a nehádat se o malichernosti.“ 

2. VYZKOUŠEJTE TŘEBA PARTNERSKOU JÓGU, LEZECTVÍ NEBO LYŽOVÁNÍ
Ale i obyčejná procházka rychlou chůzí ve dvou má své kouzlo. Pozor, u společných akcí tempo udává nejslabší článek řetězu. 

3. PAMATUJTE NA USPOKOJENÍ POTŘEB VAŠEHO PARTNERA, které třeba ani sami moc nesdílíte. Pokud partner rád jezdí na kole, tak jeďte na kratší výlet, ale přiměřený silám slabšího. To platí v rozumné míře i pro sex. 

4. DRŽTE SE PRAVIDLA: PRYČ Z DOMU
Vyzkoušejte některý z hojně nabízených romantických pobytů nebo třeba jen masáž ve dvou. Navštivte příbuzné, které jste dlouho neviděli. 

5. SPORT? TADY UPEVNÍTE KROMĚ VZTAHU I SVÉ ZDRAVÍ
Partner může být i skvělým motivátorem, když se vám třeba vůbec nebude chtít vylézt z postele a jít si zaběhat. 

6. TIP JERONÝMA KLIMEŠE
Zařiďte si do ložnice velké „letiště“ a uspávejte dítě spolu. Společné povídání ukolébá dítě a rodiče se uvolní a naladí na případný sex. 

Neuvěříte, jak se tvářil tenhle otec u porodu

Sex je důležitá součást vztahu!

A přitom přestává být pro mnoho z nás atraktivní. Jsme rozptýlení řadou jiných lákadel, kariérou a honbou za zážitky, které nás nestojí příliš úsilí. Intimní život je ale podle odborníků jeden ze základních pilířů spokojeného vztahu. A měli bychom se mu věnovat i po narození dětí, i když se přidává únava. 

Zpověď nešťastného manžela: Žena se mnou po narození dětí nechce spát



 

Témata: Děti, Láska a vztahy, Rodina, Po porodu, Rodina a vztahy, Sport, Sex, Letiště, Povídání, Malichernost, Ego, Vůle, Servis, Partner, Postel, JEN, Úsilí, Kultura, Jeroným Klimeš, Únava, Lezec, Investice, Vztah, Jeroným, Psycholog, Sport na Heureka.cz