Maminka.czDěti

Zimní versus letní děti. Jak datum narození ovlivňuje zdraví i charakter?

Rodila jste v zimě, nebo máte doma letňátko? Období, ve kterém se vaše dítě narodilo, ovlivňuje jeho zdraví, charakter, záliby i temperament. Víte, co čekat od zimních a co od letních dětí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Určitě víte, v jakém znamení horoskopu se narodily vaše děti, ale nejspíš vás nikdy nenapadlo přemýšlet nad jejich vlastnostmi v souvislosti s tím, jestli se narodily v zimě, nebo v létě. Přitom teorie letních a zimních dětí vychází z vědeckých poznatků, které se týkají specifických vlastností těhotenství.

VIDEO: Podcast Maminka - Mohou být alergie dědičné? A kdy nejčastěji propuknou?

Pokud jste totiž těhotná na jaře nebo v létě, máte jinou skladbu jídelníčku, jiné množství vitaminu D, který souvisí s intenzitou slunečního svitu, a existuje menší pravděpodobnost, že se budete potýkat s viry typickými pro zimní období. To všechno hraje podle vědců velkou roli v tom, jaké bude vaše dítě jak z hlediska zdraví, tak například chování, výsledků ve škole a podobně. Co byste tedy o teorii zimních a letních dětí měla vědět?

Letní děti: jsou méně nemocné, ale hodně náladové

Jak se to má tedy s dětmi, které se narodí na jaře nebo v létě? Tak například výzkum provedený na univerzitě v Cambridgi, v jehož rámci vědci sledovali téměř půl milionu dětí, zjistil, že lidé narození na jaře nebo v létě mají méně zdravotních problémů než ostatní. A to nejen v dětství, ale i v dospělosti. Pozor by si však měli dávat na kardiovaskulární onemocnění a diabetes, protože v případě těchto onemocnění je naopak jejich riziko vyšší. Mají také vyšší pravděpodobnost, že se u nich v průběhu času rozvine krátkozrakost.

Jak vychovat šťastné dítě? Buďte s ním, nejen vedle něj, radí odbornice

Pokud porodíte své dítě v létě, je pravděpodobné, že bude mít vyšší porodní váhu a bude delší než miminka narozená v zimním období. Podle odborníků je tomu tak kvůli zvýšenému množství vitaminu D, jehož působení jsou miminka vystavena v průběhu léta v matčině děloze.

Ze stejného důvodu mají děti narozené uprostřed léta silnější kosti a i v dospělosti dorůstají několik centimetrů nad průměr. Vědci tvrdí, že z tohoto hlediska je nejpodstatnější množství slunečního svitu, kterému je matka (respektive nenarozené dítě) vystavena ve druhém trimestru těhotenství.

Studie provedená na European College of Neuropsychopharmacology zase zjistila, že letní děti jsou náchylnější k prudkému střídání nálad. Takže by vás nemělo překvapit, že pohodové rozpoložení, ve kterém se dítě nachází v jednom okamžiku, je v další minutě vystřídané hysterickým záchvatem.

Emoce letňátek zkrátka připomínají horskou dráhu a na vině je údajně hladina jejich serotoninu a dopaminu. Ale na druhou stranu jsou díky těmto neurologickým specifikům také pozitivnější a optimističtější než jejich kamarádi narození na podzim a v zimě.

Jen se připravte na to, že s dětmi narozenými na jaře a v létě budete poněkud „bojovat“, protože mají problémy s posloucháním a respektováním autority. Alespoň to tvrdí výzkum provedený na Queensland University of Technology. Pozitivní zprávou však je to, že miminka narozená na jaře a v létě spí lépe a déle než jejich podzimní a zimní kamarádi.

Jak vychovat sebevědomé dítě? 9 zaručených tipů, jak se vám to povede!

Zimní děti: častěji trpí alergiemi, jsou lepší ve škole

Co se týká zdravotního stavu dětí, které se narodily na podzim a v zimě, častěji se u nich vyskytují alergie na potraviny a existuje také větší pravděpodobnost, že se u nich objeví astma. Vědci si zatím nejsou jistí, proč tomu tak je. Jedna z teorií ale říká, že příčinou je možná skutečnost, že na podzim a v zimě kvůli zhoršenému počasí zůstávají miminka častěji doma, a v prvních měsících života jsou tak více vystavena alergenům typickým pro domácnost, jako jsou například prachové částice, roztoči a podobně.

Každopádně je zřejmé, že u dětí narozených v zimě je větší pravděpodobnost, že budou trpět respiračními i neurologickými onemocněními. Zimní děti se také častěji potýkají s ADHD.

Na druhou stranu ale děti narozené na podzim a v zimě dosahují lepších výsledků ve škole. K tomuto závěru dospěl japonský výzkum z roku 2016, který zkoumal souvislost mezi obdobím, kdy se dítě narodilo, a jeho prospíváním ve škole. Jeho autoři zjistili, že děti narozené na podzim a v zimě mají lepší vyjadřovací i jazykové schopnosti než jejich vrstevníci narození na jaře a v létě. Neznamená to, že by byly inteligentnější než ostatní, ale mají lepší kognitivní, sociální a emocionální schopnosti, které jsou potřeba k akademickému úspěchu.

Jak ovlivňuje váš temperament výchovu vašich dětí? Víc, než si myslíte!

Tento rozdíl se postupem času stírá, ale evidentní je ještě u středoškoláků. Co se týká temperamentu, vědci tvrdí, že děti narozené na podzim a v zimě jsou klidnější, vyrovnanější a nemají tendence k náladovosti. Zároveň jsou ale také melancholičtější, zádumčivější a mohou vykazovat depresivní rysy.

A ještě jedna perlička na závěr: Pokud se váš potomek narodil na podzim nebo v zimě, zvyšuje se tak pravděpodobnost, že se mu podaří prorazit a stát se slavným. Profesor Mark Hamilton z univerzity v Connecticutu si totiž dal tu práci a porovnával data narození nejrůznějších známých osobností ze všech možných oborů – politiky, filmu, hudby, sportu atd. Při svém zkoumání zjistil, že mezi nimi výrazně převažují lidé narození v zimě. Takže možná doma máte budoucí celebritu!

Vědecky podložený horoskop? Měsíc našeho narození ovlivní naše zdraví po celý život!

Kariéra podle data narození

Statistici spočítali, že koncentrace některých profesí je vyšší u lidí narozených v určitém měsíci. Jako co se bude podle této teorie živit vaše dítě?

  • LEDEN: účetní
  • ÚNOR: umělec, dopravní policista
  • BŘEZEN: pilot, hudebník
  • DUBEN: vedoucí pozice
  • KVĚTEN: politik
  • ČERVEN: výkonný ředitel, nositel Nobelovy ceny
  • ČERVENEC: zedník, strojvedoucí, umělec
  • SRPEN: zedník
  • ZÁŘÍ: akademik, sportovec
  • ŘÍJEN: politik
  • LISTOPAD: široký rozptyl povolání
  • PROSINEC: zubař

zdroj: Daily Mail


 

Témata: Zdraví, Děti, Láska a vztahy, Rodina, Miminko, Miminko, Děti a sport, Horoskopy, Chování a vztahy, léto, jaro, sportovec, Štír, Podzim, Charakter, zima, Vědec, diabetes, Temperament, Connecticut, Queens, Datum narození, Perlička, Dopamin, Stroj, Zdraví na Heureka.cz