Maminka.czCestování

Zimní romantika Paříže ve třech! Tipy, jak zvládnout výlet do Francie s batoletem

Eliška Antoš Bachová 25.  12.  2017
O Paříži je známo, že není baby-friendly městem. Je zaměřená na páry, single, zamilované mladé lidi plné energie a vášní, protože Paříž nikdy nespí. My jsme se rozhodli pro výzvu, zažít romantiku a dobrodružství ve třech – a rovnou v zimě, kde nic nespasí ani parčíky! A na cestu jsme s sebou vzali rok a čtvrt staré batole.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdyby vás napadla stejná pošetilost, jako strávit skromný romantický víkend v Paříži, a chtěli byste u sebe mít drobečka, není to problém. Letenky ve slevách nestojí mnoho a děti do dvou let cestují v podstatě zdarma. Nabízím pár tipů a postřehů.

Co si do Paříže zabalit?

Při balení se zeptejme, jak budeme chtít po Paříži cestovat s dětmi. Pokud děti ještě nejsou výbornými chodci, doporučuji jedině šátek nebo nosítko. Paříž není bezbariérová a čekají vás v metru schody, turnikety, nekonečné přestupy, uličky a další a další schody.

Samozřejmě lze cestovat i s kočárkem, není problém s leteckou přepravou, ale Paříž si prostě žádá trochu mrštnosti, pokud  nechcete jen korzovat po Champs-Élysées. Na zádech, na břichu, v podpaží, s dítětem se dostanete skoro všude a lidé kolem jsou velmi vstřícní.

Ubytování jsme si sehnali přes internet, je několik serverů, kde lze za slušnou cenu rezervovat apartmány v cenovém rozmezí podle klienta. My jsme zadali jedoduchý požadavek:

Co nejméně, bez zákazu dětí a samozřejmě na Montmartru! Tuto lokalitu vřele doporučuji, je to srdce Paříže, není vzdálený od letiště. Čeká vás jen jedna obligátní dvacetiminutová cesta lokálním vlakem a jeden přestup v metru na stanici Pigalle či z filmu Amélie z Montmartru známý Anvers.

Montmartre je kopec, ze kterého je výhled na jinak plochou Paříž a pár uliček vás bude dělit od slavného Moulin Rouge a Sacré-Cœur.

Rodičovská dovolená na cestách! 13. díl: Plusy a mínusy cestování

Nenechte si ujít Sacré-Cœur

Nahotinky v Moulin Rouge a okolí si s dětmi moc neužijete, navíc jsou na bulváru pěkně nemravné výlohy. Ty jsou k procházce s dětmi vhodné leda pro nemluvňata, která vnímají leda vystavený umělý či zakrajkovaný kojící ráj. Pro batolata a výše tento bulvár vhodný není.

Naopak na vrcholku kopce ční bazilika Sacré-Cœur s okouzlujícím okolím a uličkami. Největší kouzlo Montmartru nespatřuji ve večerní procházce, exhibici umělců šmudlajících za 7 euro karikatury a venkovních hospůdkách vyhřívaných i v předvánočním čase, ale ve vycházejícím slunci přímo před Montmartrem.

V prázdných uličkách, kde tu a tam někdo chvátá do práce, zavoní čerstvě dopečené bagety, biskup vyjde z chrámu a zdraví kolemjdoucí po bohoslužbě, či dokonce samotná bohoslužba, na niž se dá v tichosti a pokoře volně a zdarma zajít.

Rodičovská dovolená na cestách! 4. díl: V Paříži jsou děti na obtíž

Francie není opravdu baby-friendly

Upřímně řečeno, žádné restaurace a kavárničky tu, zvláště na Montmartru, nejsou baby-friendly. Doporučuji se jim vyhnout. Pokud chcete ochutnat francouzskou kuchyni a ušetřit na penězích a nervech, doporučuji jídelnu přímo u východu z metra Rambuteau. Je to samoobslužný bufet.

Výběr je skvostný, ceny jako u nás, přílohy zdarma, kuchyně dobrá a mají dětské židličky. Lila tak ochutnala kohouta na víně s ratatouille a bramborovou kaší, kuskus, fazolky, pudink a jednu macatou olivu.

Výhoda této jídelny je přímé sousedství s nejvíc baby-friendly zastřešeným centrem v Paříži. Jedná se o Centrum Pompidou, což je několikapodlažní ohromné muzeum moderního umění. Zde jsou samozřejmě výstavní galerie, ty lze využít se spícími nebo zvídavými dětmi. Ale především je zde báječný výhled na celou Paříž, a to včetně Montmartru, a také dětské workshopy již od dvou let!

Na workshopy je třeba dorazit do muzea dopoledne, bývají pak plné. A ještě jednu báječnou věc Centrum Pompidou nabízí, minipodlaží pro děti libovolného věku, kde je speciální expozice pro třeba batolata, která se zde mohou prolézt po koberci. Vstupné přitom není nijak vysoké.

Rodičovská dovolená na cestách! 12. díl: V Barceloně odpočíváme, ale těšíme se už domů

Co se týče venkovních památek, doporučuji pro otužilé plavbu lodí od Pont de L´Alma za pár euro. Odtud jsme si užili pohled na celé centrum včetně Eiffelovy věže z blízka.

Samotnému výstupu na Eiffelku jsme se vyhnuli, bývají zde fronty, tlačenice a dítě z toho nemá lautr nic. Po plavbě jsme se jeli metrem zahřát do zmíněného Cetre Pompidou, dali si zde oběd, pěšky se prošli ke katedrále Notre Dame.

Odtud jsme jeli kousíček metrem k Louvre a pak opět kousek na vánočně osvětlenou Champs-Élysées, ulici obchodů a luxusu. Cestu jsme zakončili u Vítězného oblouku (Arc de Triomphe), kde jsme nasedli na metro jedoucí přímo zpět na Montmartre.

Stravovali jsme se v blízkém supermarketu, na google maps není problém se zorientovat, kde nejblíže nakoupit za celkem běžné ceny. Bageta, sýry, Beaujolais, co chtít víc? Po večeři v apartmánu jsme šli ještě na večerní procházku po Montmartru a nasávali kavárenskou atmosféru pohledem.

Myslím si, že si cestu užilo i naše zvědavé batole. Za celou dobu dcera neprojevila jedinou známku nespokojenosti. Cestu letadlem snesla skvěle, proti zaléhání uší krásně funguje kojení a let trvá asi hodinku a půl.

Proběhla se v Centre Pompidou. Viděla spoustu barev, pestrých lidí, kteří na ni mluvili v tolika jazycích a těch vánočních světel! A my, zamilovaní? Ruku v ruce jsme absolvovali procházku srdcem Evropy. Jedinou vadou na kráse bylo sdílení celkem úzké manželské postele  s batoletem, které hlídalo, abychom v Paříži moc nezdivočeli.

Celkové náklady byly s akcí na letenky a včasnou rezervací nejlevnějšího ubytování asi 8000 včetně jídla, všech jízdenek a vstupenek.

VIDEO: Jak vybavit lékárničku při cestování s dětmi

Hurá na lyže! Víme, kam vyrazit o vánočních prázdninách s dětmi za sněhem
Jaké chcete Vánoce?  Udělejte si je podle svého a nenechte sebou manipulovat
Dělá se vašim dětem při cestování špatně? Víme, jak nevolnosti zvládnout

 

Témata: Batole, Kam s dětmi, Cestování, Maminka cestuje, romantika, Roman, Nosítko, Amélie, Alma, Ticho, Cenové rozmezí, Moulin Rouge, Zamilování, Pár tipů, Francie, Moderní umění, Ulice, Chrám, Předvánoční čas, Bramborová kaše, Vstupné, Největší kouzlo, Večerní procházka, Paříž, Letecká přeprava, Vaky a nosiče dětí na Heureka.cz