Maminka.czČasopis Moje psychologie

Život na vysoké noze. Vyčarujte si dlouhé, sexy nohy

Jana Benešovská 19.  9.  2012
Život na vysoké noze. Vyčarujte si dlouhé, sexy nohy
Nemusíte mít miliony na účtě ani drahé auto, k životu „na vysoké noze“ stačí obout si ty správné lodičky na vysokém štíhlém podpatku. Dříve znamenaly takové boty bezstarostný život. Jejich nositelky si často žily „nad poměry“ a na „cizí účet“. Dn es se stal tento symbol luxusu znakem elegance a dobrého vkusu emancipovaných žen.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U většiny módních doplňků platí, že „už staří Řekové…“ Vysoké podpatky bychom však ve starověku hledali marně. Obuv tvořila většinou jen podrážka upevněná k noze řemínky. I tyto sandály byly znakem luxusu a společenského postavení. Středověk rozpracoval společenskou hierarchii do nejmenších podrobností. Hranice mezi stavy střežila v odívání přísná nařízení - tzv. „oděvní pořádky“. Ty určovaly, co kdo smí nebo spíše nesmí oblékat a obouvat. Na společenském postavení závisela délka závoje i délka bot! Nešlo o velikost chodidla, ale o to, co chodidlo přesahovalo.

Gotika, se zalíbením ve špičatých a protáhlých tvarech, vytvořila první extravagantní obuv: špička bot se protáhla tak, že ztěžovala chůzi, vycpávala se a často i přivazovala řetízkem k noze. Její délka byla určena společenským postavením nositele. Stavovská nařízení často porušovaly zejména ženy. Však jim také z dlouhého gotického oděvu koukaly právě jen špičky bot. Hned v renesanci to však ženy napravily: postavily se na podpatky - a ne právě nízké. Takzvané koturny s vysokou tvarovanou podešví nosily v 16. století vážené dámy nejprve v Benátkách, odkud se tato móda šířila dál. Podešev o výšce 15 až 20 cm chránila obuv z drahých materiálů před vodou a špínou ulice. Ovšem chůze v takovýchto botách nebyla ani elegantní, ani snadná.

Vznešené Benátčanky vycházely ven jen za doprovodu služek. Vysokánské koturny budily pozornost, proto je vedle počestných žen nosily také kurtizány, a to i v době, kdy tato móda již dávno odezněla. V baroku nosili boty na vysokém podpatku ženy i muži. Masivní středně vysoký podpatek se však postupně stával vyšším, útlejším a elegantnějším, a tedy výhradně doménou žen. Není divu. Vysoký podpatek zdůrazňuje typicky ženskou siluetu: nutí zatáhnout břicho a prohnout záda. Tím se zpevní a vyniknou ňadra a boky. To platilo v době, kdy se tančil vídeňský valčík, a platí to dodnes. Ostatně kdykoli se v módě prezentuje ženskost, elegance a luxus, zdůrazní se právě vysokými podpatky.

Roger Vivier, který v 50. letech spolupracoval s Diorem a zhotovil korunovační střevíčky pro královnu Alžbětu II., v roce 1956 oslnil ženy jehlovým podpatkem. Jeho propagátorkami se staly ženy typu Brigitte Bardot nebo Jacqueline Kennedy. Po jejich vzoru tisíce dívek a žen ve středním věku odvážně vystoupily na vysoké „jehly“ a vyběhly s nimi nejen na taneční parket, ale i do ulic. Od převratných 60. let se v módě vystřídala řada stylů, obliba vysokých podpatků však zůstává. Štíhlé lodičky na vysokém podpatku dodají i strohému kalhotovému kostýmu dávku ženskosti. Podpatky opticky prodlouží nohy a přinutí změnit styl chůze - z nedbale elegantní na elegantní.

Dovedete si představit modelky bez této „rekvizity“? A hvězdy filmového plátna? Nemusejí to být ani hvězdy ze Sexu ve městě, díky němuž se Manolo Blahnik stal módní ikonou. Jeho luxusní modely na vysokých podpatcích nosí třeba Madonna, Paloma Picasso nebo Ivana Trump. I vy se můžete v dobře padnoucích lodičkách na vysokém podpatku kdykoli cítit jako celebrita.

Témata: Jen pro maminku, Sexy, Časopis Moje psychologie, Sex, Krása a styl, Ivana Trump, Odívání, Dior, Taneční parket, Podešev, Brigitte, Picasso, Madonna, Podpatek, Kennedy, Lodička, Živo, Vysoký podpatek, Jacque, Život, Protáhlý tvar

Video