Maminka.czRodina

Život podle feng-šuej:I. díl – obývák a kuchyň

Veronika Kopová 16.  4.  2009
Navzdory svým prastarým kořenům a exotickému původu se učení feng-šuej dostává v posledních letech do stále většího povědomí. Jedná se o původní staré čínské učení, které se snaží vytvářet optimální vazby mezi prostorem, jeho vybavením a obyvateli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Učení „v kostce“

Velmi obsáhlé a mnohovrstevnaté tradiční učení vzniklo v Číně již 4000 let před naším letopočtem.

V přesném překladu znamená feng-šuej „vítr a voda“ a svým názvem tak nepřímo odkazuje k dynamické síle obou prvků, které jsou schopny utvářet a měnit krajinu. Zevrubně se zabývá vztahem mezi člověkem a jeho obytným prostorem, který má podle učení zcela zásadní vliv na naplnění všech jeho životních potřeb. Mezi základní předpoklady pro vytvoření harmonického životního prostoru patří především volně proudící životní energie, tzv. „čchi“. Tato všudypřítomná energie nebe a země nás trvale obklopuje a cyklicky se mění. Její množství, kvalita a možnost nerušeného proudění definuje naše pocity z konkrétního prostoru a při dlouhodobém pobytu v něm také ovlivňuje naše zdraví a vitalitu. Pro optimální proudění energie čchi je velmi důležitá rovnováha mezi jejími póly: „jing“ představuje ženský, pasivní princip a „jang“ mužský, aktivní princip. Feng-šuej se proto snaží proudění energie v prostoru vhodně usměrňovat a harmonizovat: špatnou energii potlačovat a pozitivní podporovat a násobit. Významnou roli při hledání osobní rovnováhy hraje tzv. pentagram, který udává životní element každého člověka.

Jak uspořádat obývák? Inspirujte se ve videu s Královnami pořádku

Tím může být voda, oheň, země, dřevo nebo kov – prvky, na které staří čínští mistři rozdělili celý energetický systém. Každý prvek vyzařuje určitý typ energie a s ostatními prvky vytváří různé a poměrně komplikované vztahy. Pentagram pomáhá nacházet a vytvářet harmonii ve vztazích mezi lidmi navzájem i mezi obyvateli a jejich bytem, s jeho pomocí lze údajně předcházet nemocem nebo alespoň zmírňovat jejich důsledky. K posouzení konkrétních událostí, problémů a chronicky slabých „míst“ v momentální životní situaci každého jedince využívá učení feng-šuej tzv. schéma „pa-kua“. Jeho aplikací na konkrétní posuzovaný dům, byt i každou jednotlivou místnost lze analyzovat současnou životní situaci, hledat cestu k nápravě problémů a vytvářet harmonii mezi všemi životními oblastmi. V analýze příznivých a nepříznivých směrů i míst pro konkrétní osobu hrají významnou roli světové strany. Nedílnou součástí učení feng-šuej je proto také kosmologie a astrologie.

Materiály a barvy

Výběr materiálů pro konkrétní dům s několika obyvateli se řídí jejich osobními pentagramy, resp. životními elementy, které je potřeba vzájemně harmonizovat. Feng-šuej jednoznačně upřednostňuje přírodní materiály: kámen, sklo a především dřevo. Také domácí textil je na přírodní bázi: nejčastěji se jedná o vlnu, bavlnu nebo len. A naopak – všem umělým, zdravotně závadným nebo přímo toxickým materiálům bychom se měli zásadně vyhýbat. Naše dlouhodobé zdraví, pohodu a kondici ohrožuje také trvalé působení různých silových a elektromagnetických polí, která se nacházejí v blízkosti všech elektrospotřebičů, telefonů, televizí, počítačů apod.

Proto je v obytném prostoru, kde tráví rodina společně nejvíce času, velmi důležitý pečlivý koncept rozvodů, poloha zásuvek atd. Umístění počítače bychom se měli v relaxační zóně obytného prostoru raději vzdát, a pokud se neobejdeme bez televize, nevytvářejme z ní středobod obytné zóny. Kromě přírodních netoxických materiálů a vhodného prostorového uspořádání ovlivňují atmosféru v místnosti zásadní měrou barvy. Barevnost interiérů by měla být vždy příjemná a pro oči i duši nedráždivá, proto feng-šuej upřednostňuje jemnější, světlé a hřejivé barvy. Ačkoli nás může rozlehlý obytný prostor svádět k bohatší barevné kompozici, omezme ji na maximálně tři barvy a snažme se kombinovat pouze jejich vzájemně ladící odstíny. Při výběru vhodných barev je kromě pentagramů a osobního vkusu obyvatel domu nutné zohlednit orientaci konkrétních místností ke světovým stranám.

Pozitivní energie

Blízkost rušných dopravních tepen a center, jakými jsou například dálnice, železnice, nádraží nebo letiště, naší domácnosti trvale odčerpává energii a klid. Ani rušná městská křižovatka, továrna nebo neúměrně velký objekt nejsou vhodným sousedem pro trvale spokojené soužití. Zatímco nejbližší okolí svého domova ovlivníme pouze částečně, a to rozhodnutím zakoupit zvolenou nemovitost pro vybudování nového domova, na vlastní zahradě nebo uvnitř domu a bytu nám pak energii čchi pomůže vhodně usměrnit aplikace pravidel feng-šuej. Díky nim lze stagnující energii rozhýbat, pomalu plynoucí zrychlit nebo naopak rychle proudící zpomalit. Aby energie z interiéru neunikala zbytečně rychle ven, není vhodné situovat stavební otvory přímo proti sobě. V praxi to znamená, že by vchodové dveře do místnosti neměly být umístěny přímo proti oknu, balkonovým ani jiným dveřím. Pokud už tato situace nastala, je možné její dopady zmírnit některými opatřeními, např. vložením vhodného nábytku (nejlépe zajímavého solitéru) do středu místnosti, kde se energie přirozeně zpomalí. Další obecná zásada doporučuje eliminovat rohy nábytku mířící do prostoru vyhrazeného odpočinku či do míst pravidelného delšího pobytu obyvatel domu. Pokud preferujeme minimalistický styl a „hranatý“ nábytek strohých tvarů, hledejme mu v každé místnosti s rozvahou tu nejvhodnější pozici, případně ho neváhejme v souladu s módními trendy vestavět do výklenku, který nepříznivě vyčnívající rohy potlačí.

Vyznavači feng-šuej z těchto důvodů často vyhledávají solitérní nábytek z masivního dřeva se zaoblenými hranami bez ostrých rohů. Nábytek navržený a vyrobený na míru konkrétnímu místu a jeho danostem pak optimálně reaguje na okolní proudění energie. V místech stagnující energie, kterými jsou například tmavé rohy nebo kouty pod schodištěm, je vhodné její proudění podpořit. K tomu přispěje vhodné osvětlení, živá květina nebo zavěšené křišťály.

Rodinný krb

Optimální poloha obytného prostoru v rámci půdorysu celého domu je poblíž hlavního vchodu, kde má zajištěn trvalý přísun „čerstvé“ energie. Té se nejlépe daří ve vzdušném, čistém prostoru, který není zbytečně přeplněný nábytkem ani věcmi. Pohovka by měla mít vždy tzv. krytá záda, tj. stát nejlépe u stěny a nabízet výhled na celou místnost včetně vstupních dveří. Problematická je z hlediska feng-šuej především pohovka umístěná volně v prostoru, nejhůře pak na tom je ta s opěrákem směrem ke vchodovým dveřím. V pozici přímo naproti dveřím či oknům je sedící vystaven přílišnému toku rychle plynoucí energie, kterou lze částečně omezit vhodně zvoleným představeným nábytkovým solitérem.

Doplňková křesla či druhá pohovka by měla s centrální pohovkou svírat půdorysně úhel 90° a vytvářet tak přirozeně jakýsi intimní kout. Střed místnosti je vždy vhodné ponechat volný, aby tudy mohla energie volně proudit. Televizi umístěte co nejdál od pohovky a pokud možno do uzavíratelné skříňky s plnými dřevěnými dvířky, kterými je možno ji zakrýt. Pokud jste z jakéhokoli důvodu nuceni do obytného prostoru zakomponovat ještě jiné funkce (pracovna, dětský koutek), snažte se je oddělit nebo alespoň náznakem vymezit. Pokud to není možné stavební konstrukcí, použijte pro tyto účely mobilní prvky vybavení, jako jsou paraván, závěs, posuvné textilní panely apod. Naopak přítomnost knih a techniky potřebné pro poslech hudby je v obytné zóně obecně doporučována. Protože nedílnou součástí obytného prostoru jsou také jídelna a kuchyně, nelze se o nich nezmínit. Pro uspořádání kuchyňské linky platí jednoduché pravidlo: sporák (symbol ohně) a dřez (symbol vody) by měly být od sebe co nejdál, nejlépe na protilehlých stěnách. Protože různé pečicí trouby spolu s varnou deskou symbolicky i skutečně nahradily tzv. rodinný krb, měly by být trvale udržovány v pořádku a čistotě. Současně by sporák neměl být umístěn u stěny, za kterou jsou prostory vyhrazené odpočinku a relaxaci. Lednice jako symbol blahobytu rodiny by měla být trvale z větší části naplněná. Pro jídelnu je pak zcela zásadní tvar a poloha jídelního stolu. S elegantní kruhovou nebo oválnou stolní deskou se přirozeně vyhneme ostrým hranám – jedovatým šípům.

Optimálním materiálem stolní desky je přírodní dřevo, případně v kombinaci s kovem. Stůl by neměl být nikdy umístěn přímo naproti vchodovým dveřím. Jídelní židle je vhodné umístit ke stěně, přičemž jejich počet by měl být sudý.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Optimální poloha, Hlavní vchod, Vhodné osvětlení, Jednoduché pravidlo, Živo, Fen, Fén, Život, Feng, Obývák, Prostorové uspořádání