Maminka.czBatole

Život ve znamení BIO

Ivana Ašenbrenerová 8.  10.  2009
Rozhodujete se, zda jsou bioprodukty pro vaše malé dítě tou nejlepší volbou? Váháte, jestli sáhnout hlouběji do kapsy a investovat do zdraví svých potomků? Pokusíme se vám poradit. Rozhodnutí je na vás...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná vás to překvapí, ale podle odborníků prý neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že by organické potraviny byly nutričně výživnější než běžné potraviny. To říká nahlas i uznávaný specialista na výživu a alergologii MUDr. Martin Fuchs. „Vážně nemohu tvrdit, že by biopotraviny byly zdravější. Nicméně musím připustit, že maminka, která kupuje biovýrobky, zcela jistě přemýšlí nad složením jídelníčku svého caparta. Jen těžko asi taková matka koupí biopárek nebo biouzeninu.

Svému dítěti prostě vybírá jen to, co je zdravé. Biopotraviny nejsou sice nutričně výživnější, ale souhlasím s tím, že při jejich výrobě, pokud jde skutečně o ekologicky kontrolované zemědělství, se nepoužívají pesticidy, insekticidy a jiné chemikálie. Výrobky jsou také jinak zpracovávány, takže výběr biopotravin v tomto směru mohu doporučit. Ovšem na druhou stranu bych jejich kvalitu nepřeceňoval. Ten, kdo je alergický na mléko, bude alergický i na biomléko. V každém případě souvisí preferování biovýrobků s celým životním stylem, a o tom to asi je.“ Bio tedy rozhodně není jen módní záležitostí, byť se vám to jeho odpůrci snaží namluvit. „Kupujeme biopotraviny už asi rok. Pravda, jsou dražší, ale chuťově se s těmi běžnými nedají srovnat,“ říká Daniela Macková (32) ze středních Čech. Bioprodukty ale najdete nejen mezi potravinami, ale také mezi textilem, kosmetikou či plenkami. Výběr je široký.

BIO potraviny

Kojíte? Miminko tedy dostává to nejlepší, co může. Jediné, na co musíte jako maminka myslet, je váš jídelníček, aby byl co nejzdravější. Postupně ovšem přestáváte kojit a vaše děťátko přechází na smíšenou stravu. A záleží na vás, jakou cestu zvolíte. Jistě nám ale dáte za pravdu, že pro svého drobečka chcete jen to nejlepší. Většina firem, které se specializují na produkty pro kojence a batolata, již ve své nabídce biovýrobky má. „Když jsem přestala kojit, rozhodla jsem se, že budu své osmiměsíční dcerce Nikolce kupovat jen biovýrobky. Samozřejmě jsem se musela připravit na vyšší výdaje, ale smířila jsem se s tím.

Vím, že biovýživa je vyráběna bez použití pesticidů, herbicidů a jiných chemických látek, které nechci svému dítěti v žádném případě dávat, alespoň dokud je malé. Nakupuji jen u známých značek, kde si jsem jistá tím, že všechno, co nabízejí, pochází z kontrolovaného ekologického zemedělství,“ říká osmadvacetiletá maminka Lucie z jižní Moravy. Na trhu je skutečně velká řada biopříkrmů, které nabízejí nejrůznější značky, například Hipp, Sundal, Country Life. Hipp nabízí ovocné biošťávy, zeleninové a masozeleninové příkrmy (celkem asi 10 druhů). Poměrně široká je také nabídka babymenu, juniormenu a dětských menu (celkem 13 druhů pro různý věk od 5. měsíce). Koupit lze třeba i biopalačinky s jablky pro nejmenší. Stačí si vybrat.

Biomaso či masozeleninové příkrmy nabízí i česká firma Hamé (Hamánek); máte-li starší batolata, pro ně můžete vybírat z nabídky firmy Country Life (například pufované chlebíčky). A jako „novinku“ (pro větší děti) lze doporučit skvělé špaldové biopiškoty nebo biokokosové dobroty od české Biopekárny Zemanka. Chutnají vážně skvěle! „Já na bio prostě nevěřím, a nevím, proč se nám pořád někdo snaží vnutit něco jen proto, že je to módní… Já na to nemám peníze a navíc si nemyslím, že by všechno konvenční, co moje dítě jí, bylo špatné. Podle mě je přece úplně jedno, zda jí obyčejný párek, nebo biopárek, pořád je to párek,“ oponuje Ilona P. (33) z Prahy. „Mou snahou je dávat své čtyřleté dceři vyváženou stravu, ve které je zastoupeno všechno, co má být, a nedívám se na to, zda je to bio, nebo ne,“ dodává Ilona. Kdo má pravdu?

V každém případě obecně chtějí lidé biopotraviny, protože neobsahují pesticidy a hormony, mají výraznější chuť, jejich produkce je šetrnější k přírodě a zvířata v ekochovu mají lepší životní podmínky. Pokud se tedy rozhodnete biopotraviny kupovat, pak se ujistěte, že opravdu pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství, nakupujte přímo u farmářů, v bioprodejnách a v obchodech se zdravou výživou. A vůbec se nebojte zeptat (nejlépe prodavače, který by to měl vědět), odkud potraviny pocházejí a ze které ekofarmy se ovoce a zelenina dovážejí. Za to se nestyďte, máte právo na odpověď. U balených výrobků si všímejte bioznačky (loga). Nevíte-li si rady, podívejte se na www.biospotrebitel.cz, kde najdete vše, co hledáte.

BIO kosmetika

Je vám jedno, čím mažete opruzený zadeček svého dvouměsíčního broučka? Nebo o produktu důkladně přemýšlíte a čtete složení, které je na něm uvedeno? Pokud chcete používat kosmetiku, která je bio či přírodní, pak by vás ochranné známky na produktech zajímat měly. S kosmetikou to ale není tak jednoduché jako s biopotravinami. V orientaci mezi širokou škálou kosmetiky vám pomohou certifikáty, které zaručují přírodnost produktů a její úplný nebo částečný obsah biosurovin. Prvním a v kosmetice asi nejrozšířenějším certifikátem je německý BDIH, který má skoro všechna kvalitní přírodní kosmetika z Německa. Tyto výrobky nesmějí obsahovat ropné produkty, syntetické konzervační a vonné látky ani syntetická barviva.

Je zakázáno získávat suroviny z mrtvých zvířat a výrobky se na zvířatech nesmějí ani testovat. Rostlinné suroviny pocházejí, pokud možno, z ekologického zemědělství nebo kontrolovaných sběrů ve volné přírodě. I přesto, že jsou při výrobě zpravidla deklarovány certifikované biosuroviny, jejich skutečný podíl v konečných výrobcích není na obalu v procentech uveden. Není to tedy tak jednoznačné, jak by se mohlo na první pohled zdát… Dalším zahraničním certifikátem je Soil Association Organic Standard pro Velkou Británii, EcoCert pro Francii nebo italský Bio Eco Cosmesi. I my máme své standardy pro přírodní kosmetiku – jsou jimi CPK a CPK bio neboli certifikovaná přírodní kosmetika, kterou uděluje kontrolní organizace KEZ a jasně definuje suroviny, jež certifikované výrobky smějí obsahovat.

A naopak – definuje i ty, které obsahovat nesmějí. Značka CPK bio deklaruje minimálně 10 % hmotnosti výrobku z biosurovin. Existují ale i takové certifikáty, které se snaží těžit na dobrém jménu bio a organic – například Organic Product, jejímiž standardy je 80 % výrobku „přírodních“ surovin (třeba voda) a 20 % nepřírodních (například ropa). Ani firma Biomedica, jejíž výrobky nesou na štítku slůvko „bio“, nemá s ekologickým zemědělstvím nic společného… Nedá se ale říct, že by firmy, které své produkty označují „bio“, a nemají žádné zásady šetrné produkce, porušovaly zákon. Pevná pravidla prostě zatím neexistují – respektive platí pouze v oblasti potravin, krmiv pro zvířata, osiv a šlechtitelského materiálu. Přehled certifikátů a log pro přírodní kosmetiku najdete na stránkách www.biospotrebitel.cz. U nás seženete s tímto logem například výrobky značek Lavera, Lagona, Laver, Weleda, Dr. Hauschka, Fitgne, Alnatura aj. K mání jsou i další ochranné značky a od předloňska existuje také český certifikát pro přírodní kosmetiku CPK (píšeme o něm výše). Mezi firmy, které mohou tuto značku používat, patří například Nobilis Tilia, Salus či Botanicus. „Nakupuji výrobky už dva roky jen u Nobilis Tilia. Jsem s nimi nadmíru spokojena a nemůžu si vynachválit zejména eukalyptový dětský balzám Bio, který se stal naším spolehlivým průvodcem při nachlazení a kašli,“ říká pětadvacetiletá maminka Zuzana z východních Čech.

BIO plenky

Téma pro spoustu maminek velmi zajímavé… Nedávno jsem vyslechla hádku asi pěti maminek na pískovišti, kam občas se svým synem zajdu. Musím přiznat, že nevím, na kterou stranu hádajících se žen bych se přidala. Bezesporu je jasné, že ty jednorázové superplenky, které šetří maminkám čas, potřebují 3,5x více energie, vyprodukují 2,3x více odpadních vod a na jejich výrobu se spotřebuje 8,3x více materiálu. A hlavně však představují 90x více odpadu, který zabere 30x více místa. Vypadá to, že za pár let bude planeta plná plenek… „Rozhodla jsem se používat látkové plenky právě proto, abych ulevila skládkám a přírodě,“ říká osmadvacetiletá Nina Vlasáková z Českých Budějovic.
„Já na to jednoduše nemám čas, abych je pořád prala. Čas je pro mě prostě prioritní,“ oponuje Kateřina Králová z Chomutova.

Máte-li nějaké to ekologické povědomí, pak byste měla vědět, že jedno (!) miminko, které spotřebuje průměrně 6 papírových plenek denně (většinou ale i více) po dobu zhruba dvou let, se dostane na celkový počet asi 5500 plen. A kam tyhle plenky jdou? Do vašeho koše, ten do popelnice, a to všechno na skládku. Jenže chemikálie a plast v papírových plenkách zůstanou ještě dalších 500 let, než se rozloží. Existuje i kologičtější varianta, a to jsou jednorázové plenky, ale vyrobené z úplně nebo částečně rozložitelných materiálů (koupíte například v DM Drogerii). Další ekologičtější variantou jsou látkové pleny. Na trhu najdete široký sortiment nejrůznějších plenek – svrchních kalhotkových, spodních, z různých materiálů (flanelové, froté, sametové), vyráběných z mikrovláken, která vynikají savostí a větším pocitem sucha. Chcete-li kvalitnější, sáhněte hlouběji do kapsy – vyplatí se vám to, zejména pokud plánujte další dítě. Více o látkových plenách na www.pliny.cz, www.latkovepleny.cz nebo zahraničních stránkách www.wen.org.uk.


Šetrná domácnost

Rozhodli jste se, že budete „eko“ nejen v případě nakupování potravin, kosmetiky či plenek, ale že svůj životní styl zahrnete i do chodu vaší domácnosti? Jak na to? Kupujte energeticky úsporné spotřebiče (největší žrout energie je lednička a pračka). Pračku pouštějte, až když je plná, a lednici odmrazujte. Buďte úsporní i při používání počítače (notebooky mají nižší spotřebu než velké stolní počítače), vypínejte modemy, routery a WiFi přístupové body, pokud je nepoužíváte. Odpad – snažte se vytvářet odpadu co nejméně, kupujte jen to, co není ve zbytečných obalech, a preferujte velké balení. Zmenšete porce – co si budeme povídat, čím více si naložíte na talíř, tím je větší pravděpodobnost, že nedojíte a jídlo skončí v odpadkovém koši. Pokud uvaříte něčeho více, zamražte to a využijte příště. V anglosaském světě je populární heslo: „Reduce-re-use, recykle“, tedy omezte, znovu využívejte a recyklujte. Když odpad už vznikne, pak třiďte – aspoň plast, papír a sklo.
Zkuste nahrazovat klasický prací prášek ekologicky šetrným, nebo postupujte tradičními postupy (mýdlo, ocet).

Bio do škol

Tradiční školní obědové menu – knedlíky, maso, omáčka – se pomalu ze školních jídelen vytrácí. Ve vybraných stravovacích zařízeních dnes najdete spoustu zeleniny, ovoce, luštěnin a libového masa v biokvalitě. Může za to projekt Bioškoly i rostoucí poptávka po biopotravinách. Tato akce probíhá od srpna letošního roku do listopadu 2011 a v jejím rámci je vybráno 20 ekozemědělců a výrobců biopotravin, kteří se stanou dodavateli do školních stravovacích zařízení. Stejně tak je na druhé straně vybráno 20 škol, které budou do svých jídelen a kantýn biopotraviny zavádět. Projekt je zaměřen na všechny stupně školního systému (kromě vysokoškolského), tedy od jesliček až po střední školy. Zapojte svou školku nebo školu do této zajímavé akce a změňte jídelníček svých dětí. Nejlepší investicí, kterou jim můžete dát, je jejich zdraví. Více na www.bioskoly.cz

Kupujete dětem biovýrobky a proč?

Gábina Partyšová, Kristián (2)

Úplně se na biovýrobky nesoustřeďuji, protože vím, že to, co je bio, se musí brzo spotřebovat, nejlépe ještě v den nákupu... Nejsem tedy v tomto pedant, ale občas kupuji ovoce, jogurty a mléko, které jsou moc dobré.

Karla Mráčková, Max (8), Nikola (17)

Kupujeme biovýrobky, protože můj manžel je přesvědčený, že dětem tím pádem dáváme to nejlepší. Malý Max se tátovi směje a říká mu z legrace „bisexuál“ – je ve věku, kdy se o tahle slova zajímá. Takže od brambor až po maso jen bio!

Libuška Vojtková, Matyáš (2)

Jak co. Když byl Matyáš menší, tak jsem se snažila kupovat třeba biomrkev, ale nějak zvlášť to neřeším. Kdybych měla biovýrobky denně na očích, tak proč ne, ale neběhám a nesháním je. Prostě někdy biovýrobky kupuju, někdy ne.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, Karla Mráčková, BDIH, Botanicus, Libuška, Tradiční postup, Módní záležitost, Obědové menu, Život, Školní systém, CPK, Ecocert, Přírodní kosmetika, Bio, Libuška Vojtková, Opruzený zadeček, Česká firma, Znamení, Živo