Maminka.czJen pro maminku

Život.cz

Petra Miterová 13.  5.  2010
Internet se stal nedílnou součástí života snad každého z nás. Poskytuje možnost rychlého získávání informací, kontaktu s přáteli a v neposlední řadě také výhodných prodejů a nákupů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jste se chystala na mateřskou dovolenou, představovala jste si určitě hodně činností, jimž se budete věnovat. Aktivity na internetu k nim zřejmě nepatřily. Ovšem pro maminky je to nedocenitelné médium. Víte, co se děje, můžete udržovat kontakty s přáteli, získávat zkušenosti a sdílet zážitky s jinými maminkami, nemusíte se cítit osaměle.

Kromě toho si můžete i přivydělat, nebo naopak ušetřit. K přivýdělku se nejvíce hodí prodej buď vlastních výtvorů v aukcích a na specializovaných serverech, nebo prodej věcí, které vaše děti už nepoužívají či které se vám nehodí. Můžete i podstatně ušetřit, a to právě za nákupy zmíněného zboží od jiných maminek – na dětské výbavě se dá uspořit i několik tisíc korun.

Devětadvacetiletá Jana Nováková je jednou z typických představitelek internetového „maminkovského“ proudu. Má dvě děti, tříletého Kristiána a půlroční Sofii, je tedy doma už víc než tři roky. Má svůj profil na sociálních sítích, třeba na Facebooku, a pravidelně tam doplňuje informace i fotky ze života dětí i celé rodinky a diskutuje s kamarádkami o všem možném. Do diskusí se zapojuje i na ostatních „rodinných“ webech, sbírá zkušenosti jiných i sama přispívá.

Momentálně hltá zmínky o očkování. „Ze zkušeností jiných mamin se dozvím mnohem víc než v ordinaci u naší doktorky, třeba o různých vedlejších účincích nebo o tom, jak děti vakcínu snášejí,“ říká. Často taky přes internet nakupuje i prodává, zejména dětské věci. „Vyhovuje mi, že si můžu výhodně a jednoduše nakoupit přímo z domova, aniž bych musela někam chodit. Kupuji hlavně hračky a oblečení pro děti – nové nebo i lehce použité. Stejně tak značkové věci seženete na síti za mnohem lepší ceny než v kamenném obchodě,“ popisuje své aktivity Jana.

Protože obchody jsou tak jednoduché, nenechávala si ani výbavičku po prvním synkovi. „Všechno jsem prakticky hned prodávala. Nemáme doma ani tolik místa, abychom všechno skladovali. Především jsem věděla, že až to bude potřeba, bez problémů zase seženu věci, které se mi budou líbit, za dobré ceny. To se mi taky potvrdilo, navíc podruhé jsem měla holčičku a koupila si oblečení, ale i kočárek, který se pro ni mnohem víc hodil než náš původní,“ uvažuje o své strategii.

Renata Vaškovská si zase k rodičovskému příspěvku na internetu přivydělává.
„Vždycky mě bavilo dělat bižuterii a skleněné šperky. Neměla jsem na to čas, teď se této zálibě věnuji večer, když děti uložím,“ popisuje vznik svého výdělečného koníčku. „Pak jednou přišla kamarádka, jestli bych jí nemohla vyrobit originální sadu šperků pro sestřenici, samozřejmě za úplatu. Z dárku prý byli všichni nadšeni. A tak mě napadlo, že by se mé výtvory mohly líbit i dalším lidem, a začala jsem je nabízet v aukcích i na specializovaných stránkách. Na obživu to nestačí, taky tomu nevěnuji tolik času, ale zaplatili jsme si z přivýdělku dovolenou u moře, a to není vůbec špatné,“ libuje si Renata Vaškovská. Plánuje svou nabídku rozšiřovat, a jakmile půjde syn do školky, chce si vyzkoušet i možnost živit se svým koníčkem naplno.

Kromě užitečných věcí ale na síti najdete samozřejmě mnoho balastu, polopravdivých či úplně nepravdivých informací a spoustu „požíračů“ času. A to je skutečnost, kterou je potřeba si pohlídat.

Internet je samozřejmě zajímavý a užitečný, ale čas na něm strávený je dobré mít pod kontrolou. Abyste nedopadly jako manželka Jana Klimeše: „Moje žena Lenka začala trávit večery nejprve diskusemi pod příspěvky. Začalo to nevinně, sháněla informace o kojeneckém plavání. Pak přidala diskuse o výživě, plenkách, biovýživě a ani nevím, o čem všem. Další aktivitou byly aukce – kvůli lepší ceně za lego byla ochotná vstát i v noci, aby včas přihodila.

Postupně ji virtuální život zcela ovládl a začala obcházet jednu domácí povinnost za druhou. Nakonec už téměř nechodila s dcerou ven a musel jsem rázně zakročit, že takhle to tedy nepůjde. Naštěstí se nad tím zamyslela a srovnala se,“ uzavírá Jan Klimeš zkušenost, které byste se rozhodně měla vyvarovat!

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Jana Nováková, Život, Živo