Maminka.czNovorozenec

Životní zkouška

Ivana Ašenbrenerová 11.  12.  2009
Apgar skóre není výsledek fotbalového utkání, ale úplně první zhodnocení zdravotního stavu miminka těsně po narození. Test ukáže, jak na tom vaše dítě je, jak zvládlo porod, poporodní adaptaci a proč byste mu měla věnovat zvýšenou pozornost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Devadesát procent novorozenců přichází na svět úspěšně a klidně, asi deset procent ale potřebuje nějaký lékařský zásah a některá miminka vyžadují rozsáhlou resuscitaci. Těsně po porodu se proto každé miminko podrobí jednoduchému testu zralosti, který se nazývá Apgar skóre. Co vlastně znamená a k čemu slouží? Apgar skóre „vymyslela“ v roce 1952 americká anestezioložka a pediatrička Virginia Apgarová. V rámci svého výzkumu se věnovala výzkumu novorozenců a vlivu celkové anestezie rodičky na novorozené dítě. Vytvořila jednoduchý bodovací systém, díky němuž bylo možné rychle a komplexně zhodnotit zdravotní stav dítěte ihned po narození.

Do té doby byly právě narozené děti odesílány na pokoje bez formální kontroly po porodu. To se změnilo právě díky lékařce Apgarové. Jak kdysi zhodnotil jeden anonymní lékař, každé dítě, které se narodí v moderní porodnici kdekoli, se dívá na svět očima Virginie Apgarové. Jak říká neonatoložka MUDr. Mária Fedorová, tento systém měl původně pomoct anesteziologům vyhodnotit vliv anestezie, která byla podaná mamince během porodu, na novorozence. „Díky jednoduchosti hodnocení a zároveň vysoké výpovědní hodnotě si tento bodovací systém získal široké uplatnění v neonatologické praxi na celém světě, ve které se používá dodnes,“ říká dr. Fedorová.

A přestože se objevují názory, že je tento test jaksi přežitý a že patří spíše do neonatologické penze (podle názoru dr. Lanceta, respektovaného britského pediatra), přesto se tohle snadné a rychlé testování provádí dále na celém světě, ve všech možných porodnicích, ať už soukromých či veřejných. Odpůrci skóre tvrdí, že laboratorní testy jsou mnohem přesnější než okamžité testování novorozence po porodu. Stejně tak prý není testování prováděno všude stejně kvalitním personálem, a proto není tak docela stoprocentní. „Hodnocení podle Apgarové se provádí v řadě zemí na různých pracovištích stále, dokonce i v Londýně. Často je Apgar skóre jediným kritériem úspěšného porodu,“ brání tuto metodu neonatoložka Fedorová z Prahy.

Co se hodnotí?

Slyšela jste hned po narození několik čísel, která vám možná nic neříkala? Nebo jste se vylekala, protože vám přišla příliš nízká? Apgar skóre je založeno na hodnocení 5 kritérií, která poukazují na životní funkce a adaptaci dítěte po porodu. Co se tedy hodnotí?

* Barva kůže (vzhled pokožky, poukazuje na zásobení organismu kyslíkem)
* Pulz (srdeční frekvence)
* Dýchání (dobře slyšitelné, nepravidelné, slabé nebo vůbec nedýchá)
* Svalový tonus (kontrola svalového napětí – aktivní pohyb, pokrčení končetin při podráždění či nikoli)
* Reakce dítěte na podněty (dítě pláče, pláče slabě nebo dělá grimasy či je bez jakékoli pozorovatelné reakce)

Je nutné se strachovat?

Na porodním sále hodnotí stav miminka vyškolený personál (dětská sestra nebo dětský lékař), a to v první, páté a desáté minutě. Každá složka se hodnotí a boduje zvlášť, body od 0 do 2. Body všech pěti složek se nakonec sečtou. Dítě tak může „získat“ 0–10 bodů. „Čím lepší je jeho stav, tím více bodů dostane. Bodové hodnocení v 1., 5. a 10. minutě by mělo být uvedeno v propouštěcí zprávě novorozence, aby byl ošetřující obvodní pediatr seznámen s adaptací dítěte po porodu,“ vysvětluje MUDr. Mária Fedorová. Nemusíte se ale obávat, že by tohle hodnocení mělo něco společného s budoucí inteligencí vašeho dítěte. Nemusíte cítit zásadní úzkost, pokud je vaše novorozeně „obodováno“ jen osmičkou nebo sedmičkou…

Nebojte se první minuty

Samozřejmě že dítě, které dostane „čtyřku“, vyžaduje intenzivnější péči a pozorování než dítě, které má osm nebo devět. „Hodnocení v první minutě po porodu poukazuje hlavně na časnou adaptaci miminka. Dítě s nízkou hodnotou v první minutě, které vyžadovalo lékařský zásah, případně resuscitaci, ale u kterého dojde ke zlepšení v 5. minutě, má velmi dobrý předpoklad dalšího vývoje zcela bez neurologického postižení. U dětí, kde nízká hodnota Apgar přetrvává i v 10., 20., 30. minutě po porodu (tohle hodnocení se dělá jen u komplikovaných dětí se špatnou poporodní adaptací), je nutné i hodnocení dalších kritérií (provádějí se krevní odběry). U těchto pacientů je pak nutné i další speciální sledování a hodnocení neurologického stavu, v některých případech může dojít i k rozvoji epilepsie,“ říká neonatoložka Fedorová.

Každopádně i naprosto zdravé děti, které mají růžovoučkou pokožku, křičí ostošest a mají normální tepovou frekvenci, nemusí mít nutně v první minutě „desítku“. Proto se nestrachujte zbytečně – spousta miminek má po porodu namodralé končetiny, a přesto jsou zcela zdravá. „Protože stáří těhotenství se určuje podle data poslední menstruace, a některé ženy nemestruují pravidelně, ani stanovené vypočítané stáří dítěte nemusí odpovídat realitě. „U nezralých dětí se současně s Apgar skóre určuje stupeň zralosti i pomocí hodnocení podle Ballarda – body se sečtou ze speciální tabulky (zralost kůže, zralost genitálu, lanugo, svalové napětí…) a z výsledků se určí přibližný gestační týden,“ dodává dr. Fedorová. „Teprve pak se hodnotí celkový stav.“


Počet bodů

8–10 Zdravý novorozenec, který je po porodu bez větších obtíží. Většinou nevyžaduje léčbu.

4–7 Novorozenec má po příchodu na svět určité adaptační potíže, které jsou většinou jenom přechodného rázu. Obvykle vyžaduje střední stupeň zásahu a lékařské péče (odsátí dýchacích cest a dutiny ústní, podání kyslíku, prodýchnutí novorozence).

0–3 Těžký stav vyžadující neodkladnou resuscitaci.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Barva kůže, Zkouška, Zdravý novorozenec, Kvalitní personál, Virginie, Lékařský zásah, Nízká hodnota, Život, Apgarová, Živo, Virginia Apgarová, Gestační týden, Životní zkouška