Maminka.czŽivoty slavných

Životy slavných: Apačský náčelník Geronimo, jméno, kterého se bál každý Mexičan i Američan

Kristýna Juřicová 7.  9.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnes si připomeneme slavného apačského náčelníka Geronima.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Geronimo pocházel z krajiny v jižní Arizoně, asi 50 km od hranice s Mexikem. Jako rok narození se většinou uvádí letopočet 1829. Vychováván byl podle indiánské tradice a také dostal indiánské jméno – Goyathlé, v překladu to znamenalo "ten, co zívá". 

Od 16. století to v této oblasti chodilo tak, že mexičtí osadníci zakládali usedlosti a vesnice na místech apačských kmenů. Apačské kmeny tedy považovaly tato místa za své vlastnictví, a tak se vždy vedly velké boje. Zlom v Geronimově životě přišel roku 1858, kdy jeho kmen, který pobýval poblíž dnešního města Janos, napadla skupina čtyř set mexických vojáků. Mezi padlými byla i jeho rodina – matka, manželka a všechny jeho děti.

Po několika bojích s Mexikem a poté i se Spojenými státy se Goyathlé stává vojevůdcem apačských kmenů a vede nekompromisně krvavou pomstychtivou bitvu proti mexickým a americkým bojovníkům. Tyto boje vedly až k zoufalému kroku, tedy jeho kapitulaci. Převážně to bylo také kvůli tomu, že někteří apačští stopaři se dali do služeb armády protivníků, a tak se bojům nedalo dlouze odolávat. Kmenům vláda přiřadila usedlost, kde se mohly usadit a začít hospodařit.

Z jeho osobnosti se později stala tzv. "atrakce". Jezdilo se na něj dívat nespočet turistů a jako suvenýry si kupovali klobouky, jaké nosil on. Největší paradox v jeho životě se uskutečnil při inauguračním průvodu prezidenta Theodora Roosevelta. 

V roce 1909 spadl z koně a zůstal celou noc ležet na chladné zemi, což bylo pro jeho zdraví zásadním momentem. O pár dní později zemřel okolo věku 80 let na zápal plic.

Životy slavných: Ernest Hemingway a jeho slavný život
VIDEO: Životy slavných: Legenda Elvis Presley
Témata: Životy slavných, Domácí škola, Vzdělání, Historie, pořad, Škola on line, jméno, Dějepis, Elvis Presley, USA, Kmen, Rok narození, Sla, Významná žena, Mexiko, Pavel Zuna, Hospoda, Překlad, Presley, Náčelník, Mexičan, SUV, Živo, Slavná dna