Maminka.czŽivoty slavných

Životy slavných: Franz Kafka a jeho nešťastná cesta ke slávě

Kristýna Juřicová 3.  7.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? V dnešním díle si připomeneme slavnou literární osobnost Franze Kafku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Franz Kafka je jeden z nejobdivovanějších spisovatelů první poloviny 20. století. Jeho díla jsou populární nejen u nás, ale také v zahraničí. Do Prahy se sjíždí zástupy turistů, jen aby nahlédli do města, kde Franz žil a napsal také spoustu svých děl.

Kafka se narodil do židovské rodiny a byl nejstarší ze 6 dětí. Někteří jeho sourozenci zemřeli během druhé světové války v plynových komorách.

Od mala navštěvuje německé školy a studium dokončuje na německém gymnáziu. V tomto věku se mu již začíná lehce projevovat psychická nevyrovnanost – trpí pocity slabosti a neklidu. Za to ho hodně kritizuje otec, který je stavem svého syna znepokojen.

V 18 letech Franz nastupuje  na Právnickou fakultu v Praze a zde nastává bod zlomu, Franz začne psát – ne s úmyslem slávy, ale hlavně kvůli terapii. Některé povídky a úvahy dal přečíst i literátovi Maxu Brodovi. Ten je z nich nadšený a tlačí Kafku do publikace. Díky tomu se Franz ocitne v Pražském kruhu (skupina českých židovských spisovatelů).

Své první texty začíná publikovat v roce 1908 v mnichovském časopise Hyperion a v almanachu Arkadia, který rediguje jeho přítel Max Brod. Své texty také veřejně přednáší. Vystupuje jako velmi pohledný muž, který si zakládá na svém vzhledu. Proto se do něj zamilovala snad každá žena. Franz ale raději tyto lásky udržuje spíše platonicky – rád si s ženami dopisuje. Jeho nejslavnější a téměř nejužitečnější vztah byl s Milenou Jesenskou – českou spisovatelkou a novinářkou, která přeložila několik jeho děl do češtiny. Franz totiž psal svá díla německy.

V roce 1917 onemocněl tuberkulózou a pral se s ní téměř 17 let. Ve věku 40 let nemoci podlehne.

VIDEO: Životy slavných –⁠ Walt Disney a sláva jeho kreslených dětských filmů
Životy slavných: Ernest Hemingway a jeho slavný život
Témata: Životy slavných, Školství, Školák, Domácí škola, Základní škola, Školy, Vzdělání, Střední škola, Historie, pořad, Škola on line, Student, Dějepis, Alma, spisovatel, Alm, Franz Kafka, Praha, Slavná dna, Domácí výuka, Franz, Sla, Plato, Živo, Nést