Maminka.czŽivoty slavných

Životy slavných: Zakladatel mormonské církve Joseph Smith

Kristýna Juřicová 29.  6.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnešní díl přibližuje založení mormonské církve.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno založené Spojené státy prožívají kolem roku 1805 období vášnivých náboženských turbulencí. Vystupují proti sobě metodisti, baptisti, presbyteriáni a další jiní z protestanských církví.

Joseph Smith ve 14 letech spatří zjevení Boha a jeho syna Ježíše. Údajně se Boha zeptal, ke které církvi se má připojit a dostalo se mu odpovědi, že k žádné, má si ještě počkat na znamení. O tři roky později má další zjevení, tentokrát anděla, který se mu představí jako Moroni a že jeho životní úkol je zvěstovat lidem novou pravdu Boží. Knihu svatého evangelia, kterou musí přeložit, najde v kamenné truhle ve státě New York.

Joseph prý desky opravdu najde a ve svých 25 letech vydává s pomocí rodiny překlad knihy pod názvem Book of Mormon – kniha Mormonova. Vydání knihy však rozbouřilo emoce ve společnosti. A tak se stane, že on a přívrženci jeho víry jsou pronásledováni a nuceni cestovat – z New Yorku do obce Kirtland ve státě Ohio.

Nakonec prorok Joseph, který byl uvězněn, po propuštění začíná stavět chrám u bažinaté oblasti u řeky Mississippi ve státě Illinois. Smith časem prohlásí, že mu Bůh svolil k polygamii – tedy soužití s několika ženami. Tím obrátil mormonskou komunitu definitivně vzhůru nohama a v roce 1844 se začne vláda zajímat o jejich obydlenou oblast. Zemřel v provizorním vězení, utlučen rozlíceným davem, který se dozvěděl, že se vydává vládě.

Joseph Smith se tak stává prorokem a zakladatelem mormonské církve, ale také jejím mučedníkem.

Životy slavných: Známý objevitel Benjamin Franklin
Životy slavných: Extravagantní podivín Karel Hynek Mácha a jeho dílo Máj
Témata: Video, Životy slavných, Domácí škola, Vzdělání, Historie, Škola on line, Student, Dějepis, Karel Hynek, Zakladatel, Výuka dějepisu, Pavel Zuna, Domácí výuka, José, Anděla, Franklin, Živo, SVOL, New York, Církev, York, Slavná dna, Ohio, USA, Ježíš