Maminka.czChování a vztahy

Hvězdné znamení vám o vašem dítěti prozradí víc, než si myslíte!

redakce 1.  5.  2021
Hvězdné znamení vám o vašem dítěti prozradí víc, než si myslíte!
Říká se, že Rak je citlivý, Beran průbojný, Střelec optimistický a Kozoroh spolehlivý. Opravdu závisí povaha dítěte na datu jeho narození?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle astrologie představuje sluneční znamení základní povahové rysy člověka, jeho předpoklady a potenciál. Samozřejmě je však výsledná povaha současně ovlivněna i dalšími faktory – především ascendentem (východní bod horoskopu) a znamením, ve kterém stojí Luna. Například silný ascendent může Slunce přebít, stejně tak Luna, která je navíc u holčiček důležitější než Slunce. Takže každý člověk je ve své podstatě kombinace několika osobností. Ovšem do úvahy se bere i vzájemná poloha planet (tzv. aspekty), jejich pozice v astrologických domech atd. Povahu proto nejlépe vysvětlí zkušený astrolog.

Slunce jako jádro osobnosti

I když astrologie není jen o dvanácti slunečních znameních, protože existuje mnohem víc různých typů lidí, tvoří Slunce jádro naší bytosti. Představuje touhu být sám sebou, zatímco ascendent ukazuje, jak se podvědomě prezentujeme jiným lidem. Ascendent odráží, jak se projevujeme, zatímco Slunce je naše pravá podstata.
A proto je pro vás – rodiče – důležité porozumět povaze vašeho malého dítka. V jakém znamení se narodilo?

Beran (21. 3.–19. 4.)

Symbolizuje odvahu, rozhodnost a energii. Děti narozené ve znamení Berana jsou pod vládnoucím elementem ohně. Jsou veselé, kamarádské, přímé, bezelstné, bezprostřední a hlavně akční. Touží být všude první, chvíli neposedí a nadšeně se vrhají do každé nové hry. Pro rodiče je důležité, aby svého malého Beránka poučili o následcích jeho činů. Často totiž nepřemýšlí a jedná, a teprve pak si začíná uvědomovat, co způsobil.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na únor 2013

Rovněž by měly tyto děti včas pochopit, že i druzí lidé mají právo na odlišné názory a jejich vlastní pravda nemusí být vždy pro druhého to nejlepší. Berani jsou často přirození vůdci a jejich autorita se jim nedá upřít. Už od raného dětství se výrazně projevují v kolektivu, kde hrají prim. Jsou velmi netrpěliví a nervózní. Pokud jsou nuceni někde čekat, jsou nevrlí. Ve školním věku často začínají nové úkoly, aniž by ještě dokončili staré. Na rozdíl například od Střelců však Berani většinou své aktivity dovedou do zdárného konce. Snadno se učí a mají výbornou paměť. V kolektivu jsou oblíbení, ale občas to zaskřípe kvůli jejich vlastnosti říct každému, co si myslí. Ze zdravotního hlediska často trpí bolestmi hlavy. Pomohou jim procházky v přírodě, zejména v lesích a na horách. Svou velkou energii vybijí při sportu.

Býk (20. 4.–20. 5.)

Představuje trpělivost, ale i bouřlivost a tvrdohlavost. Obecně jsou Býci stabilní, konzervativní, praktičtí, důslední a tvořiví. Děti mají většinou klidnou a vyrovnanou povahu, ale když se rozčílí, stojí to za to, bývají totiž dost neústupné. Výhodou je, že se zvládnou na hodiny zabavit zdánlivou maličkostí a nepotřebují k tomu velký kolektiv. Malí Býci nemají moc rádi změny, jsou spíše samotářští a hůře navazují nové kontakty. Nesmí se na ně silou, spíš na ně platí laskavost a pozitivní motivace. Do čeho se pustí, u toho dlouho vytrvají. Většinou mají umělecký talent, takže kroužky, kde se budou učit malovat nebo modelovat, jsou pro ně velmi vhodné. Citově jsou spíše vyrovnaní, potřebují však blízkost rodičů. Znamení Býka ovládá krk a hrdlo a potíže v této oblasti často ukazují na nějaký problém, se kterým se dítě nedovede vnitřně vypořádat. Býkům udělá dobře pobyt v přírodě, zejména pak v listnatých lesích. Vhodné jsou pro ně i různé sportovní aktivity (například cyklistika, brusle).

Blíženci (21. 5.–20. 6.)

Toto znamení symbolizuje komunikaci, bystrost a zvídavost. Malí Blíženci jsou často upovídaní a dovedou bavit své okolí, počítejte však s tím, že jim nic neunikne. Jedná se ve většině případů o živé, hravé a zajímavé děti, které občas potřebují trochu „stáhnout na zem“, například aby si uklidily své hračky. Kvůli své rozevlátosti na takové praktické věci trochu zapomínají. Zajímají se o vše nové a otázkou „proč“ vás budou doslova bombardovat. Jednou z jejich hlavních předností je pohotovost. Blíženci mají obyčejně velmi dobré komunikační schopnosti, bystré reakce, jsou učenliví a výborně vstřebávají cizí jazyky. Duševní svět malých Blíženců se skládá napůl ze skutečnosti a napůl z jejich vlastních fantazií. Ty se mezi sebou občas prolínají, možná i proto tak rádi přehánějí a občas i lžou. Mezi negativní rysy patří nedůslednost, na což byste měli jako rodiče dohlédnout, protože rádi přelétají od jednoho zájmu ke druhému.
Znamení Blíženců ovládá hlavně paže, proto je vhodným druhem relaxace tělesný pohyb, hra na hudební nástroj, modelářství a samozřejmě duševní činnosti obecně.

Rak (21. 6.–22. 7.)

Představuje zejména domov, rodinu a citové zázemí. Malí Ráčci jsou většinou velmi citliví, ostýchaví, někdy náladoví a často jsou závislí na mamince. Díky své vnímavosti dokážou vycítit rodinnou atmosféru, proto jim jakékoli hádky nedělají dobře. Na křivdy nezapomínají a vyžadují citlivé zacházení. Nezájmem jsou tyto děti přímo zdrceny. Jedná se o zasněné děti, které často žijí ve svém vlastním světě. Než aby šly otevřeně do konfliktu a vyjádřily se přímo, raději kličkují. Pro rodiče je důležité, aby dítěti přímým způsobem naznačili správný postup při řešení problémů. Znamení Raka ovládá zejména žaludek, a proto se potíže v citové oblasti často projevují v oblasti břišní. Pokud vaše dítko trpí nechutenstvím a „bolí ho bříško“, je potřeba citlivě vyzvědět, kde nastal problém, a pak jej řešit. K tomuto stavu mohou Raka dovést i zdánlivé maličkosti. Vhodným druhem relaxace je pro něj například rodinný výlet do přírody, zejména pak do oblastí s dobrým výhledem, lužních lesů a otevřených luk. Raci mají také rádi domácí mazlíčky a dětem péče o vhodné zvířátko jenom prospěje.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Symbolizuje zejména hrdost, ego, tvrdohlavost a odvahu. Malý Lvíček je obvykle odvážnější a aktivnější než jeho vrstevníci, jeho energie je téměř nevyčerpatelná. Typický Lev má také herecké a dramatické sklony a miluje situace, ve kterých bývá středem pozornosti. Je sebevědomý, srdečný a obvykle velkorysý (s ostatními dětmi se podělí o sladkosti i hračky). Jedná přímo, ale dokáže být i paličatý. Když se pro něco nadchne, vkládá do toho celou svou bytost a dokáže strhnout i ostatní. Při výchově Lvíčka je důležité nepotlačovat jeho vůdčí vlastnosti a uvědomit si, že dítě nutně potřebuje uznání a povzbuzování. Pokud se mu ho dostává, můžete od něj očekávat vysoké výkony. Ovšem nezapomeňte ho naučit, že i ostatní lidé potřebují své místo na výsluní. Znamení Lva ovládá srdce a záda, děti zrozené v tomto znamení potřebují doteky, masáže a ujištění, že si jich vážíte. Vhodným druhem relaxace je například návštěva zoologické zahrady.

Co vás čeká v příštím roce? Horoskop pro všechna znamení na rok 2020 od Martiny Boháčové najdete zde.

Panna (23. 8.–22. 9.)

Představuje přizpůsobivost, ale také soudnost, (sebe)kritiku, plánování, přesnost, puntičkářství a organizační schopnosti. Děti zrozené ve znamení Panny jsou obvykle klidné, ve větší společnosti spíše mlčenlivé. Rády poslouchají a přemýšlejí nad tím, co se kolem nich děje. Jedná se většinou o praktické a na zemi pevně stojící jedince. Milují pořádek a tělesné pohodlí. Miminka a batolata většinou nesnášejí vlhké plenky či ulepené prsty. Děti narozené ve znamení Panny jsou obvykle dost vybíravé a nemají rády náhlé zvraty. Občas mají problém s přijetím sebe sama, což souvisí s jejich puntičkářstvím a touhou po dokonalosti. Znamení Panny ovládá trávicí systém jako celek, a pokud se vyskytnou s trávením nějaké problémy, svědčí to o potížích, s nimiž si daný jedinec momentálně neví rady. Vhodnou relaxační aktivitou jsou výlety do přírody, sport, ale také účast v různých kroužcích a hnutích, kde může realizovat svou touhu po pomoci.

Váhy (23. 9.–22. 10.)

Znamení symbolizuje zejména hledání rovnováhy a harmonie. Váhy jsou bystré, vrtkavé a stále v pohybu. Potřebují si povídat s ostatními o tom, co se jim honí v hlavě.
Špatně snášejí vše nepříjemné a negativní, touží po harmonickém prostředí. Typická Váha se neumí rázně rozhodovat a ratolesti narozené v tomto znamení často přivádějí rodiče svou váhavostí k zoufalství. Děti by při svém rozhodování vždy měly mít na výběr z několika možností, a pokud si jednu zvolí, následná podpora okolí je pro ně důležitá.

Zrozenci tohoto znamení nejsou tvrdohlaví. Jestli chcete svého potomka k něčemu přimět, rozumně a logicky mu to vysvětlete a dopřejte mu čas, aby si to v hlavě srovnal. Při komunikaci mohou působit opatrným dojmem, protože dříve než něco řeknou, vše pečlivě zváží. Většinou se jedná o dobré studenty, protože uvažují jasně, logicky a jsou zvídaví. Váhy odpovídají za činnost ledvin a právě výkyvy v činnosti tohoto orgánu jsou častým problémem člověka narozeného v tomto znamení. Vhodnou relaxační aktivitou je pro ně poslech harmonické hudby. Střídání aktivit je důležité pro udržení jejich duševního a fyzického zdraví.

Štír (23. 10.–21. 11.)

Symbolizuje sexualitu, moc, tajemno a technické nadání. Je to znamení silně citové a poněkud komplikované. Často prožívá značné citové zvraty, s nimiž si neví rady.
Má rozvinutý vhled do druhých a intuici. Jedná se o vážnější vodní znamení, které nemá moc smysl pro humor, ale na druhou stranu dokáže vše dělat s vášní a obrovským zaujetím. Má mimořádně silnou vůli, s čímž byste měli jako rodiče počítat a udržet si při výchově důslednost a pevný postoj, ale zároveň učit svého potomka ohleduplnosti. Štír těžko přistupuje na kompromis, dokáže být k sobě (i ostatním) velmi tvrdý, málokdy odpouští nepřátelům a případnou zradu si ve svém srdci nese jako bolestné zklamání.

Asi největší slabinou Štíra je naprostá nechuť ke změnám, zvlášť k těm důležitým. Štír se musí naučit uvolnit své city a mluvit o svých problémech. Brání mu v tom jeho vrozená nedůvěra, což se však dá změnit především citlivou výchovou v dětství, případně nalezením dobrého přítele, ke kterému může mít absolutní důvěru. Znamení Štíra ovládá zejména pohlavní orgány a vylučovací soustavu. Ideální relaxací je sport a procházky přírodou.

Střelec (22. 11.–21. 12.)

Představuje hledání a poznání, studium, cestování a také touhu po svobodě. Střelci jsou od přírody optimističtí, bezstarostní a občas trochu nezodpovědní. Výhodou je, že problémy je nezdrtí, ale spíše posunou ve vývoji. Malý Střelec se často usmívá, s ničím si nedělá velkou hlavu a jeví živý zájem o dění okolo sebe. Miluje pravdu a snaží se jí dopátrat za každou cenu. Pro rodiče je trochu problém, že nemá rád omezování svobody. Děti v tomto znamení se většinou nedokážou dlouho soustředit, a proto musí své aktivity často střídat a prokládat je přestávkami.

Milují sci-fi a například návštěva Disneylandu v nich jistě zanechá vzpomínku na celý život. Touha po vzdělání je tomuto znamení vlastní, ale zásadní podmínkou je, že učení musí dotyčného jedince bavit. V opačném případě se soustředí jen obtížně a jeho nestálost může vést až k lehkomyslnému přerušení studia. Střelcova nechuť k jakémukoli omezování se často zvrhává v přehánění a zveličování, proto od rodičů vyžaduje značnou trpělivost. Znamení Střelce ovládá zejména nohy – kyčle a stehna. Vhodnými relaxačními aktivitami jsou výlety do přírody, cestování na nová místa, neobvyklé druhy sportu a také poslech hudby.

Kozoroh (22. 12.–19. 1.)

Symbolizuje praktičnost, ctižádostivost, spolehlivost a vytrvalost. Mnohdy samotářští Kozorozi přímo vyžadují respekt. Malé děti proto často testují své rodiče a vrstevníky, jsou-li vůbec hodni jejich respektu. Přesto jsou to obvykle milé, klidné, naprosto soběstačné děti, o kterých skoro ani nevíte. Typickou vlastností tohoto znamení je inklinování ke starším a vyzrálým lidem. Kozoroží dítě působí svým chováním dojmem vyššího věku a naopak ve vyšším věku zúročí své zkušenosti a může se projevovat svěžeji než jeho vrstevníci.

Kozoroh nemá rád velkou společnost, mívá jen pár kamarádů nebo pouze jednoho, kterému může důvěřovat. Dítě se nutně potřebuje naučit zodpovědnosti za své jednání, jinak se může stát, že si přestane vážit druhých lidí a nebude schopno dostatečně ocenit výsledky jejich úsilí. Velmi důležité pro jeho vývoj je naučit se vděčnosti. Kozorohova spolehlivost, praktičnost, vytrvalost a pečlivost je velkou výhodou nejen ve škole, ale později i v práci. Znamení Kozoroha ovládá kosti, zuby a kostru. Například problémy se zuby naznačují, že jedinec nestojí pevně na zemi. Vhodnou relaxační aktivitou je aktivní pobyt v přírodě, četba nebo filmy.

Vodnář (20. 1.–18. 2.)

Toto znamení představuje přátelství, pokrok, novátorství a také život ve skupině. Vodnář je často vynalézavý, originální a také značně inteligentní. Má pohotové reakce a už jako malé dítě se projevuje nezávisle, svobodomyslně a nekonvenčně. Často si uvědomuje svou výjimečnost a pak se v kolektivu cítí odstrčen, i když společnost druhých lidí ke svému životu nutně potřebuje. Malé děti narozené v tomto znamení dosahují přímo mistrovství v rozebírání hraček. Jsou často umíněné, zároveň ale bystré. Mají zajímavé postřehy a mnoho nápadů, o nichž přemýšlí, jak je uskutečnit. Výchova vyžaduje po rodičích velkou dávku trpělivosti, ale i odpovědnosti.

Zajímavé je na Vodnářích také to, že se snaží být nekonvenční a lišit se od druhých, přitom se ale sami nechtějí příliš měnit. Nespokojí se s tím, co je zaběhnuté a co všichni nosí. Jejich nápady mnohdy předcházejí dobu. Někdy dokážou být přehnaně usedlí a zodpovědní a jindy by nejraději zbořili všechny zavedené pořádky. Znamení Vodnáře ovládá kotníky, holeně a také tělní oběhy. Vhodnou relaxační aktivitou jsou pro ně procházky v přírodě, milují ale také vodu. Vodnářům dělá dobře vše, kde mohou uplatnit svou originalitu a smysl pro novátorství a vynalézavost.

Ryby (19. 2.–20. 3.)

Symbolizují idealismus, představivost, romantiku, duchovnost a city. Ryby se často pohybují v rovině snění a na své okolí mohou působit trochu nepřítomným dojmem. Snadno se naladí na druhé lidi a vcítí se do atmosféry, která je kolem nich. Nevýhodou je jejich přecitlivělost a snivost, která může vést až k pasivitě. Mají velkou fantazii, a proto z nich vyroste hodně spisovatelů a básníků. Děti narozené ve znamení Ryb jsou často plaché a mívají zvláště v dětství nepřekonatelné zábrany ve styku s lidmi (i vrstevníky). Bývá pro ně například problém zajít na nákup nebo se zeptat neznámých lidí na cestu. Jsou často závislé na svém domácím prostředí, kde se cítí v bezpečí. Výchova by měla probíhat citlivě a formou pozitivní motivace. Poměrně dobře se přizpůsobují změnám a novým podmínkám, ale problém je v tom, že z nich mají dopředu obavy, a to zejména kvůli své rozvinuté představivosti. Nemají rády příliš bouřlivé prostředí, a pokud se do něj dostanou, dávají zřetelně najevo svou nespokojenost. Mají rozvinutý smysl pro spravedlnost, sociální cítění i ochotu pomáhat druhým, pro které se dokážou i obětovat.

Milují pohádky a mystické příběhy, kde dobro zvítězí. Jsou často romanticky založené, mohou být snadno manipulovatelné. Často bývají nepraktické. Vhodnou relaxační aktivitou je pro ně pobyt v přírodě u jezera, moře, plavání, akvaristika či fotografování.

Co vás čeká v příštím roce? Horoskop pro všechna znamení na rok 2020 od Martiny Boháčové najdete zde.

Témata: Děti, Láska a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Dětství, Sport, Pořádek, astrologie, příroda, Býk, Blíženci, Kozoroh, Střelec, Vodnář, Povahové rysy, cizí jazyk, Četba, Vzájemná poloha, Luna, Vodnářům, Blíženec, Znamení, Praktičnost, Znamení zvěrokruhu, Organizační schopnost, Sport na Heureka.cz