Zjistěte své plodné a neplodné dny

Znalost fází menstruačního cyklu vám může být nápomocná nejen, když se snažíte zplodit potomka, ale i v opačném případě.
Zjistěte své plodné a neplodné dny

Výpočet plodných dní bývá někdy užíván jako přírodní antikoncepční metoda i když poměrně málo účinná. Zjednodušeně se dá říci, že otěhotnění je nejpravděpodobnější přesně mezi dvěma menstruacemi, málo pravděpodobné před menstruací a těsně po ní.

Pokud máte pravidelný 28denní menstruační cyklus, za nejvíce plodné dny jsou považovány dny okolo ovulace, tedy v době, kdy se zrající vajíčko uvolňuje z vaječníku a následně putuje vejcovodem směrem k děloze. K tomuto dochází 14. den cyklu (menstruační cyklus začíná prvním dnem menstruace a končí posledním dnem před menstruací další). Většinou se připočítávají další 3 dny před a po zmíněném dnu, což se pak souhrnně označuje jako období ovulace. Tedy vaše plodné dny jsou mezi 11. až 17. dnem cyklu.

Máte jen pár hodin
Ženské pohlavní buňky, tedy vajíčka, mají omezenou dobu životnosti. Předpokládá se, že vajíčko je schopno oplodnění pouze 12 až 14 hodin po ovulaci a mužské spermie, které je mohou oplodnit, přežívají 24 až 48 hodin. Čím blíže uvolnění vajíčka se styk uskuteční, tím větší je vaše šance na otěhotnění.

Pokud však nemáte pravidelný cyklus, je zjištění plodných dní opravdu složité. Je třeba vzít vaše cykly nejméně 6 měsíců nazpět a určit nejkratší a nejdelší cyklus. Od nejkratšího cyklu pak odečtěte 20 a vyjde vám váš první plodný den. Od nejdelšího cyklu odečtěte 10 a vyjde vám váš poslední plodný den.

Může se však stát, že se vajíčko z vaječníku vůbec neuvolní. Toto období pak označujeme  jako anovulační cyklus a oplození v těchto případech tedy možné není. Anovulační cykly se mohou vyskytovat v pubertě, po porodech, potratech, na sklonku plodného období, při vysilujících onemocněních, při některých hormonálních poruchách či ve stresových situacích.
V případě vyhnutí se nechtěnému otěhotnění je však lepší spoléhat se na jiné antikoncepční prostředky, než na pouhý výpočet plodných dní.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články