Maminka.czŠkolák

Zkraťte dobu stonání na polovinu - Saunujte se s dětmi!

redakce 28.  10.  2011
Zkraťte dobu stonání na polovinu - Saunujte se s dětmi!
Pravidelné saunování školních i předškolních dětí přináší snížení počtu prostonaných dnů na polovinu, zkrácení doby onemocnění horních cest dýchacích na jednu třetinu i výskyt případných komplikací. Prokázán a vysvětlen byl také příznivý vliv na léčbu astmatu. Zahraniční odborníci to již v praxi vyzkoušeli. Česká republika zatím stále v saunování dětí zaostává.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč se saunovat s dětmi?

Významnou součástí celé kultury saunování je výcvik k návykům zdravého životního stylu. Dítě se učí zvládnutí sebeobsluhy, osobní hygieny, dietního i pitného režimu, ale také tzv. behaviorálního jednání při pobytu v prohřívárně, rozvoje dušení pohody, psychické zdatnosti a odolnosti. Důležité je vybrat pro dítě správnou saunu. Pokud není v areálu přímo sauna pro děti, je třeba vybrat saunu s nižším stupněm vyhřívání nebo adekvátně zkrátit dobu saunování dítěte.

Doporučená doba saunování pro děti

Děti předškolní (do 6 let) – asi 40 % doporučené doby pobytu dospělých v příslušné sauně

Děti mladší školní (7-10 let) – asi 65% doporučené doby pobytu dospělých v příslušné sauně

Postup saunování s dítětem (Postup má ideálně tři fáze):

1) Fáze očisty
2) Fáze prohřívání
3) Fáze ochlazení
4) Fáze závěrečná – odpočinková

Důležitá je příprava před příchodem do sauny. S sebou je třeba připravit prádlo – osušku, župánek, ruční a pantofle) a případně nápoje. Ty je možné zakoupit i v saunovém baru.

Po příchodu do prostoru saun je třeba se převléknout do županu nebo do osušky. Do samotné sauny již dítě přichází svlečené, pouze v sapovacím prádle a po úvodní fázi očisty, která spočívá v důkladném osprchování. Druhou fází po osušení těla je již samotné prohřívání, které zabere asi 6 – 12 minut v jednom cyklu a ihned poté následuje krátké sprchování a navazující fáze ochlazení, u dětí nejlépe pod studenou sprchou, dokud je to příjemné. Následovat mohou další až 2 cykly prohřívání a ochlazení a poté vždy fáze závěrečná

či odpočinková. Mohou to být pohybové aktivity i pasivní odpočinek na lehátku po dobu asi 10 minut pro zklidnění a doplnění tekutin. Před první návštěvnou vás saunér na vyžádání provede prostory saun, ukáže jednotlivé sauny, doporučí nejvhodnější pro vás i pro vaše děti a zapůjčí osušky nebo župany.

ČTĚTE TAKÉ: Horečka - silná zbraň proti infekci

DESATERO ZDRAVÉHO SAUNOVÁNÍ

Aby mělo saunování smysl, choďte se potit minimálně jednou týdně. Nechoďte do sauny ani hladoví, ani přejedení nebo značně fyzicky unavení.

1) V saunovacích kabinách (prohřívárnách) používejte pouze prádlo do sauny. Celé tělo včetně nohou podkládejte prostěradlem či osuškou. Plavky v prostorách Saun nepoužíváme.

2) Před prvním vstupem do prohřívárny se umyjte vodou a mýdlem a řádně se osprchujte. Vlasy si umyjte až před posledním vstupem.

3) Před každým vstupem do prohřívárny setřete vodu z povrchu těla.

4) S sebou vezměte jen prostěradlo či osušku, na které si sednete nebo lehnete. Nevhodné je sedět způsobem, jako sedíte na židli, může vést k závratím nebo bolesti hlavy. Děti usaďte v klasických saunách na nižší patra, kde je teplota nižší.

5) V saunách můžete dýchat pouze nosem, ale také ústy. Při pocitu pálení vzduchu při dýchání můžete překrýt nos i ústa dlaní. Dýchejte normální frekvencí, jak jste zvyklí. Děti mohou dýchat do tzv kapsičky, ruce spojí do mušličky a dýchají do ní.

6) Po uplynutí doporučené doby pobytu nebo při pocitu pálení ušních boltců, špičky nosu či bradavek vyjděte z prohřívárny.

7) Při pocení můžete velmi lehce hladit a otírat povrch těla, což pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže.

8) Opláchněte se pod sprchou a ochlaďte se v bazénu – pozvolným ponořováním, nikoli skokem! Pokud možno i s hlavou, nebo alespoň po zátylek.
Sledujte průběh 3 fází - Nejprve se dostaví pocit chladu, poté začnete cítit tepelnou pohodu, v poslední fázi, kdy opět nastoupí pocit chladu, se vraťte z ochlazovacího bazénu do prohřívárny – celkem cca po 2–5 minutách.

9) Proceduru teplo-chlad opakujte alespoň 3x. Po posledním ochlazení se opláchněte vlažnou vodou, nepoužívejte již mýdlo a zabalte se do osušky / koupacího pláště / županu. Zabalení a osušení přejděte relaxovat na alespoň 20 minut do odpočívárny nebo k Sauna baru. V této fázi nezapomeňte řádně doplnit tekutiny. Vhodný je chlazený čaj, minerálka nebo vybrané isotonické sportovní nápoje.

10) Pokud jste saunování prováděli správně, budete se cítit příjemně uvolnění a unavení. Blahodárné účinky by zrušila konzumace alkoholu nebo kouření, proto si raději dopřejte nápoje a pokrmy, které Vám doporučí obsluha.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Pól, Doporučená doba, Příjemné uvolnění, Sto, Pasivní odpočinek, Zdraví na Heureka.cz