Maminka.czTipy na výlet

Zkraťte si čekání na Ježíška a vyrazte za zábavou. Máme 5 tipů na super adventní výlety

Simona Procházková 10.  12.  2022
Neseďte doma, vydejte se s rodinou na výlet nebo za zábavou. Máme pro vás pár skvělých tipů na místa a akce, kde nasajete sváteční atmosféru všemi smysly. Nenechte se přemlouvat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vánoční trh na zámku Dobříš

Nádvoří zámku Dobříš se v sobotu 10. prosince promění v rozmanité adventní tržiště, kde si na své přijde úplně každý. Vánoční trh, nad kterým převzala záštitu paní Livia Colloredo-Mannsfeld, nabídne půvabnou a poklidnou adventní atmosféru. Za melodií vánočních koled a uprostřed vánočně vyzdobeného nádvoří si pochutnáte na místních specialitách a zakoupíte rozličné vánoční dekorace, ozdoby na stromeček, šperky nebo výrobky z medu. Určitě potěší, že vstupné je zdarma.

„Návštěvníci ochutnají pochutiny z colloredských ryb, škvarky, oříšky, vína, kávu, různé druhy sladkostí a chystáme také ochutnávku z vepřových hodů – jitrnice, guláš, klobásy a další,” informuje Kateřina Doušová ze zámku Dobříš.

VIDEO: Tipy na prosincové výlety

Vánoční radosti na Vysočině

Na Vysočině je krásně po celý rok, v adventním čase ale obzvlášť. Jako každý rok se můžete těšit na spoustu vánočních akcí, které navodí slavnostní atmosféru. V sobotu 10. prosince se na náměstí v Novém Městě na Moravě uskuteční farmářský trh s vánoční tematikou a vánoční trh. Nakoupíte tu lokální potraviny a produkty, perníčky, med nebo pivo z novoměstského pivovaru Hejkal. Těšit se můžete také na uměleckého kováře, výrobky z ovčí vlny, proutěné zboží, dřevěné hračky a adventní dekorace. Pořídit si zde budete moct také vánoční stromek, jmelí a ozdoby.

Pokud se každý rok nemůžete dočkat, až se ve městech rozzáří adventní výzdoba, zajeďte se podívat do Třebíče, kde na vás dýchne ta pravá vánoční atmosféra. Ve městě plném historických památek, z nichž je několik dokonce zapsáno na seznamu UNESCO, se začínají chystat na období adventu už několik týdnů dopředu. Po dvou letech rekonstrukcí se velká část oslav vrací na centrální Karlovo náměstí, kde se můžete těšit na ozdobený stromeček, betlém a od 9. až do 22. prosince na vánoční trhy. S dětmi nevynechte návštěvu TIC Bazilika, kde bude nachystána Ježíškova pošta. Jedinečnou Vánoční procházku, při které si projdete město a objevíte krásnou adventní výzdobu s mnoha zvukovými a světelnými efekty, chystají každoročně ve Světlé nad Sázavou. Procházka se otevírá pro návštěvníky první adventní neděli. Nově se do adventního programu zapojí také zámek Světlá.

Uniknout by vám neměly ani jedinečná Betlémská cesta (výstava betlémů v domácnostech) v Třešti nebo živý betlém v Telči. Víkend před Štědrým dnem, 17. a 18. prosince, se na náměstí v Telči představí živý betlém. Komponovaný pořad telčských folklorních souborů vychází z biblického příběhu o Ježíškovi a je sestavený ze staročeských lidových koled, říkadel a tanců.

Předvánoční čas plný zábavy na zámku ve Žďáru nad Sázavou

Vánoční trhy, na kterých nakoupíte originální a lokální dárky přímo od tvůrců, tvořivé dílny pro děti, vánoční koncerty a speciální adventní prohlídky. To vše a mnohem víc vás čeká v předvánočním čase na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Přijeďte si sem užít pravou vánoční atmosféru.

Žďárský zámek není tak úplně jako zámky ostatní, které jsou během zimních měsíců zavřené. Ve Žďáru je totiž otevřeno téměř celoročně. Navštívit zde můžete audiovizuální Muzeum nové generace, které je jediným muzeem, jehož cílem je vyhnat vás z muzea ven. Projděte se například po prohlídkovém okruhu Po stopách Santiniho.

V období adventu se v areálu zámku zabaví celá rodina. Připravený je bohatý program plný aktivit jak pro dospělé, tak pro děti. Pro všechny, kteří se chtějí naučit a vyzkoušet si něco nového, jsou určeny workshopy. Čeká vás zdobení vánočních baněk, výroba perlové hvězdy tradiční metodou, toto řemeslo je zapsané na seznamu UNESCO. Vyrobit si můžete také čerty ze sušeného ovoce, což je tradiční pochoutka, která nesmí chybět na žádném mikulášském jarmarku. Bude probíhat i společné tvoření betlému pod vánočním stromem.

Během toho, co budou vaše děti tvořit, můžete jít nakoupit dárky na tradiční vánoční trh s regionálními produkty a ručními výrobky, který se bude konat na nádvoří a v zámeckých sálech.

Sváteční atmosféru na zámku završí vánoční prohlídky, v rámci kterých projdete vánočně vyzdobený areál zámku a kláštera a poznáte vánoční zvyky i historii tohoto kouzelného místa, kde lidé slaví Vánoce už 770 let. Prohlídky budou probíhat 10., 11., 17. a 18. prosince.

Výlety za dobrotami: Odhalte tajemství hořických trubiček či štramberských uší

Advent v muzeu: živý zvířecí betlém i vánoční zvyky

Velbloud, lamy, poník i koza budou součástí živého betlému v Národním zemědělském muzeu v Praze. Kromě betlému si budete moct zazpívat koledy, oživit staré vánoční zvyky, zdobit cukroví i vyrobit drobné vánoční dárky. Advent v muzeu se koná 10. prosince od 10 do 17 hodin. I letos bude součástí oblíbené zdobení perníčků nebo výroba ozdobiček a svícnů. V gastrostudiu v expozici Gastronomie si pak návštěvníci budou moct upéct minivánočky společně se Starou gardou Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Zájemci si připomenou vánoční tradice jako lití olova nebo pouštění lodiček z ořechových skořápek.

V roce 2022 si Národní zemědělské muzeum řadou akcí a výstav připomíná významného českého přírodovědce Gregora Johanna Mendela, od jehož narození v červenci uplynulo 200 let. Hlavní výstavou sezony NZM je Nekonečný příběh – odkaz Mendela v zemědělství.

Adventní soutěže a vánoční skřítci v zážitkovém hračkářství Hamleys

Po celý adventní čas se pražské hračkářství Hamleys promění v ráj vánočních kouzel a splněných přání. Touží vaše ratolesti zažít něco nevšedního? Vezměte je sem. Každou adventní neděli se můžete potkat s vánočním skřítkem ve fotokoutku ve vstupní hale a se zaměstnanci v krásných vánočních kostýmech. Ozdobený stromek, který je přes čtyři metry vysoký, je pak pomyslným bonusem, díky kterému se budete na Vánoce těšit ještě víc a budete si adventní období užívat naplno.

Probíhá také velká vánoční soutěž o nákup za 10 tisíc korun, tak můžete zkusit štěstí. Každý, kdo by chtěl soutěžit, musí počítat plyšové medvídky v soutěžním tubusu umístěném taktéž ve vstupní hale. A kde najít hlasovací lístek, kam svůj tip musíte zapsat? Místo pro zápis tipu se nachází na konci každé účtenky, pak je nutné ho hodit do hlasovací krabice. Soutěžit můžete až do 23. prosince.

Tím to ale nekončí! Posláním Hamleys je dělat radost, a to je jedním z důvodů, proč se hračkářství rozhodlo podpořit mikulášskou nadílku pro děti zaměstnanců IKEM nabitými kartami Hamleys Pass. Stejně tak podporuje dětský domov v Dolních Počernicích, kde děti taktéž obdarovalo nabitými kartami pro jakékoliv atrakce v Hamleys. Sladkostmi také Hamleys zpříjemní Vánoce malým pacientům v FN Motol. Přijďte dětem zkrátit čekání na Ježíška atrakcemi, hrami a pravou vánoční zábavou.

Témata: Rodina, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, Vánoce, zábava, Za zábavou, Výlety, Advent, Cestujeme, Ježíšek, výstava, zámek, Vánoční stromek, Třebíč, Atrakce, Hamleys, Zámecký, Vánoční trhy, Adventní neděle, Karlovo náměstí, Muzeum, Muzeum nové generace, Santini, Telč