Maminka.czKam s dětmi

Zkroťte babičku! Když se prarodiče pletou do výchovy...

Martina Machová 4.  11.  2015
Místo aby si babička Jarka užívala dlouho očekávaných vnoučat, převzala za „nemožné rodiče“ jejich výchovnou roli. Babička je generál, pedagog, výživový expert, psycholog i lékař v jednom – všichni včetně vnoučat z ní šílí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všichni už jsme z naší babičky zoufalí, máme ji sice s manželem, sestrou i švagrem rádi, ale stále méně se nám chce svěřovat jí vnoučata. Babička je samozvaný generál a absolutistický vládce, vyžaduje slepou poslušnost, nesnese odpor a jiný názor.

Babička má vždy a ve všem pravdu – my ostatní jsme nemožní, omezení, neinformovaní a naivní. Má i sestry rodina však občas hlídání potřebujeme, a tak obvykle zatneme zuby, uplatíme děti a modlíme se, aby nestrávily celý víkend dloubáním pampelišek z trávníků či sezením nad nedojedenou polévkou.

Babička Jaruška, rázný pedagog i osobitý psycholog

Všechna čtyři vnoučata babičky Jarky už chodí do školky, takže samozřejmě chápu, že když se u ní sejdou, musí poslouchat. Jsou ale věci, nad kterými zůstává rozum stát. Všechny děti se u babičky musí po obědě převléct do pyžama a hodinu spát – je jedno, zda je venku krásné léto nebo dětmi dlouho očekávaný sníh.

Babička není stroj na hlídání

Kdo nespí a nesní polévku, tak podle babičky neporoste. „Hybaj spát, nebo nevyrosteš, nevezmou tě do školy a ve školce se ti budou smát!“ říkává naše milá Jaruš. Ale pozor, Jaruška to nejen říká, ale také svým slovům sama věří! Dalším důvodem, proč děti nerostou, je údajně také to, že spí s rodiči v posteli.

A tak se jednou stalo, že nás v noci vzbudil pláč – náš Adam se choulil pod peřinou a strašně plakal. Když jsem se vyděsila, co se děje, řekl, že se moc bojí, měl ošklivý sen a chtěl by k nám. Jenže když k nám půjde, tak nikdy nevyroste! (Babička Jaruška má neuvěřitelně silný přesvědčovací talent.)

Všechna vnoučata (žádné ještě nechodí do školy) mají u babičky své písanky, kam trénují psaní. Než je babička pustí na zahradu, musí udělat úkoly – prý aby pochopily, že nejdřív je práce a pak zábava. Naštěstí to děti docela baví, určitě víc, než když dostanou místo balónu zahradnickou lopatku a musí zbavovat trávník pampelišek, chodník mechu a záhonky plevelu…

Kdo má plný kyblík, vyhrává Fidorku. Tu ať má, či nemá rád, musí „za odměnu“ zkonzumovat. „Psyché“ si dítka otužují chozením do tmavého sklepa pro brambory a také rozličnými úkoly, kdy je babička nutí zajít například k sousedům pro sůl a podobně. „Vychovali byste z nich malé budižkničemu, co se všeho bojí!“ říkává naše babí, když vymýšlí další bobříky odvahy.

Babička Jaruška ví, jak na nemoci!

Nejenže i šestiletá vnoučata spí u Jarušky kvůli zdraví a kondici po obědě, ale děti se u ní též otužují a zocelují své zdraví. Večer je otužuje chladná sprcha na závěr koupele, ráno rozcvičky u pootevřeného okna. Já i sestra se pomalu stydíme, když mají děti rýmu, tu babička označuje za rodičovské selhání – špatně se o děti staráme, tak se nachladily.

Pokud si dítě odře koleno, obvykle to zatluče, neboť babička Jaruška má jediný lék na odřeniny – peroxid vodíku. A tak místo aby se šlo dítko s odřeným kolenem pomazlit a nechat se jemně ošetřit nepálivou desinfekcí, u babičky raději spolkne slzy a zamaskuje roztrhnuté tepláky. Jen ať si babička ničeho nevšimne!

Elixírem číslo dvě je v Jaruščině „něžné“ péči o francovka. Když dojde peroxid, používá jí jako desinfekci, potírá s ní i afty a opary, „rozmasírovává“ růstové bolesti a na kostce cukru ji podává coby jedinečný lék proti nachlazení a žaludečním problémům. Jaruška je sice příznivce studeného odchovu, ale je-li dítě bez nátělníku, sedí polovinou hýždí smrtce na lopatě! „To snad ví proboha každý!“ říkává Jaruška. (Hádejte, bez jakého daru se u nás neobejdou žádné Vánoce…)

Babička Jaruška, expert na výživu

„Polévka je základ, to ví každý trouba kromě vás! Pak nemají být ty děti takoví chcípáčci. Bolí mě srdce, že až tu jednou nebudu, budete je cpát jen špagetami a rejží!“ lamentuje často babička. Naopak ryby jsou dle Jarušky nezdravé a nebezpečné, zato hovězí játra jsou plná železa a děti by je měly jíst každý týden (co na tom, že je nesnáší).

A co když dětem něco nechutná? Řešení je dle Jarušky jednoduché, děti sedí u jídla, dokud ho nesnědí, nic jiného nedostanou! Však ony si budou chtít hrát… Když se jeden z vnuků při jídle poblinkal (játra mu opravdu nechutnala), dostal hadr a musel vše po sobě uklidit.

Dětem se k babičce obvykle příliš nechce, víc než na přísnou babičku se těší na sestřenice a bratrance, já i sestra se snažíme brát vše s nadhledem, nicméně děti náš nadhled sdílí méně a méně. Nechci ubližovat dětem, ani upírat babičce vnoučata – bohužel se s babičkou nedá příliš mluvit.

(Zdena, 35 let)

Témata: Kam s dětmi, Vaše příběhy, Prarodiče, Maminka cestuje, pleť, Babi, Ošklivý sen, Plevel, Pisa, Trouba, Nepál, Poslušnost, Bobr, Rodičovské selhání, Jediný lék, Hovězí játra, Žaludeční problém, Krásné léto, Vládce, Celý víkend