Maminka.czLáska a vztahy

Zkusili jsme tantra kurz. A já viděla svého muže podruhé v životě plakat

Jana Potužníková 9.  8.  2020
Blížily se moje narozeniny a já věděla jediné: Chci je oslavit opravdu výjimečně! Žádný dort a svíčky, ale něco nezapomenutelného. Takže třeba... tantra kurz pro páry?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem se o kurzu „Jen pro páry“, který pořádá Michal Zemek z Tantra Centrum Plzeň a Daniela Torp, zakladatelka rodinného Freya centra, zmínila poprvé, můj muž mě odbyl. Pochopitelně. Tantra ho na první setkání nenadchla, navíc nemá rád sdílení ani davové akce. Ale týden před termínem najednou stál v obýváku a ptal se: „Kam že to jedeme?“ A tak jsme poslední lednový víkend jeli do Tuněchodského mlýna, kde civilizaci nenajdete široko daleko a Wi-fi signál jen při velkém štěstí.

Napětí a žaludek na vodě

Odjížděla jsem v šíleném stavu. Nervózní! Protože zatímco já si uměla alespoň trochu představit, co nás čeká, můj muž podle mě vůbec. Preventivně jsem ho připravovala – že nepůjde jen o to naučit se „lepší“ sex, že se asi dostaneme i na jiné vztahové věci. Přesto trval na tom, že to dá.

Úsměv nám oběma zamrzl ve chvíli, kdy jsme poprvé vstoupili do místnosti s ostatními páry, a došlo na důvody, proč jsme vlastně všichni přijeli. Už tehdy bylo jasné, že jsme dorazili každý úplně s jiným motivem. Čerstvě zamilovaný pár zajímal sex jako takový, pár po pětadvaceti letech manželství se snažil hledat určité hlubší vrstvy vztahu, byli tam ti, kteří si chtěli odpočinout a strávit spolu volný víkend, i lidé, kteří za sebou měli individuální masáže a chtěli jejich kouzlo přenést do vztahu. A pak jsme tam byli my.

Když vám partner řekne: Ale já druhé dítě nechci! Šok. Co teď s tím?

Já, která chtěla od všeho trochu: zažívat doma tantru, najít větší hloubku ve dvanáctiletém vztahu i zažít něco úplně jiného, než spolu o víkendech obvykle zažíváme. A Martin? Přijel, aby mi udělal radost. „Přivlečenec“, jak jim lektoři říkají. Při prvních úkolech jsme se na sebe jen nervózně dívali a já cítila pořád větší napětí. Jeho. Tohle si nemohl užívat ani omylem.

Ale nejisté při prvních pokynech byly i ostatní páry. Pořád jsme pro sebe byli cizí a čekaly nás velmi osobní věci. Ale odstartovali jsme. Zavázat si oči a najít si místo někde v rohu místnosti, první doteky (přes oblečení, před ostatními nevystupujete nazí, to si necháváte na pokoje), první pokusy o hluboké dýchání, jež z tantry do značné míry dělá to, co tantra je: hluboký prožitek pro celé tělo. Protože bez dýchání není uvolnění, není napojení se na sebe sama, není souznění s vlastním tělem ani tělem toho druhého.

 

Ukázalo se, že nám na sobě zatraceně záleží, jen jsme to přestávali vidět a dávat najevo. 

 

My nic zásadního řešit nepotřebujeme. Nebo ano?

Věděla jsem, že mě můj muž proklíná, ale byla jsem přesvědčená, že nám tenhle kurz může pomoct vrátit se k sobě blízko. Ne, neměli jsme před ním trable, které byste neznali: sem tam hádky, sem tam pocit křivdy na jedné nebo druhé straně, pocit nepochopení se a neschopnost hnout se v konfliktech mimo naučené fráze, sem tam chuť udělat něco jinak, tak, aby to mělo šťávu jako kdysi. Neřekla bych, že jsme přijeli s něčím závažným.

A přesto se ještě v pátek ukázalo mnoho věcí, které jsme vlivem každodennosti a povinností… postupně zametali pod koberec. A ty všechny na nás vykoukly už během první noci. Při „předepsané“ tantra masáži, v níž bylo úkolem se paradoxně úplně vyhnout primárně erotogenním zónám a začít vnímat i zbytek partnerova, potažmo svého těla. Pro mě byly všechny ty věci opravdu důležité, můj muž je zlehčoval. Kolikrát už se tohle stalo? Kolikrát se pousmál nad věcmi, které mi rvaly srdce?

Sex versus mazlení: Potřebujeme obojí. Jak vztah znovu nastartovat?

Nebo ta jeho ironie. Nebo… anebo… anebo… BUM. Hádali jsme se, zatímco ostatní prožívali první intimní okamžiky víkendu. A když oni vstávali s růžovými tvářemi, my s rozhodnutím, že odjíždíme. Katastrofa! A já měla narozeniny. Zrovna tu sobotu. A kulaté. A všechno pro mě mělo mnohonásobně větší váhu než pro něj. A pak mi to došlo: Pokud bychom odjeli, pak jen proto, že jemu se zase nechce mimo komfortní zónu, v níž se ty zdánlivé drobnosti zametají pod koberec pořád. A uvědomila jsem si, že zůstat chci. Moc. I když jsem cítila riziko, že se náš vztah úplně rozloží. A tak jsme zůstali. A bojovali. Se sebou samými i navzájem.

Špatné komunikační vzorce a bolavá témata

Zatímco ostatní páry hrály s lektorem Michalem hry, v nichž šlo třeba o otázky dominance a submisivity ve vztazích, my se brodili svým blátíčkem spolu s lektorkou Danielou. Neskutečně užitečné pro všechny páry pak byly techniky „hádek“. Protože znáte to – v naštvání pořád toho druhého obviňujete, podsouváte mu své domněnky. Ale spor neskutečně změní už fakt, že mluvíte jen za sebe: já cítím tohle, mně je takhle… a řešíte jen jednu věc. Protože ani to neumíme. Do hádky o nenaplněnou myčku se nakonec dostanou spory deset let staré jen proto, že máme všichni najeté špatné postupy v komunikaci. A tímhle my si procházeli. Něčím sami, něčím s ostatními. Ale vždycky až na dřeň. A že jsme si na dno sáhli oba, jsem věděla jistě v okamžiku, kdy jsem viděla svého muže podruhé v životě plakat.

Poprvé to bylo, když se narodila naše dcera, to brečel štěstím jako každý táta. Tentokrát bolestí a bezmocí. A tak jsme brečeli a uvolňovali, co se v nás roky tísnilo, mluvili spolu i naštvaně na sebe mlčeli. A víte co? I když jsme se oba cítili v určitých věcech zranění tím druhým, zároveň se ukázala důležitá věc: Oba nás bolelo i zranění toho druhého a fakt, že s tím neumíme nic dělat. Ukázalo se, že nám na sobě zatraceně záleží, jen jsme to přestávali vidět a dávat najevo. A cítit intenzitu toho všeho bylo tak neskutečné, že jsem měla chvílemi pocit, že se dívám na hodně dobrý psycho film, ne na vlastní život a vztah!

Žijete spolu, nebo jen vedle sebe? I vztah je potřeba servisovat

Tantra víkend bez tantry

Po obědě už jsme se vrátili k ostatním. Procházeli odděleně odpolednem v mužské a holčičí skupině a chystali se zase na noc, která měla tentokrát patřit tomu mytizovanému a tajuplnému tantrickému sexu. Co nás mělo čekat? Vědomé milování, tříhodinové opojné milostné spojení, během něhož se učíte vnímat toho druhého, naciťovat se na tempo jeho dechu, pohybovat se houpavě (zapomeňte na porno přirážení), ve kterém jdete do hloubky svých pocitů i vzbuzujete stejnou intenzitu u toho druhého. Ehm, soudě podle výrazů ostatních párů v neděli, byla to nezapomenutelná noc.

Ale nezapomenutelná byla i pro nás, jakkoli my se nakonec k samotnému tantrickému poznávání dostali až po několika dnech doma, v soukromí naší ložnice. V onu sobotní noc jsme dělali něco úplně jiného: Sepsali jsme si svých šest partnerských dohod. Tak, aby ze vztahu zmizelo to, co vadí mně, i to, co vadí mému muži. A nedělním dopolednem jsme propluli už jen s malými mráčky. Ukotvovali jsme nové techniky dýchání, komunikace. Sdíleli jsme své sny a přání pro život i vztah i pro sebe jednotlivě. Učili se, jak důležité je vědět, že jednu věc může muž i žena opravdu vnímat různě a že je třeba s tím počítat v každodenním i milostném životě. A co si z toho budu vždycky pamatovat, je ta „všeobjímající atmosféra“ na konci, kdy přišlo ještě jedno, poslední sdílení.

Jsem rád, že jsem tu byl

Bylo třeba totiž sesdílet, co pro nás všechny celý ten víkend znamenal. A když můj muž řekl, nahlas a přede všemi, že je rád, že tam byl – přestože všichni viděli, jak moc mimo komfortní zónu musel spolu se mnou jít, byl to wow moment možná pro celý kurz. My dva jsme byli mimo všechny mnou očekávané průběhy. Ale byli jsme na tom kurzu zatraceně správně, protože jsme si odvezli přesně to, co jsme potřebovali: pocit, že jsme do sebe pořád (nikoli znovu) zamilovaní. A já vědomí, že jsem ke čtyřicetinám dostala fakt ten nejlepší dárek na světě…

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální srpnové číslo můžete koupit přes ikiosek.cz/maminka, tam si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Když je máma nevěrná. Co vztahem s milencem všechno riskuje?
Témata: Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Sex, Nevěra, kurz, Volný víkend, Živo, Dort, Technika, Svíčka, Daniela Torp, Katastrofa, Kouzlo, Narozeniny, Wi-fi, Masáž, Servis, Vztah, Vid, Tempo, Tantra, Koberec, Daniel Torp, Bezmoc