Maminka.czPorod

Zkusíte alternativu?

Zuzana Labudová 17.  11.  2010
Možná byste nejraději porodila doma nebo na zahradě, jen abyste se vyhnula nepříjemným sestrám a autoritativním lékařům. Na druhou stranu máte strach, aby se něco nepokazilo. Co takhle vyzkoušet dulu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to možnost mít vedle sebe speciálně vyškolenou ženu, která podporuje budoucí maminku v těhotenství, během porodu a v šestinedělí. Hlavní náplní její práce je vytváření takové atmosféry při příchodu miminka na svět, aby se rodička cítila bezpečně, ale přitom se zároveň mohla uvolnit a soustředit na své tělo.

Protože se s klientkou obvykle setkává již během gravidity, zná na rozdíl od personálu porodnice její pocity a může se jim přizpůsobit. „Dula při porodu pečuje o ženu tak, aby měla z narození děťátka pokud možno co nejlepší zážitek, hýčká ji, aby se cítila co nejlépe a dokázala spolupracovat s bolestí i se vším, co se kolem děje,“ říká Květa Cermanová.

Duly si uvědomují, že způsob, jakým matka a dítě porod prožijí, je pro oba zásadní a důležitý v mnoha rovinách, proto se snaží pomoci rodičkám především v situacích, kdy se děje něco, co neplánovaly nebo si nepřály prožít.

Pomoc v mnoha směrech

Důležité je vědět, že dula neposkytuje zdravotnické služby. Zcela jistě tedy s vámi nebude při porodu doma, respektive může při něm být, ale ne jako zdravotník. V tomto případě byste si musela najít porodní asistentku (pokud tedy opravdu nechcete přivést své dítě na svět úplně sama), ne všechny jsou však ochotné přijít. Klientky, které se na duly obracejí, velmi často mají podobnou motivaci jako ženy, které chtějí rodit doma.

Obvykle se bojí nemocničního prostředí, nepříjemného personálu a nechtěných zásahů do průběhu porodu. Jiné mají za sebou velmi nepříjemný zážitek v porodnici, a proto už tam znovu nechtějí. Většina dul však zná prostředí a personál těchto zařízení v daném regionu, takže vám může předem říct, co se kde jak dělá a které vaše požadavky je ta která porodnice schopná a ochotná splnit.

Může vám tedy pomoci s výběrem a poté váš porodní plán spolu s vámi uvést do praxe přímo na místě. Mnoho nastávajících matek má totiž strach z toho, že si předem sice vysní svůj ideální porod, sepíšou plán a stanoví přesně, co chtějí a co ne, jenže v bolestech a nemocničním prostředí pak jednoduše nebudou mít sílu své požadavky prosadit. A právě zde je úloha duly zásadní.

Zkušenosti z porodnic máme různé, každé zařízení má v něčem odlišný přístup. Je dobré, aby si žena vybrala to, které jí bude co nejvíce vyhovovat. Já jako dula jí mohu pouze popsat, jak to v konkrétní porodnici (pokud ji znám) chodí, které věci je možné si domluvit, co prosadit nelze, a jinde třeba naopak ano. Každá z dul má ve svém regionu zařízení, kam chodí opakovaně, do některých třeba raději, ale spolupráce bývá většinou vstřícná všude a jde opravdu hlavně o to, aby podmínky vyhovovaly rodící ženě,“ říká Květa Cermanová.

Čtěte také: Ještě nemáte sbaleno do porodnice a připraveny věci pro miminko? Že nevíte, co si sbalit? Poradíme vám.

Její kolegyně Lucie Kašová dodává: „Zkušenosti z porodnic mám dobré. Samozřejmě záleží na lidech. Jsou zařízení, která duly vítají jako přínos pro rodičku, ale jsou i taková, kde se na nás hledí nedůvěřivě.“=====Jak ji vybrat =====

U nás existuje profesní sdružení České duly, jehož zásady si můžete přečíst na www.mojedula.cz, kde také najdete seznam žen věnujících se této užitečné práci řazený podle jednotlivých regionů.

Právě toto sdružení duly vzdělává v psychologii, medicíně, legislativě, podpoře kojení a péči o dítě. Výuka trvá celkem tři a půl roku. Ženy, které se právě učí, jsou duly ve výcviku, ty, jež absolvovaly prezenční část kurzu, ale ještě nesplňují některou z podmínek pro udělení certifikátu, jsou duly absolventky a ty, které splnily veškeré podmínky pro získání osvědčení, jsou duly certifikované. Při výběru si proto vždy zjistěte, jaký stupeň vzdělání ta vámi zvolená absolvovala. Maminky, které takový porod zažily, mají většinou samé pozitivní zkušenosti.

„Rodila jsem v Brně-Bohunicích s manželem a zároveň s dulou a příště to udělám taky tak. Bylo to úplně super, věděla jsem po celou dobu, že jsou se mnou lidé, kteří mě chápou (manžel) a rozumí porodu (dula), a tudíž za mě všechno pohlídají. Zvlášť ke konci jsou totiž chvíle, kdy nemáte sílu se rozhodovat sama, zajímá vás jen, kdy bude po všem. Takhle jsme to zvládli úplně bez stresu a s minimální možnou bolestí. Navíc moji dulu už znal personál v nemocnici, což je na přístupu vždy vidět,“ svěřila se jedna z maminek v internetové diskusi.

Mnohdy najdou ženy u duly porozumění, které jen těžko hledají jinde. „Byla to pro mě báječná hodina týdně, kdy jsem mluvila o svém těhotenství s někým, kdo nesrovnával moje zážitky, pocity a přání se svými vlastními prožitky, nehodnotil, neodsuzoval mne, a naopak mne podporoval. Toto byl okamžik, kdy jsem zvolila za důvěrníka místo své matky někoho cizího, i když je to zvláštní – protože tohle by mi máma nikdy poskytnout nedokázala, náš vztah je bohužel takový. Nikdy nepřipustí, že jiný pohled na svět může být také správný, nebo existenci alternativy k věcem, které se podle ní musí vytrpět a nelze jinak.

I lékaři mám právo oponovat nebo neudělit k něčemu souhlas,“ napsala další žena. A že dula dokáže dodat sebejistotu a sebevědomí, potvrzuje i třetí maminka, která rodila ve Vyškově. „Po příjezdu do porodnice jsem byla otevřená a během dvou hodin mi praskla voda. Teoreticky mi začala druhá doba porodní, ale miminko nebylo dorotované.

Jelikož jsem ale nechtěla žádné urychlovače, tak jsme to po domluvě s dulou a doktory nechali na přírodě. Rodila jsem ještě osm hodin. Jinde by to bylo nemyslitelné. V Olomouci mi řekli, že na druhou dobu porodní nechají maximálně dvě hodiny. Nakonec jsem rodila v dřepu u žebřin s pomocí porodní stoličky.

I když to trvalo tak dlouho, mám rozhodně pozitivní pocity a všechna ta bolest se dala zvládnout. Klidně bych do toho šla znova. Ale kdybych tam neměla dulu a manžela, tak bych rozhodně zpanikařila, že se pořád nic neděje, a nechala do sebe napíchat oxytocin.“

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Čtěte také: Ještě nemáte sbaleno do porodnice a připraveny věci pro miminko? Že nevíte, co si sbalit? Poradíme vám.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Alt, Odlišný přístup, Nepříjemný zážitek, Pozitivní pocit, Hlavní náplň