[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Samozřejmě, že je jednodušší a časově mnohem méně náročné piškoty koupit, ale domácí jsou zkrátka domácí – podobně jako chleba, štrúdl nebo bramborové knedlíky.
A když vám provoní víkendové ráno, zapomenete na luxování, mytí oken a cídění koupelny a plní „piškotového optimismu“ začnete plánovat, kam po skvělé snídani (např. piškoty s malinovou marmeládou, piškoty ve šlehaném tvarohu nebo jen čerstvé piškoty a káva) vyrazit.
Podobně jako chleba nebo štrúdl lze i piškoty připravit v mnoha variantách. Máme pro vás 3 tipy pro „piškotové“ začátečníky. Na své si přijdou jak milovníci klasiky, tak i vyznavači zdravější výživy a gurmáni.
Potřebujeme: 3 vejce (ideálně domácí), 100 g pšeničné polohrubé mouky, 80 g moučkového cukru, lžíci horké vody
Žloutky oddělíme od bílků, žloutky pak spolu s 50 g cukru a horkou vodou šleháme na vysoké otáčky klidně až 10 minut. Do žloutkové pěny pomalu přimícháváme po lžících mouku a nakonec tuhý sníh z bílků a zbytku cukru. Těsto pak lžící klademe na pečicí papír (piškoty se trochu roztečou a nabudou) a pečeme přibližně 10 minut na 150 ºC.
Cukrářskou stříkačkou nebo sáčkem s dírou lze tvořit i podlouhlé piškoty (lépe se drží). Piškotů je zhruba 200–220 g.
Potřebujeme: 5 vajec (ideálně domácích), 90 g cukru krupice (lze použít i hnědý třtinový), vanilkový cukr, 130 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté (lze použít i běžnou celozrnnou pšeničnou – jemně mletou), lžíci horké vody
Žloutky oddělíme od bílků, žloutky pak spolu s cukrem (i vanilkovým) a horkou vodou šleháme na vysoké otáčky klidně až 10 minut. Do žloutkové pěny pomalu přimícháváme po lžících mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto pak lžící klademe na pečicí papír (piškoty se trochu roztečou a nabudou) a pečeme necelých 10 minut na 150 ºC. Piškotů je zhruba 250–300 g.
V tomto ohledu vás potěšíme jednoduchostí přípravy, vyberte jeden z výše uvedených receptů a až budete přimíchávat do žloutků mouku, přidejte i lžíci kvalitního kakaa a kakaové piškoty jsou za chvíli na světě!
(pokud se stane zázrak a domácí piškoty vám zbudou)
Potřebujeme: 5 jablek, vanilkový pudink, hnědý cukr nebo jiné sladidlo (obilný sirup, glukopur, med), ½ lžičky skořice, zbylé piškoty
Jablka (klidně scvrklejší, ale nenapadená hnilobou) oloupeme, vykrájíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Podlijeme cca 1 dcl vody, přidáme skořici a 5 minut podusíme. Mezitím smícháme pudingový prášek s 3 dcl vody a cukrem a po 5 minutách dušení vmícháme do dušených jablek.
Za vydatného míchání vše vaříme do zhoustnutí. Směs postupně dávkujeme do studenou vodou vypláchnuté mísy, dno vyložíme piškoty a následně vrstvíme jablečnou směs a piškoty tolikrát, jak jen to množství ingrediencí dovolí. Jablečný dezert je dobrý teplý i studený. Skvěle chutná politý javorovým sirupem.