Maminka.czVýživa a stravování

Zkuste slané koláče. Okouzlíte s nimi rodinu i přátele

Koláče nemusí být jen sladké. Dobré jsou i ty na slano. Rychlou a originální večeři připravíte jen s pomocí rozpálené trouby nebo remosky a několika rafinovaných surovin. Těsto využijete listové, kynuté, křehké nebo filo.
, Časopis F.O.O.D.
14. 5. 2014
Zkuste slané koláče. Okouzlíte s nimi rodinu i přátele

Výhodou slaných koláčů je, že do nich můžete zužitkovat i zbytky z lednice. A bez námahy máte nápaditou večeři nebo pohoštění pro neočekávanou návštěvu.

Křehký koláč s ovčím sýrem, rajčátky a zelenými saláty

6–8 porcí, 50 minut

Potřebujeme:180 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek; Náplň: 4 vejce, 150 ml smetany na vaření 12%, 2 snítky tymiánu, 150 g pecorina, 50 g čerstvého ovčího sýra, asi 10 cherry rajčátek ,100 g ovčí ricotty, hrst rukoly, hrst špenátu, sůl a čerstvě mletý pepř

Mouku nasypte na vál a udělejte do ní důlek. Do něj dejte studené pokrájené máslo a žloutek a prsty zadělejte těsto. Podle potřeby přidejte 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalte do sáčku a dejte na půl hodiny do ledničky.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tenký plát. Jeden list sejměte a pomocí druhého těsto přeneste do koláčové formy a urovnejte. Dno propíchejte a dejte na 10 minut předpéct.

Metličkou rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte lístky ze snítky tymiánu, nastrouhané pecorino, rozdrobenou polovinu čerstvého sýra a dochuťte solí a pepřem. Směs nalijte do předpečeného těsta, navrch zamačkejte pokrájená rajčátka a ricottu a dejte ještě na 35 minut péct. Koláč posypte rukolou, špenátem, zbytkem tymiánu a pepřem.

Jarní koláčky s hráškem

6 koláčků, 35 minut

Potřebujeme: 1 balení listového těsta, 200 g sýra feta, 400 g barevných cherry rajčátek, 250 g mraženého hrášku, extra panenský olivový olej, 50 g výhonků řeřichy

Z listového těsta vykrojte šest stejně velkých čtverců. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

Sýr nakrájejte na plátky a poklaďte jím těsto. Rajčátka nakrájejte na kolečka. Polovinu rozdělte na čtverce se sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Povolený mražený hrášek vložte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak ho sceďte, propláchněte ledovou vodou a nechte okapat.

Upečené koláčky vyndejte z trouby. Rozdělte na ně zbylá kolečka rajčat a posypte hráškem. Povrch pokapejte olivovým olejem. Nakonec ozdobte výhonky řeřichy.

Banica s bylinkovým tvarohem

6–8 porcí, 45 minut

Potřebujeme:12 plátů těsta filo, 100 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 100 g nasekané velkolisté petržele, 50 g pažitky, sůl a pepř

Rozprostřete vedle sebe tři pláty těsta. Potřete je rozpuštěným máslem a okraje překryjte asi 1 cm přes sebe, aby vznikl jeden dlouhý plát. Na ten položte další 3 pláty těsta a opět je pomažte máslem. To opakujte, až budete mít všechny pláty naskládané na sobě.

Měkký tvaroh dejte do sítka a nechte ho chvíli vykapat. Pak ho přendejte do hlubší mísy, přidejte vejce a nasekané bylinky, osolte, opepřete a promíchejte. Směs rozetřete na připravený plát těsta.

Pak ho opatrně srolujte, aby vznikl dlouhý váleček. Kulatou zavírací formu vyložte pečicím papírem. Váleček stočte do formy do tvaru šneka. Pečte na 180 °C asi 25 minut dozlatova. Po upečení přikryjte formu vlhkou utěrkou a nechte ještě 5 minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nakrájejte na porce.

Košíčky s ricottou, žampiony a tymiánem

6 kousků, 50 minut

Potřebujeme: Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce; Náplň: 250 g ricotty, 2 vejce, sůl a pepř; Na dokončení: máslo na vymazání , 250 g žampionů, snítka tymiánu

Do mísy dejte hladkou mouku, přidejte vychlazené, na kostky nakrájené máslo, jedno vejce, 2 lžíce studené vody a vypracujte těsto. To zabalte a dejte odpočinout na 30 minut do ledničky.

V míse smíchejte ricottu a vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Formičky vymažte máslem. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka větší než formičky. Do každé formy vložte kousek těsta a propíchejte dno. Naplňte náplní a navrch naskládejte plátky žampionů. Posypte tymiánem a pečte na 190 °C asi 20 minut.

Kynutý koláč s cuketou a kozím sýrem

6 porcí, 50 minut + odležení těsta

Potřebujeme:Těsto: 500 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 1/2 lžičky krupicového cukru, ½ lžičky soli, 1 lžíce oleje; Náplň: 1 cuketa, sůl a pepř, 250 ml smetany 30%, 2 vejce, 100 g kozího sýra, výhonky hrášku a řeřichy

Na vále smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí. Pomalu vlévejte vlažnou vodu a zapracovávejte tak, aby vzniklo hladké vláčné těsto (budete jí potřebovat celkem asi 150 ml). Nakonec přidejte olej. Těsto 5 minut propracovávejte. Pak ho zabalte do fólie a nechte v teple 30 minut.

Cuketu omyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle, osolte, promíchejte a dejte do cedníku vykapat. Smetanu smíchejte v míse s vejcem a pepřem.

Těsto rozválejte, vyložte jím formu a nechte 5 minut odpočinout. Na těsto nalijte malou část tekuté směsi. Pak rozprostřete nastrouhanou vymačkanou cuketu a zalijte zbytkem náplně. Z kozího sýra nakrájejte kolečka a naskládejte je doprostřed koláče. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut. Po upečení nechte koláč chvilku zchladnout. Nakrájejte a ozdobte výhonky hrášku a řeřichy.

NÁŠ TIP :Žampiony můžete pro změnu nahradit kousky sušené šunky nebo plátky cherry rajčátek.

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 5/2014)

Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Serena se inspirovala Demi Moor. Které další slavné ženy se v těhotenství odhalily?
Jaký dárek za vysvědčení? Děti potěší maličkost nebo návštěva cukrárny
Dvouletá holčička trpí alzheimerem. Zapomene vše, co se naučila
Krvácíte po sexu? Pozor, může to mít vážné důvody!

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu