[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Cuketa má nízký obsah kalorií, protože ji tvoří z 91 % voda a trocha vlákniny. Cenná je vysokým obsahem karotenu a minerálních látek - např. draslíku, který napomáhá vyplavování přebytečné soli z těla. Má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť přísad. Hodí se ji kombinovat s vyraznějšími přísadami. Její nejčastější příprava je dušená nebo zapečená.
Potřebujeme:1 větší cuketa (případně dvě malé), česnek podle chuti, cibulka, olej a sůl, bazalka, špetka pepře, 150 g polotučného tvarohu, mascarpone nebo zakysané smetany, 150 g strouhaného sýra, máslo
1. Cuketu nakrájejte na kolečka, posolte, nechte „vypotit“ a poté setřete přebytečnou vodu.
2. Jednotlivé plátky osmažte zprudka na pánvi, poté je okamžitě vložte do máslem vytřené zapékací misky. Zakapejte olivovým olejem a nechte péct zhruba 15 minut v troubě.
3. Mezitím na pánvi osmažte cibulku s česnekem, nakonec přidejte bazalku a tvaroh, případně mascarpone nebo zakysanou smetanu. Osolte, podle chuti opepřete.
4. Z trouby vyndejte pekáček s cuketou, zalijte připravenou směsí. Nakonec posypte sýrem a nechte asi 10 minut dopéct.
Náš tip:Směs můžete obohatit také tofu nebo tempehem, abyste doplnili množství bílkovin
(Recept vyšel v časopise Maminka 3/2014)