Maminka.czVýživa a stravování

Zkuste to večer bez masa. Uvařte si zapečenou cuketu se sýrem

Kamila Stejskalová 11.  3.  2014
Občas zařadit bezmasé jídlo do jídelníčku prospěje nejen vašemu tělu, ale i peněžence. I bez masa zle uvařit chutné jídlo. Vyzkoušejte třeba naši cuketu zapečenou se sýrem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cuketa má nízký obsah kalorií, protože ji tvoří z 91 % voda a trocha vlákniny. Cenná je vysokým obsahem karotenu a minerálních látek - např. draslíku, který napomáhá vyplavování přebytečné soli z těla. Má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť přísad. Hodí se ji kombinovat s vyraznějšími přísadami. Její nejčastější příprava je dušená nebo zapečená.

Cuketa zapečená se sýrem

Potřebujeme:1 větší cuketa (případně dvě malé), česnek podle chuti, cibulka, olej a sůl, bazalka, špetka pepře, 150 g polotučného tvarohu, mascarpone nebo zakysané smetany, 150 g strouhaného sýra, máslo

1. Cuketu nakrájejte na kolečka, posolte, nechte „vypotit“ a poté setřete přebytečnou vodu.

2. Jednotlivé plátky osmažte zprudka na pánvi, poté je okamžitě vložte do máslem vytřené zapékací misky. Zakapejte olivovým olejem a nechte péct zhruba 15 minut v troubě.

3. Mezitím na pánvi osmažte cibulku s česnekem, nakonec přidejte bazalku a tvaroh, případně mascarpone nebo zakysanou smetanu. Osolte, podle chuti opepřete.

4. Z trouby vyndejte pekáček s cuketou, zalijte připravenou směsí. Nakonec posypte sýrem a nechte asi 10 minut dopéct.

Náš tip:Směs můžete obohatit také tofu nebo tempehem, abyste doplnili množství bílkovin

(Recept vyšel v časopise Maminka 3/2014)

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, UVA, Věc, Nízký obsah, Sýr, Máša