Maminka.czBatole

Žlutý kojenec, aneb když to s mrkví přeženete...

Martina Machová 11.  5.  2012
Žlutý kojenec, aneb když to s mrkví přeženete...
Nejednu maminku k smrti vyděsilo prapodivné zabarvení jejího sotva ročního dítka, které vypadalo, že v nestřežených chvílích strká nosík, dlaně a plosky nožiček do solária. Nápadný lehce oranžový nádech však nemělo na svědomí ani opalování, ani zákeřná hepatitida, ale obyčejná mrkev!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odlišit hepatitidu od tzv. carotenoisis cutis je pro zkušeného pediatra záležitostí několika minut. Navíc je u nás žloutenka u starších kojenců nemocí neobvyklou. Žlutavé zabarvení kůže bývá při hepatitidě velmi odlišné od zmíněné carotenoisis cutis. „Mrkvová dítka“ mívají nápadně oranžové nosíky, mohou mít i naoranžovělé dlaně a plosky nohou. Oproti tomu jedinec infikovaný hepatitidou, či hepatitidou způsobenou na základě nějakých patologických změn v těle, by měl kromě kůže do žluta zbarvené i oční bělmo a sliznice. Na nemoc by vás upozornily i další příznaky, jakými jsou: velmi světlá stolice, velmi tmavá moč a celková únava.

Kdo za to muže!?

Může za to ta samá látka, kterou se některé z nás dopují před sezónou bikin a krátkých sukének. Ano, viníkem je betakarotén! Ten, pokud ho přijímáme v nadměrném množství, vdechne naší pokožce typické, oranžovo-žluté zabarvení. Betakarotén, jenž tělo nepřemění na vitamin A, se mimo jiné vylučuje i potními žlázami, načež je absorbován rohovou vrstvou kůže. Tehdy logicky dochází k jejímu „obarvení“.

ČTĚTE TAKÉ: Když nic nezabírá aneb Jak mi zavinovačka zachránila nervy

Jak k tomu dojde?

Dojde k tomu naprosto jednoduše. Kojenec, kterému okolo 6. měsíce nabídnete první příkrm, si oblíbí vše mrkvové; mrkvovo-bramborové pyré s masem, mrkev s rýží a masem, mrkvovo-jablečnou šťávu, kterou pije ve velkém (a vy poctivě odšťavňujete , příliš ji neředíte, neboť je ták zdravá) apod. Na karoteny bohatá je např. i brokolice, rajčata, meruňky, špenát. Navíc je-li dítko poctivě kojeno, je třeba si uvědomit, že vše, co konzumujte, se může odrážet ve složení mléka. Pokud i vy sama přijímáte nadbytek karotenoidů, třeba i kvůli sezónnímu opálení, přechází přebytečný betakarotén také do mateřského mléka.

Je to nebezpečné?

Dobrá zpráva je, že oranžové miminko není nijak ohroženo na zdraví, alespoň dle názoru většiny odborníků. Po snížení dávek pigmentace postupně ustoupí. Obávat se nemusíte ani nebezpečného předávkování vitamínem A. Betakarotén se v lidském těle na vitamín A přemění pouze v takovém množství, jaké organismus aktuálně potřebuje.

Témata: Děti, Batole, Potní žláza, Oční bělmo, Záležitost několika, Tmavá moč