Maminka.czVýživa a stravování

Změna plánu! S fantazií napravte kuchařské katastrofy

Je to k vzteku. Chcete se v kuchyni vytáhnout před rodinou novým receptem. Jenže jako na potvoru, se vám u sporáku tentokrát nedaří. Triky, jak odstranit spáleninu, zachránit přesolenou polévku či sraženou omáčku určitě už znáte. Tento článek je o něčem jiném. Místo toho, abyste nepovedený pokus vyhodili, zkuste zapojit fantazii a možná ještě svou kuchařskou improvizací rodinu nadchnete.
2. 6. 2014
Změna plánu! S fantazií napravte kuchařské katastrofy

Chyby v kuchyni ještě nemusí skončit v koši. Zamyslete se a prostě místo plánovaného chodu vytvořte jiný. Ostatně omylem vzniklo hned několik slavných jídel – třeba hned úchvatný francouzský koláč Tarte Tatin.

Řídká holandská omáčka se promění v koláč

K sepsání tohoto článku mě inspirovala vlastní blbost. Špatně jsem si u jednoho receptu převedla jednotky a holandská omáčka, kterou miluji s chřestem, prostě nehoustla. No jo, když místo 3 centilitrů vína použijete 3 decilitry, tak ani zhoustnout nemůže. Bylo mi líto vyhodit tolik dobrých surovin, takže jsem začala přemýšlet.

Je tam máslo, víno a žloutky. To jsou obvyklé základní suroviny na těsto. Dobře a co kdybych z toho vytvořila slaný koláč? Potřebujeme na něj nepovedenou holandskou omáčku, slaninu, řapíkatý celer nebo jinou zeleninu vhodnou k zapékání, strouhaný sýr (použila jsem goudu), sůl, pepř.

Do nepovedené holandské omáčky přidejte mouku a vytvořte hustší těsto. Nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na koláč. Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte. Na těsto nakrájejte na silnější proužky řapíkatý celer a v troubě upečte. Těsně před dopečením posypte nastrouhaným sýrem a ještě dejte do trouby. Nechte sýr roztéci a zezlátnout.
Podávejte se zeleninovým salátem.

Palačinky z „utopeného mlynáře“

Když při přípravě kynutého těsta „utopíte mlynáře“ – dáte moc mléka, nemusíte směs hned vylévat. Připravte si palačinkové těsto, přidejte najemno nastrouhané brambory a udělejte bramborové palačinky.

Rozvařenou rýži proměňte v kaši

Vyhodit nemusíte ani kotel rozvařené rýže. Přilijte mléko a udělejte si rýžovou kaši nebo přidejte ovoce a zapečte. Vznikne dobrý rýžový nákyp.

Rozvařené těstoviny zapečte nebo z nich udělejte frittatu

Když se vám těstoviny nepodaří al dente. Smíchejte je s nakrájenou šunkou, pokud chcete, přidejte zeleninu. Důkladně promíchejte a zalijte mlékem s rozkvedlaným vajíčkem, solí a pepřem a zapečte. Před dopečením ještě posypte strouhaným sýrem.

Další variantou je usmažit si frittatu. Kromě rozvařených těstovin potřebujete ještě cukety, vejce, mléko strouhaný sýr, máslo a sůl, ale zužitkujete i uzeniny, ztvrdlé sýry a můžete použít i další zeleninu. Cuketu nakrájejte na kolečka a na pánvi osmažte na másle dozlatova a osolte. Smíchejte vajíčka s mlékem, sýrem a směs osolte. Přidejte vláčné cukety do těstovin, promíchejte a přilijte vaječnou směsí . Opečte na pánvi z obou stran. Při obracení si pomozte talířem, případně můžete pokrm zapéci. Servírujte teplé.

Pyré z rozvařené zeleniny

Pokud jste chtěli k pečenému masu servírovat vařenou nebo dušenou zeleninu, ale místo křupavých kousků na vás v hrnci čeká rozbředlá hmota, není ještě oběd ztracen. Zeleninu prostě rozmixujte, přidejte nějaké zajímavé koření a vytvořte pyré. Můžete třeba rozmixovat všechnu zeleninu dohromady, ale také si můžete nejdříve zahrát na Popelku a jednotlivé druhy rozmixovat zvlášť.

Mrkev si báječně rozumí s koriandrem, kmínem nebo šťávou z pomeranče. Brokolici skvěle doplní kurkuma, brambory nebo muškátový oříšek. Další variantou je zjemnit umixovanou zeleninu lžičkou smetany nebo strouhaného sýra. Zeleninu i můžete zapéci v troubě.

Poháry z vysušeného koláče

Pokud jste koláč při pečení v troubě vysušili, udělejte jiný dezert. Koláč rozdrobte do mističek, přidejte zmrzlinu, třeba i ovoce. Zakryjte vše pořádnou porcí šlehačky a ozdobte toppingem.

Trhanec z palačinek

Když se vám nedaří palačinky obracet a trhají se, prohlaste, že děláte trhanec. Stačí přidat ovoce, rozinky, oříšky, mandle – prostě cokoliv dle chuti. Ještě trochu nechte propéci na pánvičce a servírujte jen tak ozdobené moučkovým cukrem.

Lepenice z brambor

Ani když to přeženete s vařením brambor, není ještě vše ztraceno. Vodu částečně slijte, ve zbytku brambory rozšťouchejte. Na cibulce poduste zelí a přidejte k bramborám. Na sádle rozškvařte slaninu a přelijte tím brambory se zelím.

Chybějící mouku nahraďte rozdrobeným knackebrotem

Kamarádka se rozhodla upéci rebarborový koláč, ale zjistila, že nemá mouku. V obchodě už bylo zavřeno, takže místo mouky použila balení knackbrotu. Rodině prý neobvyklý rebarborový koláč s tvarohem chutnal.

Šmoulí polévka

Tento recept vznikl na jednom táboře a vyprávěla mi ji kamarádka. Krátce před dokončením nudlové polévky došla bomba s plynem. Než se vyměnila, nudle v polévce se rozvařily a vznikla podivná hmota. Jasně, že děti rozvařené nudle neradi, ale jeden vedoucí si poradil. V hrnci s polévkou rozmíchal modré potravinářské barvivo, přidala se přepůlená vajíčka uvařená natvrdo a polévka se prohlásila za šmoulí. Děti byly novinkou na jídelníčku tak nadšeny, že si neustále chodily přidávat a snědly celý hrnec.


A co se nepovedlo uvařit vám a jak jste zachránili svou kuchařskou pověst?

Témata: Výživa a stravování, Holandsko, Kuchař, Obracení
Mohlo by vás zajímat
Je váš předškolák připravený do školy? Je nejvyšší čas to začít řešit, zápisy se blíží
Ze dne na den se rozhodla se sebou něco udělat. Iveta zhubla více než 30 kilo
Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání
Přečtěte si emotivní dopis, který napsala matka svým dvěma adoptivním dcerám

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu