Maminka.czVýživa a stravování

Změna plánu! S fantazií napravte kuchařské katastrofy

Iva Endrychová 2.  6.  2014
Změna plánu! S fantazií napravte kuchařské katastrofy
Je to k vzteku. Chcete se v kuchyni vytáhnout před rodinou novým receptem. Jenže jako na potvoru, se vám u sporáku tentokrát nedaří. Triky, jak odstranit spáleninu, zachránit přesolenou polévku či sraženou omáčku určitě už znáte. Tento článek je o něčem jiném. Místo toho, abyste nepovedený pokus vyhodili, zkuste zapojit fantazii a možná ještě svou kuchařskou improvizací rodinu nadchnete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chyby v kuchyni ještě nemusí skončit v koši. Zamyslete se a prostě místo plánovaného chodu vytvořte jiný. Ostatně omylem vzniklo hned několik slavných jídel – třeba hned úchvatný francouzský koláč Tarte Tatin.

Řídká holandská omáčka se promění v koláč

K sepsání tohoto článku mě inspirovala vlastní blbost. Špatně jsem si u jednoho receptu převedla jednotky a holandská omáčka, kterou miluji s chřestem, prostě nehoustla. No jo, když místo 3 centilitrů vína použijete 3 decilitry, tak ani zhoustnout nemůže. Bylo mi líto vyhodit tolik dobrých surovin, takže jsem začala přemýšlet.

Je tam máslo, víno a žloutky. To jsou obvyklé základní suroviny na těsto. Dobře a co kdybych z toho vytvořila slaný koláč? Potřebujeme na něj nepovedenou holandskou omáčku, slaninu, řapíkatý celer nebo jinou zeleninu vhodnou k zapékání, strouhaný sýr (použila jsem goudu), sůl, pepř.

Do nepovedené holandské omáčky přidejte mouku a vytvořte hustší těsto. Nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na koláč. Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte. Na těsto nakrájejte na silnější proužky řapíkatý celer a v troubě upečte. Těsně před dopečením posypte nastrouhaným sýrem a ještě dejte do trouby. Nechte sýr roztéci a zezlátnout.
Podávejte se zeleninovým salátem.

Palačinky z „utopeného mlynáře“

Když při přípravě kynutého těsta „utopíte mlynáře“ – dáte moc mléka, nemusíte směs hned vylévat. Připravte si palačinkové těsto, přidejte najemno nastrouhané brambory a udělejte bramborové palačinky.

Rozvařenou rýži proměňte v kaši

Vyhodit nemusíte ani kotel rozvařené rýže. Přilijte mléko a udělejte si rýžovou kaši nebo přidejte ovoce a zapečte. Vznikne dobrý rýžový nákyp.

Rozvařené těstoviny zapečte nebo z nich udělejte frittatu

Když se vám těstoviny nepodaří al dente. Smíchejte je s nakrájenou šunkou, pokud chcete, přidejte zeleninu. Důkladně promíchejte a zalijte mlékem s rozkvedlaným vajíčkem, solí a pepřem a zapečte. Před dopečením ještě posypte strouhaným sýrem.

Další variantou je usmažit si frittatu. Kromě rozvařených těstovin potřebujete ještě cukety, vejce, mléko strouhaný sýr, máslo a sůl, ale zužitkujete i uzeniny, ztvrdlé sýry a můžete použít i další zeleninu. Cuketu nakrájejte na kolečka a na pánvi osmažte na másle dozlatova a osolte. Smíchejte vajíčka s mlékem, sýrem a směs osolte. Přidejte vláčné cukety do těstovin, promíchejte a přilijte vaječnou směsí . Opečte na pánvi z obou stran. Při obracení si pomozte talířem, případně můžete pokrm zapéci. Servírujte teplé.

Pyré z rozvařené zeleniny

Pokud jste chtěli k pečenému masu servírovat vařenou nebo dušenou zeleninu, ale místo křupavých kousků na vás v hrnci čeká rozbředlá hmota, není ještě oběd ztracen. Zeleninu prostě rozmixujte, přidejte nějaké zajímavé koření a vytvořte pyré. Můžete třeba rozmixovat všechnu zeleninu dohromady, ale také si můžete nejdříve zahrát na Popelku a jednotlivé druhy rozmixovat zvlášť.

Mrkev si báječně rozumí s koriandrem, kmínem nebo šťávou z pomeranče. Brokolici skvěle doplní kurkuma, brambory nebo muškátový oříšek. Další variantou je zjemnit umixovanou zeleninu lžičkou smetany nebo strouhaného sýra. Zeleninu i můžete zapéci v troubě.

Poháry z vysušeného koláče

Pokud jste koláč při pečení v troubě vysušili, udělejte jiný dezert. Koláč rozdrobte do mističek, přidejte zmrzlinu, třeba i ovoce. Zakryjte vše pořádnou porcí šlehačky a ozdobte toppingem.

Trhanec z palačinek

Když se vám nedaří palačinky obracet a trhají se, prohlaste, že děláte trhanec. Stačí přidat ovoce, rozinky, oříšky, mandle – prostě cokoliv dle chuti. Ještě trochu nechte propéci na pánvičce a servírujte jen tak ozdobené moučkovým cukrem.

Lepenice z brambor

Ani když to přeženete s vařením brambor, není ještě vše ztraceno. Vodu částečně slijte, ve zbytku brambory rozšťouchejte. Na cibulce poduste zelí a přidejte k bramborám. Na sádle rozškvařte slaninu a přelijte tím brambory se zelím.

Chybějící mouku nahraďte rozdrobeným knackebrotem

Kamarádka se rozhodla upéci rebarborový koláč, ale zjistila, že nemá mouku. V obchodě už bylo zavřeno, takže místo mouky použila balení knackbrotu. Rodině prý neobvyklý rebarborový koláč s tvarohem chutnal.

Šmoulí polévka

Tento recept vznikl na jednom táboře a vyprávěla mi ji kamarádka. Krátce před dokončením nudlové polévky došla bomba s plynem. Než se vyměnila, nudle v polévce se rozvařily a vznikla podivná hmota. Jasně, že děti rozvařené nudle neradi, ale jeden vedoucí si poradil. V hrnci s polévkou rozmíchal modré potravinářské barvivo, přidala se přepůlená vajíčka uvařená natvrdo a polévka se prohlásila za šmoulí. Děti byly novinkou na jídelníčku tak nadšeny, že si neustále chodily přidávat a snědly celý hrnec.


A co se nepovedlo uvařit vám a jak jste zachránili svou kuchařskou pověst?

Témata: Výživa a stravování, Strouhaný sýr, Holandsko, Nákyp, Kuchař, Kat, Obracení, Plán, Holandská omáčka, Quiche, Káťa, Fanta, Změna, Kurkuma